Huaweis finansdirektør kan snart bli utlevert til USA
Meng Wanzhou ble på forespørsel av amerikanske myndigheter arrestert i Canada før hun skulle ta en rekke flyavganger med Kina som mål.

Annonse


– USA vil kreve utlevering av Huawei-topp

Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou, oppholder seg for tiden i Canada, etter å ha blitt pågrepet av politiet like før jul i fjor.

Hun ble senere løslatt mot kausjon, men befinner seg fortsatt i landet, og må møte i retten i Vancouver 6. februar.

Myndighetene i USA mener Wanzhou har hjulpet Huawei med å omgå landets handelssanksjoner med Iran, og vil nå trolig straffeforfølge henne i USA.

Må kreve utlevering innen 30. januar

Et formelt krav om utlevering fra Canada til USA vil snart bli sendt på vegne av amerikanske myndigheter. Det hevder Canadas ambassadør i landet, David MacNaughton, ifølge Reuters.

Annonse
– Jeg har blitt fortalt at justisdepartementet vil gå videre med dette, sier ambassadøren.

Kravet må USA uansett sende innen 30. januar – da går fristen ut. Loven sier nemlig at krav om utlevering må skje innen 60 dager etter pågripelse.

Krever løslatelse

Pågripelsen av Meng Wanzhou, som for øvrig er datteren til Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei, har skapt høy temperatur blant de tre landene.

Kinas utenriksdepartement krever på vegne av landet at Meng blir løslatt, og hevder at USA og Canada har misbrukt sin utleveringsavtale.

– Canada har gjort en alvorlig feil fra begynnelsen, sier en talsperson for utenriksdepartementet i Kina.

Samtidig krever landet at USA dropper anklagene.

– Vi krever at USA retter opp sine feil og trekker tilbake ordren om pågripelse av Meng Wanzhou.

Canadier dømt til døden i Kina

Etter pågripelsen av Huawei-toppen, har Kina arrestert tre canadiske borgere som har oppholdt seg i landet. Èn ble dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i smugling av narkotika.

Kina har ikke sagt noe om det er sammenheng mellom disse tre arrestasjonene og pågripelsen av Meng Wanzhou. Vestlige og tidligere canadiske diplomater hevder imidlertid at det er ingen tvil om at sakene har sammenheng.

 

Kilde:
Reuters

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse