Facebook mottar vanvittige mengder data fra intetanende brukere.
Facebook mottar vanvittige mengder data fra intetanende brukere.

Annonse


Denne appen varsler Facebook når brukeren har mensen

I 2019 er det knapt nok en nyhet at Facebook mottar enorme mengder av data om sine brukere, men omfanget er likevel skremmende.

Tidligere har vi skrevet at en rekke Android-apper sender data til Facebook, uten brukernes tillatelse.

Sender menstruasjons-info

Denne gangen handler det imidlertid om iOS-brukere. The Wall Street Journal  har sett på hvordan en rekke iOS-apper sender data til Facebook, uten at brukeren nødvendigvis blir opplyst om det.

Ta Instant Heart Rate: HR Monitor, for eksempel – denne appen sender brukerens puls-data til Facebook umiddelbart etter at den er fanget opp av appen.

Annonse


Flo Period & Ovulation Tracker gir på sin side Facebook informasjon om når brukeren har menstruasjon. Dette er ekstra interessant fordi appen eksplisitt i sine personvernsretningslinjer hevder at slike data ikke blir sendt noe sted.

Ifølge The Wall Street Journal sender appene data uten at brukeren blir informert om det. Facebook skal visstnok samle inn data fra apper selv om det ikke brukes en Facebook-konto for å logge inn. Og enda verre: selv når brukeren ikke er medlem på Facebook, klarer det sosiale nettverket å innhente informasjonen.

Det handler om reklame

Så hvorfor deler appene slik data med Facebook? Ikke overraskende handler det om reklame, og enda mer spesifikt; målrettet reklame. Appene drar nemlig nytte av Facebooks analyseverktøy for å målrettet sende reklame til brukerne.

Apple setter ingen krav til apputviklere om at brukerne skal få vite hvem deres data deles med. Sensitive data, slik som helse- og fitness-informasjon, kan bli delt med andre selskaper uten at brukeren har noe han/hun skulle ha sagt.

Det brukerne kan gjøre, er derimot å skru av Facebooks målrettet reklame-verktøy. Men som The Wall Street Journal påpeker, forhindrer ikke dette at dataene samles inn i utgangspunktet.

Ba appene slutte

Etter at avisa tok kontakt med Facebook, innrømmet selskapet at de omtalte appene brøt med retningslinjene. Som en konsekvens av dette har Facebook bedt disse appene om å slutte med å sende sensitiv informasjon.

En talsperson for Apple hevder på sin side at retningslinjene i App Store krever at brukeren informeres eller må godkjenne at slike data kan deles med tredjeparter.

– Når vi hører om at utviklere bryter disse strenge retningslinjene er vi raske med å undersøke det, og hvis nødvendig, ta umiddelbare grep, uttaler Apple.

Av alle de 70 appene som ble undersøkt av The Wall Street Journal, var det minst 11 av dem som sendte sensitive data til Facebook. Blant dem er seks av de 15 mest populære helse- og fitness-relaterte appene i App Store.

 

Kilde:
Macrumors

Annonse