Lenovo ThinkPad X1 Extreme er et beist med 4K-skjerm og kraftig innmat.
Lenovo ThinkPad X1 Extreme er et beist med 4K-skjerm og kraftig innmat.

Annonse


TEST: Lenovo ThinkPad X1 Extreme yter fantastisk og samler fingerfettet ditt

Med enorm vekst de siste årene har kinesiske Lenovo prestert å etablere seg som den største produsenten av bærbare maskiner: tall fra Gartner viser at selskapet tronet øverst med en andel på 24,2 prosent i fjerde kvartal 2018, etterfulgt av HP og DELL med henholdsvis 22,4 og 15,9 prosent.

Det er lett å se hvorfor de overgår rivalene sine på denne måten: selskapet ser stadig nye muligheter til å innovere, og har de siste årene spesielt hatt et enormt fokus på å lage robuste maskiner pakket med den nyeste teknologien markedet har å by på. En stor prioritet har dessuten vært å appellere til brukere i utvalgte bransjer, og dette har gitt avkastning da store deler av både IT-sektoren og finansverden har klamret seg fast til maskinene deres.

De to bransjene har fått et nytt produkt å sikle etter helt siden Lenovo lanserte den nye bærbare i ThinkPad-serien, X1 Extreme.

Ikke “Extreme” uten grunn

På mange måter ligger det i navnet nøyaktig hva X1 Extreme representerer: det er rå kraft med det ytterste av hva brikkeprodusenten Intel hittil har klart å utvikle for forbruker-enheter, kombinert med hva skjermkortprodusenten Nvidia har presset ut av teknologi som skal dyttes inn i en bærbar-PC der intensjonen i første rekke ikke er spilling. Lenovo står naturligvis for arbeidet med å gjøre det de kan best med å sette sammen en robust og slitesterk maskin det oser kvalitet av, og oppskriften er nesten glimrende – men det oppstår hindringer som Lenovo gjerne skulle vært foruten.

Annonse


En kan starte med å beskrive alternativene som kommer med Lenovo X1 Extreme – den kan utstyres i hovedsak på to måter: enten får du i5-varianten med 16GB minne og FHD-skjerm uten mulighet for berøringsegenskaper eller en i7-utgave med 32GB minne (og mulighet for opptil 64GB) og 4K-skjerm med fullverdige touch-egenskaper. Til vår test har vi fått inn 4K-utgaven med spesifikasjonene under:

  • Skjerm: 15,6-tommer, 4K UHD HDR (3840 x 2160) – berøringsfølsom
  • Prosessor: Intel Core i7-8759H (8. generasjon) – 2.20GHz
  • Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1050 Ti / Intel UHD Graphics 630
  • Minne: 32GB DDR4-minne (kan oppgraderes til 64GB)
  • Operativsystem: Windows 10 Pro
  • Lagring: 1TB M.2 SSDm NVMe (kan oppgraderes til 2TB, med to separate SSD)
  • Pris: 37 000 (modell testet)

Sett bort i fra det overordnede valget man står over så kan maskinen utstyres på hver sin måte utover det som er lagt frem, med startpris på alt fra 20 000 for den billigere utgaven uten 4K-skjerm og berøringsstøtte til omkring 32 000 for den med 4K-skjerm og touch.

Designutførelsen på ThinkPad X1 Extreme er det nærmest ingenting å si på: Lenovo har holdt seg tro til de minimalistiske karakteristikkene med ThinkPad-logo på lokket (ja, prikken over i-en lyser rødt) og lekker, matt svart utførelse som du ikke finner maken til hos andre produsenter. PC-en er satt sammen av det som ikke kan tolkes for annet enn skikkelig kvalitetsmateriale som utvilsomt har sitt preg på vekta til X1 Extreme: med sine 1,8 kilogram var den tyngre enn forventet, og du bør muligens av den grunn se en annen vei dersom du ønsker en lettvekter som du hele tiden skal flytte rundt på.

Den har veldig minimalistiske trekk, og Lenovo har åpenbart ikke beveget seg langt fra oppskriften da de først satte i gang serien.

Når dette er sagt så bør det nevnes at et aspekt ved designutførelsen var det som irriterte mest under testperioden, og det er at X1 Extreme er rene magneten for fingeravtrykk. Kantene på baksiden, tastaturet og området rundt, skjermen samt styreflaten: alt er veldig utsatt og blir etter kort tid dekket i fingeravtrykk så det holder. Det kan være ille, spesielt for de som lar seg plage av dette – og du bør belage deg på å kjøpe en flaske skjermrens.

