Vi ser frem til årets Consumer Electronics Show som går av stabelen neste uke.

Annonse


Dette gleder vi oss til i CES 2019

Med noe uheldig timing er CES-arrangementet satt av mellom 8. januar til 12. januar – om en knapp uke der enkelte kanskje ikke har hentet seg inn fra nyttårsfeiringen. Det utgjør likevel et godt tidspunkt for de store aktørene i teknologiverden å gjøre noe annonseringer for nye produkter og å gi oss et generelt innblikk i hva vi kan vente av teknologi og duppeditter i året som kommer.

Den største muligheten for mange

For mange av annonsørene utgjør disse knappe fem dagene deres største mulighet dette året hvor de kan vise seg frem overfor kundene. Dette gjelder for store aktører så vel som små selskaper som ønsker å bruke CES-arrangementets fleksible form til å vise hva de har prioritert den siste tiden og hva som er deres ambisjoner fremover.

Før arrangementet går av stabelen kan det være en idé å ta en titt på hva vi potensielt har i vente: i stor grad kan vi gjøre dette ved å se på trendene i bransjen og de siste månedenes tendenser og lekkasjer som alle kan gi innblikk i det vi kan forvente å se mer av.

5G – ikke bare med mobilfokus

Uten tvil ser vi for oss at 5G-eventyret får sin ordentlige pangstart neste uke og dagene derfra, når flere selskaper sannsynligvis melder sin delaktighet i 5G-verden nå som store tilbydere av telenett har meldt at de ruller ut 5G i 2019.

Annonse


Vi forventer at flere produsenter som står for komponenter går nærmere i detaljer omkring dette temaet, deriblant Intel og Qualcomm, der sistnevnte allerede tidligere i desember gjorde brorparten av avsløringene. Likevel kan en se frem til flere avsløringer fra disse som går ut på hvordan 5G kan ha en rolle som ikke bare omfavner smarttelefoner, men at det kan være med i utviklingen på flere fronter – deriblant for bilindustrien og IoT (Internet of Things).

Smarttelefoner

De siste månedene med lekkasjer og rykter har nok dannet et ganske så klart bilde av hva vi har i vente når det gjelder mobiltelefoner i årene fremover, hvor det meste oppsummeres i at teknologien på sett og vis har stagnert og at vi venter på en form for gjennombrudd.

Smarttelefoner blir som regel presentert ved andre anledninger, eksempelvis under selskapenes egne konferanser eller Mobile World Congress som går av stabelen neste måned. Uansett forventer vi å se noe nytt på denne fronten, gjennomgående blir det sannsynligvis 5G-preget.

Brettbare, bøyelige smarttelefoner har vært i søkelyset de siste månedene: det startet med lille Royole som viste fram sin egen satsing på denne fronten og bunnet ut i Samsungs forsøk med det vi antar kommer til å hete Galaxy Fold. Vi ser ikke for oss at Samsung går i detaljer på sin kommende brettbare telefon, men ser ikke helt bort i fra at de gir litt mer innsikt enn det vi har akkurat nå.

Kunstig intelligens

Med mindre du har levd under en stein de siste årene vet du at kunstig intelligens stadig tar seg innover teknologiverden – de store selskapene (Apple, Amazon, Google, Microsoft og flere) har alle investert store summer i kunstig intelligens for å løse komplekse problemer. Da er ikke årets CES et dårlig tidspunkt for mindre aktører å vise seg fram på denne fronten, med introduksjon av nye, smarte duppeditter.

TV og skjerm – større og bedre

Slik tradisjonen har vært kan vi forvente å se produsenter som Samsung og LG presentere nye TV-er og skjermer – og i den sammenheng forsøke å utkonkurrere hverandre med hva de har å tilby. Blant annet har vi de siste årene vært med på introduksjonen av både 4K og til og med 8K TV-er. I fjor viste sørkoreanske Samsung fram en 146-tommers TV som de kaller The Wall, mens LG på sin side viste fram en skjerm som kan rulles opp som en plakat med faktiske planer om å selge den etterhvert.

Hva de to produsentene (og andre for øvrig) velger å vise fram i år er ikke sikkert, men ikke la deg overraske om de igjen presenterer engangsteknologi som får en til å måpe men som sjeldent havner i forbrukernes hender.

Spill og gaming

Blant aktørene under ethvert CES-arrangement er flere spillutviklere, både store og små. Hvert år har de intensjon om å gjøre spill bedre og større. Derfor kan vi neste uke forvente flere av disse spillskaperne snakke om nye måter å oppleve spill på, kanskje til og med blir det et stort fokus på VR/AR.

Utover dette er det sannsynlig at det presenteres nye komponenter som faller i spillernes gunst for enklere og mer behagelig spilling med blant annet nye brikkesett og tilbehør. Eksempelvis har vi skrevet flere artikler om NVIDIAs rekke med Max-Q-brikker med for bærbare maskiner samt deres billigskjermkort i RTX 2060 samt 2050 og 2050 Ti som vi hittil har fått litt innsikt på.

Elektriske, selvkjørende biler

Bilindustrien har en stadig tilnærming til teknologiverden og på den måten har vi derfor sett mye til biler under CES-arrangementet. Med en ganske omfattende dekning av bilnyheter der elektrisitet og autonomiegenskaper har spilt sentrale roller, ser vi også for oss at årets CES-arrangement tar for seg disse elementene.

Head’s-up-teknologi har også tatt steget videre, og en kan forvente å se slike nyheter, samt mindre produkter for transport, deriblant leveringsroboter.

Hva håper du lanseres under årets Consumer Electronics Show?

Annonse


Annonse


Annonse