Hadde du sett at disse var falskem hvis du ikke visste det? Neppe.
Hadde du sett at disse var falske hvis du ikke visste det? Neppe.

Annonse


Nei, disse ansiktene er faktisk ikke ekte

AI-utviklingen går stadig fremover, og på enkelte områder raskere enn andre. Se bare på AI-skapte falske bilder, for eksempel.

For bare noen få år siden (2014, se bildet nedenfor) var vi ikke i nærheten av å lage falske portrettbilder som faktisk så ekte ut. Spol fire år frem i tid, og den enorme utviklingen er et faktum.

Så langt hadde vi kommet i 2014.
Så langt hadde vi kommet i 2014. (Ill.: arxiv.org)

Maskinlæring, nevrale nettverk – ja, kunstig intelligens – lar oss nå lage falske ansikter som virkelig ser ekte ut.

Et stort steg frem

Bildene du ser i denne artikkelen er det ingeniører i Nvidia som står bak. I en ny forskningsartikkel selskapet delte forrige uke, ga de oss en titt på hvordan falske ansikter kan se ut i 2018.

Annonse


Nvidia bruker en metode som i stor grad lar dem egendefinere hvordan ansiktene skal se ut. Dette gjøres blant annet ved at karakteristikker fra et bilde, kan blandes inn i et annet bilde.

Dette, kombinert med såkalt GAN (Generative Adversarial Networks), som imiterer menneskehjernen, lar algoritmene lære fra gamle bilder for å lage nye.

Det tok Nvidias AI-maskiner én uke å orodusere disse bildene.
Det tok Nvidias AI-maskiner én uke å produsere disse bildene. (Ill.: Nvidia)

Ikke problemfritt

Resultatet er imponerende, men reiser også en del spørsmål. I en tid der begrep som «fake news» har blitt dagligtale, kan det være interessant å se på hva denne teknologien kan føre med seg av potensielle utfordringer.

Det er i hvert fall ingen tvil om at å skille mellom falske og ekte bilder, kan bli en mye vanskeligere oppgave i fremtiden.

En liten trøst får derfor være følgende: bildene du ser i denne artikkelen er laget av Nvidia Tesla grafikk-prosessorer som er svært kostbare – dette er foreløpig langt i fra noe du kan gjøre fra gutterommet.

 

Kilde:
The Verge

Annonse