Uansett, det robuste materialet gjør underverker for deg som har en tendens til å bekymre deg over tanken om uhell: Lenovo skryter av at den er bygget fra materiale som oppfyller militære krav og som tåler et ordentlig trøkk. Maskinen takler visstnok fall og typiske kontorulykker som søling av eksempelvis kaffe – dette har vi unngått å teste, men det er en fin opplysning å kunne lene seg på dersom uhellet inntreffer.

Drøssevis av tilkoblingsmuligheter

For den kravstore og den som rettmessig har et ønske om manglende behov for ekstra, unødvendige adaptere så kan det nevnes at X1 Extreme har et hav av tilkoblingsmuligheter: på høyresiden finner du en SD-kort-leser og to USB 3.1-porter mens venstresiden gir deg to USB-C Thunderbolt 3-innganger, HDMI, lydinngang samt Ethernet-inngang av typen mini, der Lenovo i tillegg inkluderer en overgangskabel i boksen for deg som ønsker å bruke den gamle typen Ethernet-kabel. Utover dette finner du selvsagt selskapets proprietære port for lading, men litt uheldig er det at USB-C-portene ikke kan brukes til å forsyne maskinen med strøm, noe som har en liten fordel i at begge portene står ledige de gangene du faktisk har koblet maskinen til lading.

ThinkPad X1 Extreme har nok med tilkoblingsmuligheter.

Selve skjermen er noe for seg selv og i absolutt særklasse sammenlignet med andre skjermer man har testet. Dette er i et marked hvor det øvre sjiktet representeres av ganske mange produsenter og der marginene for hva som er en god skjerm nesten har blitt ubetydelige.

Den 4K-oppløste skjermen kan karakteriseres som sylskarp og svært detaljrik: en kan stirre på den hele dagen lang med både høy og lav lysstyrke uten å gå lei og det meste blir en eneste stor fryd å se på – enten det er film, spill, nettsurfing og programmer ellers. Og ja, spill. Spill er endelig en greie når Lenovo har utstyrt PC-en med en grei GPU som er GeForce GTX 1050 Ti. Det betyr at du kan fyre opp spill på maskinen dersom du føler for, men du må likevel belage deg på noe beskjedne grafikkinnstillinger om du ønsker en bedre opplevelse.

At den har støtte for 10-punkters multiberøring er også et stort pluss som gjør at du kan raskere kan manøvrere deg rundt i programmer som egner seg best med berøring, men en må vite at denne «kun» stopper på 180 grader og ikke har samme fleksible egenskaper som Yoga-maskinene.

Yter bra, men også bråkete

Med denne maskinen i bruk finner man veldig raskt ut at det er veldig få aktiviteter som ikke blir en lek for den svært habile, sekskjernede Intel-prosessoren som nå er i sin åttende generasjon. Kombinert med 32GB DDR4-minne er det lite som blir et problem, og faktisk er det synd at man ikke føler at det finnes nok å mate maskinen med. For man må huske på at denne er myntet på de brukerne der PC-aktivitetene deres baseres på tunge oppgaver og med bruk av opptil flere skjermer samtidig: det skal være uproblematisk å koble X1 Extreme til opptil fire eksterne skjermer hvor man så slår seg løs på alt fra komplekse utregninger og daghandel med aksjer til analysering av stordata.

Det som likevel er interessant i denne forbindelse er hvordan det blir med viftene og maskinens temperatur under de operasjonene som er litt mer krevende enn det som har vært det gjennomsnittlige under vår testperiode på nesten en måned.

ThinkPad X1 Extreme kan nemlig finne på å bli ganske varm og forholdsvis bråkete tilsynelatende uten at vi nødvendigvis har latt den jobbe altfor hardt, og interessant nok var det ikke altfor stor forskjell på viftelyden når vi eksempelvis kjørte på med ulike spill – det er nesten som om de to viftene holder samme aktivitetsnivå under et stort intervall med hensyn til prosessorbruken.

Funksjoner du kan sette pris på

Windows Hello med ansikts- og avtrykksgjenkjenning samt Premium Cortana med 360-graders mikrofoner som kan høre deg selv når du befinner deg på den andre siden av rommet er eksempler på fine funksjoner du får i ThinkPad X1 Extreme. Dette er fine funksjoner å ha på en maskin som brukes i bedriftssammenheng enten det er i IT-bransjen eller i finans, hvor det kan være fint med ekstra sikkerhet.

