Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Hadde du sett at disse var falske hvis du ikke visste det? Neppe. (Ill.: Nvidia)

Nei, disse ansiktene er faktisk ikke ekte

Hvem skulle trodd det?

AI-utviklingen går stadig fremover, og på enkelte områder raskere enn andre. Se bare på AI-skapte falske bilder, for eksempel.

For bare noen få år siden (2014, se bildet nedenfor) var vi ikke i nærheten av å lage falske portrettbilder som faktisk så ekte ut. Spol fire år frem i tid, og den enorme utviklingen er et faktum.

Så langt hadde vi kommet i 2014.
Så langt hadde vi kommet i 2014. (Ill.: arxiv.org)

Maskinlæring, nevrale nettverk – ja, kunstig intelligens – lar oss nå lage falske ansikter som virkelig ser ekte ut.

Et stort steg frem

Bildene du ser i denne artikkelen er det ingeniører i Nvidia som står bak. I en ny forskningsartikkel selskapet delte forrige uke, ga de oss en titt på hvordan falske ansikter kan se ut i 2018.

Nvidia bruker en metode som i stor grad lar dem egendefinere hvordan ansiktene skal se ut. Dette gjøres blant annet ved at karakteristikker fra et bilde, kan blandes inn i et annet bilde.

Dette, kombinert med såkalt GAN (Generative Adversarial Networks), som imiterer menneskehjernen, lar algoritmene lære fra gamle bilder for å lage nye.

Det tok Nvidias AI-maskiner én uke å orodusere disse bildene.
Det tok Nvidias AI-maskiner én uke å produsere disse bildene. (Ill.: Nvidia)

Ikke problemfritt

Resultatet er imponerende, men reiser også en del spørsmål. I en tid der begrep som «fake news» har blitt dagligtale, kan det være interessant å se på hva denne teknologien kan føre med seg av potensielle utfordringer.

Det er i hvert fall ingen tvil om at å skille mellom falske og ekte bilder, kan bli en mye vanskeligere oppgave i fremtiden.

En liten trøst får derfor være følgende: bildene du ser i denne artikkelen er laget av Nvidia Tesla grafikk-prosessorer som er svært kostbare – dette er foreløpig langt i fra noe du kan gjøre fra gutterommet.

 

Kilde:
The Verge

Stikkord: AI, kunstig intelligens, nvidia