Apples «Project Titan» har vært et hemmelighetsprosjekt hele veien
Apples «Project Titan» har vært et hemmelighetsprosjekt hele veien. Arrestasjonen av Jizhong Chen kan vise noe av grunnen.

Annonse


Personen som stjal Titan-hemmeligheter ble avslørt av sine egne

Forrige uke ble det kjent at en tidligere Apple-ansatt var arrestert etter angivelig å ha stjålet hemmeligheter fra selskapets bilprosjekt Titan.

Søkte jobb hos konkurrent

Fra før har også en annen tidligere ansatt i Apple lidd samme skjebne. To ganger på under ett år har altså Tita-prosjektet vært gjenstand for tyveri, utført av sine egne.

Nå er FBI koblet inn i saken.

Ifølge den føderale etterforskningsetaten søkte Jizhong Chen, altså den arresterte Apple-medarbeideren, jobb i en kinesisk produsent av autonome biler bare en måned før han ble tatt.

Annonse
Må gjennom omfattende «hemmelighetstrening»

Anmeldelsen mot mannen avslører også flere detaljer om Apples Titan-prosjekt og hvordan selskapet jobber for å unngå at bedriftshemmeligheter lekker ut til media og konkurrenter.

For eksempel må 5.000 Apple-ansatte (av 140.000) delta på en såkalt hemmelighetstrening.

«Treningen tar for seg viktigheten av å holde prosjektets natur og detaljer hemmelig og unngå bevisste eller ubevisste lekkasjer av informasjon», heter det i Apples retningslinjer ifølge FBI.

«Treningen går gjennom metoder for å forsikre at informasjon om prosjektet kun tilbys til individer som er ført opp på prosjektet, og at familiemedlemmer ikke skal ha tilgang til noe informasjon. I tillegg blir det gått gjennom potensielle konsekvenser for å tilby informasjon eller bekreftelse av informasjon til ikke-klarerte individer».

Apple fjerner over 200 ansatte fra sitt hemmelige Titan-prosjekt

Kollega så ham ta bilder

Selv om 5.000 Apple-ansatte har vært briefet om bilprosjektet, skal det være bare 1.200 ansatte som har tilgang til bygningen der prosjektet finner sted.

Anmeldelsen mot Jizhong Chen kommer som følge av Apples sikkerhetsrutiner. Det var nemlig en kollega av Chen som først meldte om det mulige datatyveriet.

Kollegaen skal ha sett Chen ta bilder av sin dataskjerm, noe Apple forbyr sine ansatte å gjøre. Selskapets sikkerhetsavdeling, Global Security, tok deretter saken videre.

Sikkerhetskopi på jobbmaskin = problemer

Chen skal overfor sikkerhetsavdelingen innrømmet at han tok bilder på Apples arbeidssted. Deretter gikk de gjennom maskinen hans og telefonen med samtykke fra Chen selv.

Det viste seg at han hadde tatt en sikkerhetskopi av jobbmaskinen, noe Apple og mange andre teknologiselskaper ikke tillater, i frykt for at informasjon skal lekke ut til offentligheten.

Apple anser materialet på Chens personlige datamaskin og harddisk som konfidensiell og proprietær.

Det ville vært «enormt ødeleggende» dersom denne informasjonen hadde kommet ut, ifølge Apple.

Tok bilder av maskinvaredetaljer

Hva hadde den ansatte hentet ut? Det viser seg at han blant annet hadde tatt bilde av et diagram relatert til Apples autonome maskinvare.

Diagrammet viste flere sensorer Apple bruker for å avgjøre hvor bilen befinner seg og i tillegg hvordan sensorene var koblet til aktuatorer – systemet som sørger for at bilen faktisk styrer seg selv.

Saken viser at Apple har mange rutiner for å forhindre datatyveri, men det må likevel være et stort nederlag å erkjenne at to av de siste tyveriene har kommet fra innsiden.

 

Kilde:
Businessinsider

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse