Samsung har pakket inn mer kraft i denne lille råtassen med oppdatert Phoenix-kontroller og forbedringer i programvaren.
Samsung har pakket inn mer kraft i denne lille råtassen med oppdatert Phoenix-kontroller og forbedringer i programvaren.

Annonse


For disse er Samsungs nye super-SSD det smarteste valget

Det tok Samsung åtte måneder å gjøre 970 EVO enda bedre, og resultatet er 970 EVO Plus – en super-SSD som innhenter storebror 970 Pro til et nivå hvor det er små marginer som skiller de to. Prisene på de nye SSD-ene er også betraktelig lavere enn startprisene på 970 EVO da de først lanserte i april i fjor, og representerer i det hele tatt en veldig god grunn til å oppgradere din gamle lagringsdisk dersom du hittil har holdt tilbake.

Samsungs nye 970 EVO Plus kommer som originalen i utgaver med 250GB, 500GB og 1TB, mens en 2TB-utgave er tilsiktet lansering midtveis i april.

Hva har Samsung å by på nå?

En kan starte med å gjengi tallene Samsung selv skryter av denne gang: 970 EVO Plus har skrivehastigheter som er opptil 57 prosent raskere enn 970 EVO, lese- og skrivehastighetene er oppgitt til å være på henholdsvis 3500 MB/s og 3300 MB/s. Økningen i lesehastigheten er ikke all verdens, men man finner en betydelig økning i skrivehastighet som i forgjengeren utgjorde 2500 MB/s. Dette er ifølge selskapet bransjeledende og setter en ny standard for lagring på en effektiv måte, enten du er den mest ivrige blant gamere eller bare en entusiast som ønsker det nyeste.

For å gjøre rede for resten av det tekniske så er det greit å påpeke at Samsung skryter av sin hittil mest avanserte teknologi som har funnet sin vei til deres nyeste forbruker-SSD: det karakteriseres i oppdatert 3-bits MLC V-NAND-teknologi (nå i sin femte generasjon) med selskapets første 96-lags V-NAND, noe som i kombinasjon med den forbedrede Phoenix-kontrolleren og nyere programvare gjør Samsungs nyeste forbruker-SSD til noe av det kraftigste lagringsmediet du får tak i, i hvert fall inntil det introduseres en ny bransjestandard med fjerdegenerasjons PCIe-grensesnitt.

Annonse
Utmerket for profesjonell bruk

Inntil videre må man altså nøye seg med det Samsung klarer å presse ut av dagens teknologi, men dette trenger ikke nødvendigvis være dårlige nyheter: der 970 EVO Plus kanskje har sin største sjarm ligger i det faktum at tilfeldige lese- og skriveoperasjoner har opplevd kraftig økning i både lav kødybde-ytelse såvel som høy. Selskapet skryter eksempelvis av at den nye SSD-en tilbyr lesehastigheter som er mellom 46 og 39 prosent (for henholdsvis 1 til 4 QD og 8 til 32 QD) raskere enn den nest raskeste NVMe-SSD-en i dagens marked – noe som bør gjøre 970 EVO Plus til en veldig aktuell kandidat for brukere i profesjonelle settinger.

Brukere i slike settinger bør nemlig huske at de tilfeldige operasjonene typisk utgjør et langt høyere antall aktiviteter enn de sekvensielle, og at en drastisk ytelsesforbedring i de tilfeldige lese- og skriveoperasjonene resulterer i raskere PC-oppstart så vel som åpning av ulike programmer, nettsurfing – ja til og med bedre gaming-opplevelser. Forøvrig bør det påpekes at høy ytelse i de tilfeldige operasjonene er noe brukere i profesjonelle arenaer burde prioritere ettersom PC-aktiviteter i denne sammenhengen (eksempelvis relatert til bruk av visuelle effekter, 3D-modellering og lignende) ofte begrenses av manglende DRAM.

Uansett, 970 EVO Plus-en vi fikk inn til test var en 500GB-variant som skiller seg ut med sin forventede totale skrivekapasitet på 300TB samt 3300MB/s og 480K IOPS i henholdsvis sekvensiell lesehastighet og tilfeldig lesehastighet i høyere kødybde:

Den nye SSD-en ble dyttet inn i en halvveis sliten maskin med Gigabyte Z170-hovedkort og i5-prosessor med 8GB minne før installeringen fant sted og alt var klart til test.

