Ifølge en ny undersøkelse er ikke nordmenn spesielt redd for å bli hacket.
Ifølge en ny undersøkelse er ikke nordmenn spesielt redd for å bli hacket.

Annonse


– Nordmenn er elendige på passord

Til tross for å være en teknologioppdatert nasjon, er nordmenn ikke spesielt flinke til å bruke sikre passord.

Det viser en undersøkelse utført av YouGov på vegne av datasikkerhetesselskapet Kaspersky Lab.

– Urovekkende

Undersøkelsen viser at tre av fire nordmenn benytter sammen passord på flere tjenester, og at hele åtte prosent bruker nøyaktig samme passord overalt.

– Urovekkende, sier David Jacoby, seniorforsker i Kaspersky Lab.

Annonse
– At nordmenn kanskje er litt naive når det kommer til IT-sikkerhet er ingen hemmelighet, men at det skulle være så ekstremt hadde vi ikke trodd. Nordmenn gjør veldig lite for å beskytte seg på nett, sier Jacoby.

David Jacoby er sikkerhetsekspert i Kaspersky Lab. (Ill.: Kaspersky Lab)

Ikke så mye bedre å veksle mellom bare noen få passord

Han mener det er spesielt skremmende at tre av fire oppgir å bruke samme passord flere steder.

– De siste årene har vi sett en lang rekke store hackerangrep hvor det har blitt hentet ut innloggingsinformasjon til en rekke e-poster. Ved å ikke ha forskjellige passord til de ulike tjenestene man benytter, vil man i prinsipp gi en person med uærlige hensikter tilgang til hele ens digitale liv, sier Jacoby og utdyper:

– Om man veksler mellom noen få passord, noe mange virker å gjøre, er man ikke særlig mer beskyttet enn om man bruker det samme passordet overalt, sier han.

Bytter kun når vi blir bedt om det

Men det er ikke bare det at vi har samme passord flere steder som er problematisk. Nordmenn er også dårlig på å bytte passordene. Undersøkelsen viser at fire av ti bytter passord kun når tjenesten oppfordrer brukeren til å gjøre det.

– Om innloggingsinformasjonen din er delt som følge av et hackerangrep, er det ekstremt viktig å bytte passord raskt. Da minimerer man skaden. Det er spesielt viktig å være ekstra nøye med tilgang til e-postkontoen din ettersom folk med uærlige hensikter via mailen også kan bytte passord på de andre tjenestene dine, og således stenge deg ute, advarer han.

Ikke redd for hackerangrep

En annen ting som er interessant med undersøkelsen, er at nordmenn oppgir å være lite bekymret for å bli hacket. Over halvparten av de spurte mener det er ganske eller svært usannsynlig at noen vil forsøke å hacke deres kontoer.

– Når tre av fire nordmenn mener å ha litt eller mindre kunnskap om datasikkerhet er det klart at mange fort kan tenke at de ikke kommer til å bli utsatt for et hackerangrep. Realiteten er derimot at mange av dem antagelig allerede har vært offer for et hackerangrep, sier sikkerhetseksperten.

 

Kilde:
Kaspersky Lab

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse