Vi har aldri testet hodetelefoner som dette
Vi liker hva Dolby tenker for tiden, og Dolby Dimension er et bra produkt, men det er for dyrt for de aller fleste. Vi håper de prøver igjen med en lavere pris og bedrer lydkvaliteten opp fra 10 timer (15 timer med batterisparing).

Annonse


Vi har aldri hørt hodetelefoner som dette før

“Dolby Dimension” er lyd-ekspertenes første forbrukerprodukt ment som et hjemmekinoprodukt for kun en person, men selv om de gjør masse riktig, treffer de ikke helt blink markedsmessig med en høy pris som gjør dette til et nisjeprodukt inntil videre..

Innledning

Dimension er trådløse hodetelefoner med film-fokus, naturlig nok – dette er Dolby og ikke Sennheiser eller B&W.

Til 599 dollar (5200 kroner), og kun tilgjengelighet i USA, er dette et premium-produkt for spesielt interesserte, samt rike studenter med lite plass, men underholdningsbehov større enn snittet.

Design og funksjoner

Vi starter med det vi elsker, for hvorfor i alle dager ikke. For det første: på selve hodetelefonen er det tre knapper. Hva tror du de gjør? Styrer frem- og tilbake eller volumet? Neida, noe langt mer fornuftig: det er en Bluetooth-enhetsvelger.

Annonse


Trykk på den første, og du er koblet til hjemmekinoen, nummer to har du kanskje lagret for mobile og nummer tre for nettbrettet. Vi elsker dette, og det er enda mer praktisk enn bare å ha funksjonen i et app-miljø som Microsoft gjorde med Surface Headphones (som vi også har testet).

Dolby og Microsoft gjør her uansett ting vi ønsker alle andre gjør, på hvert eneste trådløse lydprodukt.

Det er svært viktig at hodetelefoner som disse, som er ment å sitte på under hele filmen, sitter godt på. Det gjør de også, og det langt bedre enn Surface Headphones som ikke har dype nok kopper og derfor mistet poeng. Vi har ingenting å utsette her, heldigvis.

Knapper på selve hodetelefonene gjør det enkelt å bytte mellom parrede enheter.
Knapper på selve hodetelefonene gjør det enkelt å bytte mellom parede enheter.

Lydkvalitet og støydemping

Merkverdig nok er ikke dette et flerkanals-produkt i ordets rette forstand. I stedet sier Dolby at disse er svært gode til film og spesielt på titler med Dolby Atmos.

Greia med disse er at de drives av en Qualcomm Snapdragon fire kjerner-CPU som emulerer, via en opp-miks, lyd som prøver å etterape Atmos.

Dimension gir mer en følelse av å sitte i en god kinosal, enn å ha puttet på seg flerkanals-hodetelefoner laget for spill. Det er en god ting, da lydbildet er mer åpent og vidt.

Dolby kan nemlig filmlyd, og det man hører fra disse er et altomfattende lydbilde som virkelig leverer den gode filmfølelsen (selv om man ikke kan høre sin egen godteri-knasking). Her kommer også Snapdragon-brikkesettet inn med maskin-læring, for å optimalisere innholdet man ser på.

Dette gjør dem unike

Det som virkelig gjør disse til et produkt vi aldri har hørt før er kombinasjonen avanserte lydmiks disse kan gjøre grunnet Qualcomm Snapdragon-brikken.

Først: det Dolby har døpt “Life Mix“. Funksjonen styres via den medfølgende appen. Med “Life Mix” kan du velge hvor mye du skal høre fra omverdenen.

Tanken er at du ikke behøver å ta av deg hodesettet om noen ønsker å kommunisere med deg. Dette er også praktisk om man er barnepasser, og er nødt til å kunne hva som skjer utenfor filmen.

Surface Headphones har bare ok støydemping etter å ha testet Dimension. De har den beste vi har hørt. Det er helt utrolig hvor godt disse demper. Joda, de koster nesten dobbelt så mye som Microsofts (er Qualcomms Snapdragon-lisens såpass dyr?), men de demper minst dobbelt så bra. Virkelig imponerende.

Støydemping er ikke nytt, men det er hodesporing: mens du lytter til noe, kan du snu hodet, og lydlandskapet følger deg etter hvordan du snur hodet, slik at du kan deg i alle mulige vinkler, og likevel få det samme fine lydlandskapet presentert på korrekt måte.

Vi gleder oss til å se hva andre kule funksjoner annet smarte hodetelefoner kan gjøre for oss i fremtiden.

Funksjonene styres fra appen.
Funksjonene styres fra appen. (Ill.: Dolby)

Konklusjon

Vår spådom er at Dolby nok var klar over at de priset seg ut, og at dette er å se på som et testprodukt for et marked de trolig er interesserte i å prøve seg på igjen.

De har nemlig fått til maskinvaren på første forsøk (batterilevetiden kunne vært bedre), men siden bruken er så spesifikk og prisen høy, forventer vi en billigere modell – kanskje i år?

Det er ingen offisiell støtte for konsoller, noe som er dumt, men det er ikke Dolbys feil at Microsoft, Sony og Nintendo stenger for Bluetooth-lyd på produktene sine på en enkel måte. En mulig løsning kan være en Bluetooth-adapter, i det minste til Nintendo Switch, men vi har ikke testet dette.

Akkurat som med Microsofts “Surface Headphones” har Dolby gjort veldig mye riktig på første forsøk, men et produkt alle må eie er dette ikke da det finnes bedre hodetelefoner å dra med seg på farten og som har bedre batterilevetid.

+ God lydkvalitet, spesielt til film
+ Veldig behagelige på hodet
+ Unik teknologi avslører en spennende fremtid for smart-hodesett
+ Enhetsvelger på hodesettet

 

– Dyrt
– Begrenset portabilitet
– Ikke den beste batterilevetiden
– Ingen ut-av-esken konsoll-støtte

Annonse


Annonse


Annonse