Telia har i samarbeid med Odeon satt i gang verdens første 5G-kino.
Telia har i samarbeid med Odeon satt i gang verdens første 5G-kino.

Annonse


Telias nye kinosatsing går verden rundt: første 5G-kino

Telia har inngått partnerskap med Odeon for å lage det som blir verdens første kinosal med 5G-funksjonalitet, slik at all innholdet strømmes gjennom et 5G-nettverk fremfor et tradisjonelt filmprojektor. Ideen er at det skal vise frem egenskapene til trådløst 5G-nett og hvordan det kan være et alternativ for lokal lagring.

Mye raskere

Det skal i utgangspunktet ikke være en lek å strømme 4K-innhold under direktestrømming, men Telias utstyr og nettverk ser ut til å kunne takle prosessen relativt enkelt. Nettverkene skal kunne håndtere hastigheter på opptil 2.2Gbps, noe som er mellom fem og 20 ganger så raskt som typisk båndbredde-hastighet i 4G-nettverk i tillegg til å være raskere enn de typiske internettforbindelsene man oppnår i kinosaler med kabel.

Direktestrømming blir aktuelt

5G-nettet på Nydalen skal ifølge VentureBeat være tilstrekkelig med god margin for både kinoens behov i avspilling av filmer i tillegg til å tilby gjestene tilgang til trådløst nett. Med 5G-løsning går prosessen under filmvisning nærmest momentant, og det åpner muligheter for direktestrømming av ulike typer innhold, enten det er AR, VR eller 3D-innhold.

Til ZDnet har Odeon forklart at de ikke er avhengig av 5G-nettverk helt ennå, men at de har fått opp øynene for det som nå gir nedlastingshastigheter som var uoppnåelige før. Talspersonen forteller at de har testet direktestrømming og at dette fungerte utmerket, selv om de fremdeles lener seg på lagring i lokale servere.

Annonse
Premiere i desember

Under kan du se video av 5G-premieren på Nydalen:

Kilde:
Venture Beat

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse