FBI skal etterforske falske kommentarer om nettnøytralitet.
FBI skal etterforske falske kommentarer om nettnøytralitet.

Annonse


Avslørte millioner av falske kommentarer på nettsted – nå åpner FBI etterforskning

Buzzfeed har vært i kontakt med kilder som sier at justisdepartementet i USA og FBI har igangsatt en etterforskning – de skal finne ut hvorvidt det har skjedd noe straffbart når personer har publisert millioner av falske kommentarer på Federal Communications Commissions (FCC) nettsider.

Brennhett tema i USA

Aktiviteten på FCCS nettsider skal ha skjedd i fjor, da det ble stemt over om Obamas lov om nettnøytralitet skulle reverseres eller ikke. Nettøytrallitet er et hett tema i USA, og et meget viktig tema, som mange av oss nordmenn kanskje ikke helt forstår omfanget av.

I det nøytrale nettet som vi kjenner til, har alle lik tilgang til samme innhold og hastigheter. Du må for eksempel ikke betale noe ekstra til nettleverandøren din for å se YouTube i god kvalitet.

I USA er ikke dette ingen selvfølge lenger.

Annonse


Dermed var det et enormt oppstyr i fjor, da det skulle bestemmes om loven om nettøytralitet skulle skrotes eller ikke.

Stjålne identiteter

TV-personligheten John Oliver var blant dem som oppfordrer til å kommentere på FCC-nettsidene.

Men mer enn halvparten av alle kommentarer i oppropet viser seg å være falske, ifølge en studie fra Harvard-universitetet. Titusenvis av tilnærmet identiske kommentarer viste støtte til forslaget om å fjerne beskyttelsen mot nettøytralitet.

– Internett er i dag gratis og åpent, og slik vil det forbli

Undersøkelser har i ettertid vist at svært mange av de unike kommentarene var fra folk som ønsket nettøytralitet. Men kun 17,3 prosent av dem var unike.

Og selv om sistnevnte kommentarer var personer med ekte navn og e-postadresser, nekter flere av dem for å ha skrevet dem.

Vil ikke gi fra seg serverloggene

Identiteten til flere millioner mennesker kan altså være postet uten deres tillatelse, og samtidig tillegge disse personene meninger om nettnøytralitet som de ikke nødvendigvis kan stå inne for.

FCC-sjef Ajit Pai sier at rundt 500.000 av kommentarene er knyttet til russiske e-postadresser. men FCC nekter å utlevere serverloggene som kan bidra til å avsløre identiteten til de ansvarlige for kommentarene.

FBI har ifølge Buzzfeed utstedt stevninger mot flere organisasjoner som knyttes opp mot kommentarene, og nå skal de finne ut om noen lover er brutt.

 

KIlde:
Buzzfeed

Annonse