Kinesiske myndigheter mener USA forsøker å stoppe landets industrielle utvikling.
Kinesiske myndigheter mener USA forsøker å stoppe landets industrielle utvikling.

Annonse


Kina beskylder USA for sabotasje

Forholdet mellom Kina og USA har blitt mer anstrengt den siste tiden, og uenighetene knyttet til spionasjespørsmål er blant årsakene.

USA er redd for at kinesiske mobilprodusenter, deriblant Huawei, skal bruke sin teknologi for å spionere på amerikanske borgere, på vegne av kinesiske myndigheter. Derfor har Trump avgjort å blokkere utstyr fra Huawei i landet.

Donald Trump oppfordrer sine allierte om å gjøre det samme.

– Prøver å fabrikere enn unnskyldning

Kina har ved flere anledninger benektet all overvåkning og spionasje, og på mandag beskyldte kinesiske myndigheter USA for å forsøke å forhindre og bremse teknologiutviklingen i landet.

Annonse


– Det amerikanske regjeringen forsøker å fabrikere en unnskyldning for å undertrykke den reelle utviklingen, sier en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet.

Kina mener USA bruker politiske virkemidler for å forstyrre økonomisk aktivitet.

– Det er både hyklersk, umodent og urettferdig mobbing, sier talspersonen.

Oppfordre til Huawei-boikott

I forrige uke, da USAs visepresident Mike Pence var i Tyskland, tryglet han sine europeiske allierte om å ta Huawei-trusselen på alvor under arbeidet med å bygge ut 5G-nettet.

Pence uttalte blant annet at Huawei og annet kinesisk telecom-ustyr kan brukes for å gi Beijing «tilgang til hvilken som helst data som rører nettverket eller utstyret deres.».

Risikoen er «håndterbar»

Men ikke alle har konkludert med at risikoen med Huawei-utstyr er for stor. Britiske National Cyber Security Centre har funnet ut at risikoen er «håndterbar», ifølge Financial Times og flere britiske medier.

Gjennomgangen av de britiske retningslinjene for 5G-sikkerhet er ventet å ferdigstilles iløpet av mars eller april, Mye tyder nå på at britene kan ende opp med å tillate Huawei i 5G-utbyggingen.

Statsminister Theresa May påpeker riktignok at det foreløpig ikke er tatt noen avgjørelse.

PST advarer mot Huawei

Den britiske avgjørelsen kan få store følger for resten av verden, mener Lukasz Olejnik ved Oxford University’s Center for Technology and Global Affairs.

– Avgjørelsen kan fungere som et referansepunkt i andre lands risikovurderinger, sier Olejnik.

Også her til lands er Huawei-spørsmålet oppe til vurdering. PST har offisielt gått ut og advart norske myndigheter mot å invitere Huawei inn i varmen.

EU er også bekymret, spesielt fordi kinesiske reguleringer pålegger selskaper å samarbeide med myndighetene.

Foreløpig har ikke noe europeisk land vedtatt noen bannlysning av Huawei.

 

Kilde:
CNBC

Annonse