Tyskland sier Facebook må stoppe den hensynsløse datainnsamlingen fra brukerne.
Tyskland sier Facebook må stoppe den hensynsløse datainnsamlingen fra brukerne.

Annonse


Forbrukerrådet etter Facebook-nederlag i Tyskland: – Norge bør gjøre det samme

En kjennelse fra tyske konkurransemyndigheter ilegger nå Facebook omfattende begrensninger for hvordan de samler inn og benytter brukerdata.

Brukerne må gi samtykke

Tilsynet mener Facebook har misbrukt sin markedsdominans for å samle inn informasjon fra brukere uten deres tillatelse. Selskapet beskyldes også for ikke å ha overholdt nye EU-bestemmelser som trådte i kraft i fjor.

Konsekvensen blir blant annet at Facebook nektes å samle inn enkelte data uten at brukerne gir et aktivt samtykke.

Kritisk til innsamling av data via tredjeparter

Facebook sier at de vil anke bestemmelsen, som kom etter en treårig etterforskning av tyske myndigheter.

Annonse


– I fremtiden kan ikke lenger Facebook få lov til å tvinge brukerne sine til å godta den i praktisk talt ubegrensede datainnsamlingen, sier Andreas Mundt i det tyske konkurransetilsynet, ifølge Reuters.

Tilsynet peker spesielt på hvordan Facebook samler inn data om brukerne gjennom tredjepartsapper, slik som WhatsApp og Instagram. Facebook får også refs for å samle inne data og overvåke personer som ikke er medlemmer.

Dette innebærer å å samle inn data om personer som besøker nettsider med implementerte «Like» og «Del»-knapper.

Forbrukerrådet vil ha gjennomgang i Norge

– Facebook kan ikke lenger å høste og sammenstille brukerdata fra andre tjenester og nettsider, uten samtykke fra brukerne, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet.

Moen oppfordrer nå Konkurransetilsynet i Norge til å gjennomføre en lignende gjennomgang.

– Dette viser at bruk av persondata ikke bare omhandler personvern, men også konkurranselovgivning, sier Moen, som tror dette er et kraftig slag i ansiktet for Facebook.

– Dette er nok et tilbakeslag for Facebooks forretningsmodell hvor man uhemmet samler inn persondata. Selskapet ble i fjor også dømt i Belgia for å spore personer utenfor Facebooks egne tjenester.

Facebook: – Undervurderer konkurransen

Kjennelsen får foreløpig ikke noen rettslige konsekvenser, og Facebook har én måned på seg til å anke avgjørelsen.

– Vi er uenig med konklusjonen deres og planlegger å anke den så personer i Tyskland kan fortsette å dra nytte av tjenestene våre, skriver Facebook i et blogginnlegg, og legger til:

– Det tyske konkurransetilsynet undervurderer den store konkurransen vi møter i Tyskland, feiltolker vår overholdelse med GDPR (personvernforordningen) og truer mekanismen som EU-loven tilbyr for å forsikre databeskyttelse i EU.

Mener konkurransetilsynet utøver forskjellsbehandling

Facebook er ikke fornøyd med måten det tyske konkurransetilsynet har håndtert saken. Selskapet føler seg urettferdig behandlet.

– Vi støtter GDPR og tar våre plikter på alvor. Likevel har de tyske konkurransemyndighetenes avgjørelse misbrukt den tyske konkurranseloven for å bestemme ulike regler som gjelder bare ett selskap, skriver Facebook.

Selskapet skal ifølge kjennelsen få 12 måneder på seg til å utarbeide en måte å begrense datainnsamlingen på.

 

Kilde:
Reuters

Annonse