Tenk på dette først

Før man går videre med å beskrive de første inntrykkene med den nye disken så kan det være kjekt å ta en forhåndsregel i det store spørsmålet som er hvorvidt man skal bruke den dedikerte m.2-porten (om man i det hele tatt har en) eller et av PCIe-portene i kombinasjon med adapter. Sørg uansett for at x4-porten på hovedkortet ditt er av tredje generasjon for å unngå eventuelle flaskehalssituasjoner.

Naturlig nok er 970 EVO Plus fullstendig kompatibel med Samsungs overføringsverktøy i Data Migration Software samt Magician-programmet som gjør at du får maksimalt ut av disken. Utpakking av en NVME-disk i m.2-formatet har etter hvert blitt mindre hokuspokus enn det en gang føltes som, og i pakken finner du en bruksanvisning dersom du trenger hjelp for å sette det opp.

Overgang fra en gammel SSD

Etter installering av den nye SSD-en og overføring fra en eldre SATA-SSD fra Crucial er alt klart for nye lagringsopplevelser, og uten at det nødvendigvis bør overraske så merkes kortere ventetider på alt fra oppstart (disken ble aktivert som systemdisk) til åpning av ulike applikasjoner og spill i tillegg til ladetider i de forskjellige spillene man har spilt med 970 EVO Plus installert. Det er fort gjort å gi placebo æren for dette, men ikke i et tilfelle hvor man gjør overgangen fra en eldre Crucial BX100-SSD som for øvrig har gjort en ypperlig jobb i flere år.

Når det er sagt så tyder ting på at vår konfigurasjon er et potensielt hinder i diskens kamp om å yte på det nivået Samsung skryter av: dette går fram i stor grad på tvers av alle testene som er utført for både kartlegging av de sekvensielle hastighetene og hastighetene i de tilfeldige operasjonene.

Eksempelvis er vi et stykke unna å nå helt opp i taket hva gjelder særlig sekvensiell skrivehastighet, i tillegg til at de tilfeldige lese- og skrivehastighetene i lavere kødybde ikke kommer altfor nære de offisielle tallene fra Samsung. Disse lyder på henholdsvis 19K og 60K IOPS, mens våre resultater på disse måltallene er 15K og 49K IOPS.

Det skal sies at Samsung opplyser om at de har målt «maksresultater» som i bunn og grunn er et argument for at resultatene kan vike fra forskjellige oppsett til oppsett. Det gjør det likevel enda mer interessant og viktig som sådan at man foretar relative målinger og gjerne forholder seg til én konfigurasjon over tid, selv om dette fort kan bli upraktisk.

Bør du kjøpe 970 EVO Plus?

Uansett: den aktuelle diskusjonen for de som vurderer å gå til anskaffelse av 970 EVO Plus beror på de aspektene som gjelder hva slags lagringsmedium du gjør en eventuell overgang fra, hva dine typiske PC-aktiviteter er og dine forventninger til hva generasjonsskiftet i PCIe-verden kommer til å innebære for SSD-utviklingen.

For dersom du kommer fra en eldre SSD så er det vanskelig å gi uttrykk nok for at 970 EVO Plus er en absolutt nobrainer – likegyldig om du går til anskaffelse av den minste lagringskapasiteten på 250GB med intensjon om å bruke denne som systemdisk for lynkjapp oppstart, eller om du likegodt punger ut for en variant med større kapasitet for å bruke denne som hovedlagring. Den vil behandle deg bra, og det er heller ikke så kostbart.

Ved overgangen fra en nærmest utdatert SSD er det snakk om åpenbart forkortede ladetider og langt bedre flyt, men samtidig bør man være oppmerksom på at det samtidig er en nesten-uendret oppskrift fra forgjengeren i 970 EVO, som i dette tilfellet blir særlig relevant for de som vurderer en oppgradering fra fjorårets modell, eller kanskje til og med lillebror 960 EVO – som vi også testet. Poenget er at den samme maskinvaren kun introduserer den ytelsesøkningen som Samsung tillater ved effektivisering av programvaren.

Dette gjelder fram til aktørene får nyere teknologi å bryne seg på i form av 4. generasjons PCIe-grensesnitt som nå ikke virker å være altfor langt unna. Slik teknologi legger forhåpentligvis opp til at SSD-produsentene kan ty til innovative løsninger som i tur senker prisene på slike lagringsenheter ytterligere, og muligens løse problemet som er at slike SSD-er fort kan bli litt varme og derfor bremse ytelsen.

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse