Appen Absher lar menn begrense kvinner i Saudi-Arabia.
Appen Absher lar menn begrense kvinner i Saudi-Arabia.

Annonse


Apple og Google etterforsker Saudi-Arabisk app

Google og Apple undersøker nå en Saudi-Arabisk app som kan brukes for å overvåke og kontrollere kvinner.

En talsperson for Google sier til New York Times at selskapet nå undersøker hvorvidt appen Absher bryter med selskapets retningslinjer. Mandag uttalte Tim Cook at også Apple vil gjøre det samme. 

Både Google og Apple har fått sterk kritikk for at de tillater appen på deres respektive plattformer. Det var en artikkel i «The Insider» som først omtalte appen.

Appen skal blant annet varsle den mannlige brukeren via tekstmelding når en kvinne benytter passet sitt, og gjør det i tillegg mulig for menn å begrense kvinnenes bevegelser.

Annonse


Mannlige verger

I Saudi-Arabia har enhver kvinne en såkalt mannlig «guardian», eller verge, om du vil. Dette er vanligvis mannen hennes eller faren hennes, men det kan også være broren eller sønnen.

Disse må godkjenne at kvinnen får et pass, og må også godkjenne enkelte medisinske prosedyrer og et eventuelt giftemål. Det er her appen Absher kommer inn i bildet.

Appen, utviklet av Saudi-Arabiske myndigheter i 2015, lar kvinnenes verge kontrollere kvinnene på flere måter. Enten ved å frata dem passet, eller overvåke bevegelsene deres. Når en kvinne benytter passet sitt på en flyplass, kan for mennene motta en melding om nettopp dette.

Krever at appen fjernes

Oregon-demokrat og senator Ron Wyden, krever at appen fjernes fra Google Play og App Store.

– Det er knapt nok nyheter at Saudi-monarkiet forsøker å begrense og undertrykke Saudi-Arabiske kvinner, men amerikanske selskaper burde ikke tillate eller legge til rette for Saudi-myndighetenes patriarkat, skriver Wyden i et brev til Apple og Google.

– Dere gjør det enklere for mennene å kontrollere familiemedlemmene fra smarttelefonen, og begrenser bevegelsene deres, skriver senatoren.

Nå gjenstår det å se hva teknologigigantene foretar seg.

 

Kilde:
Cnet

Annonse