De to Dolby-høyttalerne må dessuten anerkjennes som de flotte høyttalerne de er, og man får til syvende og sist en komplett pakke hvor nesten alt er fra øverste hylle, og det merkes.

Det som også merkes er at Lenovo er uærlige i sitt estimat på batterikapasiteten: 80Wh-batteriet varer neppe opptil 14 timer på vårt testeksemplar, og ikke engang i nærheten – selv ikke de gangene maskinen brukes til å få unnagjort veldig simple aktiviteter.

Om du husker det så var batteriet vår største skuffelse i den forrige ThinkPad-en vi testet – noen år senere så er den i praksis ikke forbedret og det er nesten slik at vi har tatt oss til rette med det. Du må se langt etter de 14 timene som Lenovo nevner: innledningsvis kan du trekke noen timer fra dette dersom du går for 4K-utgaven, og ytterligere noen timer fordi tallet Lenovo opplyser om er altfor optimistisk til å begynne med. Tallet er lite representativt for helt vanlig, dagligdags bruk – selv før du tyr til de tyngste programmene.

Sett fra den lyse siden så lyver ikke Lenovo når de sier at man kan lade opp maskinen fra null til 80 prosent på én time – det gjør X1 Extreme langt mer effektiv i hverdagen og gjør i det minste litt opp for den skuffende batterikapasiteten.

Tastatur og styreflate

Blant de største forventningene man hadde til Lenovo X1 Extreme var tastaturet som konsekvent har blitt skrytt opp til skyene og som ikke burde være mindre bra enn det man finner i X1 Carbon – denne testet vi i 2016. Tastaturet er tilsynelatende uendret og med den gjenkjennelige karakteristikken i konkave taster, noe som gjør at jeg undrer på hvorfor jeg ikke er like imponert som de fleste gir uttrykk for å være når de tar det i bruk. Det er behagelig og mykt, men mangler en spesiell tastefølelse som for eksempel er å finne i Butterfly-tastaturet i nyere MacBook-modeller. Dette tilegnes heldigvis smak og behag, og det er stor sannsynlighet for at du kommer til å elske tastaturet.

Tastaturet sitter høyt og behagelig, den konkave formen gjør den i tillegg komfortabel å taste på.

For styreflaten gjelder noe av det tilsvarende: den gjør jobben, men er i min opplevelse et stykke unna presisjonsnivået en burde forvente av en maskin i denne prisklassen. Det er fort gjort å argumentere for at det er en tilvenningssak, men etter flere ukers bruk er det fremdeles noe som ikke sitter – upresise overganger og et noe tynt arbeidsområde er noen stikkord med hva som feiler styreflaten.

I det hele tatt kan det nevnes at den ikke oppleves særlig annerledes enn de som var å finne på Windows-maskiner ved tiårsskiftet. Denne erfaringen kan du bruke slik du ønsker, men en bra ekstern mus bør kanskje vurderes. Dette gjelder spesielt dersom du gjør en overgang fra en Apple-bærbar. Uansett, Lenovo har på plass sin lille røde styrepinne som kan brukes veldig effektivt når du først blir flink til å ta den i bruk.

Konklusjon

Det er masse å si om Lenovos ThinkPad X1 Extreme: 4K-skjerm og touch-egenskaper kombinert med en svært robust utførelse og valg av materiale gir en følelse av at det er lite som kan gå galt. Og man har rett i dette, for det er i stor grad de små detaljene som til syvende og sist blir et faktisk hinder når du vurderer å gå til anskaffelse av maskinen. Disse detaljene går i en irriterende tendens til å bli litt i overkant bråkete og varm under relativt lite aktivitet, tendensen til å samle masse fingerfett og dårlig batterikapasitet. Og prisen naturligvis, som mange sikkert stusser på. Da er det viktig å ha i bakhodet at X1 Extreme er tilsiktet en utvalgt målgruppe, selv om maskinen fungerer fint i de fleste sammenhenger.

Høydepunkter:

+ Fantastisk HDR 4K-skjerm med touch
+ Bra byggekvalitet
+ Rå ytelse
+ Lekkert design

– Blir fort varm under bruk, litt bråkete
– Dårlig batteritid
– Styreflate
– Samler masse fingerfett
– Prisen

Karakter: 7/10.

Annonse