Kina reagerte lynkjapt da de ble kjent med nyheten om at Huaweis CFO hadde blitt arrestert i Canada for så å bli overlevert USA.
Kina reagerte lynkjapt da de ble kjent med nyheten om at Huaweis CFO hadde blitt arrestert i Canada for så å bli overlevert USA.

Annonse


Hauwei-toppen anklages for bedrageri – risikerer opp mot 30 år i fengsel

Det kinesiske teknologigigantens finansdirektør er i meget hardt vær om dagen. Som vi kunne skrive tidligere denne uken, ble Huawei-CFO-en Meng Wanzhou pågrepet i Canada 1. desember.

Meng anklages for bedrageri knyttet til de amerikanske handelssanksjonene mot Iran.

46-åringen, som er datteren til Huawei-grunnleggeren Ren Zhengfei, er mistenkt for å ha konspirert mot en rekke finansielle institusjoner.

Nekter for kobling mellom selskaper

I sentrum av stormen står selskapet SkyCom. Dette selskapet har ifølge Meng Wanzhou ingenting med Huawei å gjøre. Dette har hun gjentatte ganger hevdet, men ifølge påtalemyndigheten i Canada skal disse selskapene være tett knyttet opp mot hverandre, og praktisk talt være det samme selskapet.

Annonse


Det er i så fall problematisk, for SkyCom har solgt tjenester til Iran, noe de egentlig ikke kan gjøre på grunn av sanksjoner ilagt av amerikanske myndigheter.

Snarvei forbi sanksjoner?

Wall Street Journal skrev tidligere i år at Huawei var under etterforskning, den gang dreide det seg om at selskapet skal ha solgt utstyr fra Hewlett-Packard til Iran.

Huaewi-sjefen beskyldes nå, ifølge kilder, for å ha brukt SkyCom, et angivelig datterselskap av Huawei, for å komme seg forbi handelsssanksjonene.

Sanksjonsbruddene skal ha skjedd mellom 2009 og 2014, ifølge Reuters.

Pågripelsesordre

Aktør i saken mener Meng bevisst har unngått å oppholde seg i USA etter at etterforskningen ble kjent. Meng skal ha mellomlandet i Canada da hun var på vei til Hong Kong fra Mexico. Amerikanske myndigheter sendte derfor en arrestasjonsordre til politiet i Canada, som 1. desember pågrep Meng i Vancouver.

Myndighetene i USA ønsker nå at Meng utleveres til dem.

Blir hun stilt for retten i USA, risikerer hun opp mot 30 år i fengsel.

Kina: – Fordømmer denne handlingen

Kinesiske medier raser etter at nyheten ble kjent.

Den kinesiske ambassaden i Canada er svært kritisk til arrestasjonen. På sine nettsider skriver de følgende:

– Canadisk politi har etter ordre fra USA arrestert en kinesisk statsborger som verken har brutt amerikanske eller kanadiske lover. Kina fordømmer denne handlingen, en handling som krenker offerets menneskerettigheter, skriver en talsmann i uttalelsen.

Kinesiske myndigheter krever at Meng løslates umiddelbart.

Kilde:
Engadget

Annonse


Annonse


Annonse