Kvantedatamaskiner har historisk sett vært gigantiske. IBM har tro på at de kan gjøres mye mindre. Og beviset kom tidligere i januar.
Kvantedatamaskiner har historisk sett vært gigantiske. IBM har tro på at de kan gjøres mye mindre. Og beviset kom tidligere i januar.

Annonse


Slik så IBMs kvantedatamaskiner ut før. Men se nå!

Unde CES i Las Vegas tidligere denne måneden, avduket IBM det de kaller «verdens første kommersielle kvantedatamaskin» – Q System One.

Maskinen er på mange måter ikke noe bevis på et vitenskapelig gjennombrudd – teknologien har vært der en god stund allerede – men IBM ser på dette som et symbol på hvor lang vi har kommet i dag.

Tidligere har denne teknologien eksistert kun på innsiden av enkelte laboratorium, men nå har den tatt veien ut i den virkelige verden. Det markerer et brukbart steg på veien mot kommersielle kvantedatamaskiner – neste generasjons supermaskiner.

Det spesielle fenomenet

Vi skal ikke begi oss ut på detaljert kvantemekanikk her, men enkelt forklart tar kvantedatamaskiner i bruk et merkelig fenomen i fysikken, som lar et objekt være på flere steder samtidig. Mens «vanlige» datamaskiner baserer seg på de binære tallene 0 og 1, kan kvantedatamaskiner være enten 0, 1 eller begge deler samtidig.

Annonse


Resultatet blir en maskin som kan utføre oppgaver usannsynlig mye raskere enn en tradisjonell datamaskin. I hvert fall i teorien.

En moderne kvantemaskin

IMBs System One er, til tross for at den ikke havner i stua di, ganske unik. Det er en fullverdig kvantedatamaskin som faktisk ser ut som en datamaskin. Den trenger for eksempel ikke å være koblet til et gigantisk kjøleanlegg, slik vi har sett med andre kvantedatamaskiner. Istedet sitter denne maskinen på innsiden av noe som kan minne om et vanlig PC-kabinett.

Denne maskinen kommer aldri til å selges i din lokale elektronikkforretning.
Denne maskinen kommer aldri til å selges i din lokale elektronikkforretning. (Ill.: IBM Research)

Globalt kappløp

IBM planlegger ikke å selge denne maskinen på noe som helst tidspunkt. Istedet vil folk kunne dra nytte av maskinens kraft gjennom kvanteutregninger via internett.

– Det jeg liker best er at vi får være på riktig sted til riktig tid for kvantemaskiner. Dette er et gledesprosjekt. Designet representerer et viktig øyeblikk i teknologihistorien, sier IBMs Bob Wisnieff til The Next Web.

Det er et ekte kappløp som foregår. Kappløpet om å bygge en praktisk kvantemaskin for massene.

James Vincent i The Verge har bitt seg merke i at aktørene i denne bransjen er veldig flinke til å skryte av hverandres milepæler, kanskje i overkant litt mye noen ganger.

For oss dødelige betyr kanskje ikke IBMs kommersielle kvantedatamaskin all verden. Det er lenge til vi kan dra nytte av noe slikt hjemme.

Viktig symbol

IBMs virkelige kvanteflaggskip er noe helt annet enn Q System One. Men IBM gjør noe spesielt med denne maskinen. De symboliserer utviklingen.

Det trengs faktisk i en virkelighet der det fortsatt finnes mange ingeniører, eksperter og forskere som har lite tro på kvantedatamaskinen som en løsning på fremtidens teknologiutfordringer.

Q System One har 20 såkalte qubits, mens det forventes at fremtidens supermaskiner trenger minst 50 qubits. Det er altså en vei å gå før disse maskinene utkonkurrerer tradisjonelle maskiner, men utviklingen går i riktig retning.

 

Kilde:
New Scientist

Annonse