TEST: Surface Headphones er neste generasjon hodetelefoner
Surface Headphones har mange gode ideer, men en oppfølger trengs for å fullføre oppdraget.

Annonse


TEST: Surface Headphones er neste generasjon hodetelefoner

Surface Headphones er det første produktet i denne klassen fra Microsoft, og selskapet markedsfører hodetelefonene som noe annet enn hva vi er vant til (“Escape the ordinary“).

Stemmer det? Ja visst, men de vil snart få tøff konkurranse i smart-hodetelefon-klassen fremover.

Introduksjon

Vi har vel egentlig ikke tenkt så mye over hodetelefoner fra Microsoft, selskapet som kom for sent til den digitale musikk-revolusjonen, og som ikke har egne mobiler, men som henger seg på Android.

Surface Headphones er likevel ikke et produkt “på en øde øy”, men gir oss et innblikk i fremtiden til Microsoft der Surface-produkter er overalt. Disse fungerer nemlig som en smart assistent til både bærbare og mobiler, og passer på å pause og informere deg om batterilevetid som en personlig assistent.

Annonse


Annonse:

Microsoft leverer på førsteinntrykk-fronten.
Microsoft leverer på førsteinntrykk-fronten. (Ill.: ITavisen)

Installasjon

Du må ikke installere Windows Store-appen for å pare, i hvert fall ikke om du har en ny Windows 10-versjon (fra og med “Spring Creators Update”).

PS: Mac er også støttet.

Det eneste som kreves er å aktivere paring ved å holde knappen nede på hodesettet i fem sekunder, og Windows 10 1809 spør om du vil bruke hurtigtilkoblingen.

På mobil bør man installere appen slik at koblingen er korrekt, det vil si med Bluetooth LE og med en gang huske å trykke-mikrofon-knappen på hodesettet, om ikke fungerer ikke støydempingen eller “Hey Cortana” – mikrofonene trengs jo for å plukke opp lyden rundt deg.

En fordel ved å bruke Windows 10-appen, er at støykanselleringen oppdaterer seg i sanntid når man vrir hjulet i appen, slik at det er lettere å skjønne hvor mye den demper lyden utenfor, eller motsatt, tar inn mer lyd eller til og med forsterker den så du slipper å bli påkjørt av bussen.

Både Windows 10-appen og iPhone-appen fungerer på samme måte, ved at den hjelper deg å bruke produktets viktigste funksjoner: venstre pute styrer nemlig støykanselleringen, og høyre, volum.

Begge sider har en berøringsfølsom overflate med følgende muligheter:

Slik bruker man Headphones.
Slik bruker man Headphones. (Ill.: ITavisen)

Støykanselleringen og bruk

Det er usikkert hvor nyttig det er å ha så mange ledd for støykansellering, og ofte høres man ikke forskjell på de forskjellige støykanselleringmodusene utover at den enten er aktivert som normalt, eller skrudd opp for lettere på omgivelsene rundt. Årsaken er jo at uten støykansellering så hadde disse uansett dempet mye grunnet putene som presser godt ned på ørene dine. Mer om komforten senere.

Dette med å ta opp verdenen utenfor, samtidig, er for så vidt en funksjon som Sennheiser Ambeo klarer bedre, men så er ikke det et mainstream-produkt, heller.

Dolby Dimension er også langt bedre på å plukke opp lyd utenfor, men koster da også 599 dollar og ikke 349 som disse. Anmeldelse følger, men merk av ingen av dem selges i Norge.

Joda, disse er OK til å fjerne støyen rundt deg, og å ha muligheten til å skru funksjonen av og på rett fra hodetelefonene på denne måten er en god løsning, men vi hadde ønsket oss smartere tilbakemeldinger – det er nemlig vanskelig å vite hvilket nivå som er aktivt fordi Cortana snakker så lavt når du når maks og klikkelyden for lav.

Lydkvalitet

Dette er dessverre det største problemet med disse: de låter ikke detaljert nok. Det er ikke dårlig lyd, men man forventer litt mer. Disse er nok mer på par med det jevne med aktiv dempede hodetelefoner. For mye av lydbildet forsvinner, og vi vet at dette alltid har vært en utfordring med aktiv støyeliminering, men slike produkter har vært på markedet veldig lenge, og bør yte enda bedre.

Det som er karakteristikken med disse, inkludert Bose, er at all støykanselleringen drukner minst 10 prosent av lydbildet. Derfor forsvinner også det store lydrommet de mer fokuserte lydproduktene leverer.

Surface Headphones serverer ikke dårlig lyd, men en oase lyd-nirvana er det heller ikke.

Hjulene på begge sider er smarte nok de, og en trend som vi vil se mye av etterhvert som hodetelefoner får flere og flere funksjoner.
Hjulene på begge sider er smarte nok de, og en trend som vi vil se mye av etterhvert som hodetelefoner får flere og flere funksjoner. (Ill.: ITavisen)

Design og komfort

Først og fremst kudos til Surface-teamet for å designe sitt første lydprodukt som med en gang får en til å tenke på Surface-merkevaren. Vi liker utseende av to grunner: det ser anonymt ut, samtidig som det ser helt unikt ut. Dette er hva designere drømmer om å få til.

Det er ikke slik at man får følelsen av utrolig luksus ved å ta på dem, samtidig som man ikke føler seg snytt.

I stedet innbyr de til bruk. All teknologien ser man heller ikke, noe annet som er et pluss, for det ville vært enkelt for designere å la seg friste å designe teknologien slik at den er glorete åpenbar på utsiden. Det slipper vi heldigvis.

Det største problemet med Microsofts første par hodetelefoner, er at de lider av “vi tenkte ikke på å gjøre putene store nok”-syndromet. Av den grunn treffer mitt venstre øret høyttaleren på innsiden, under stoffet.

Dette syndromet har ofte hodetelefonprodusenter, selv de som har holdt på i mange år. Det er vanvittig irriterende å vite at det eneste som skal til for å gjøre produktet mer komfortabelt etter 30 minutter, slik at vi slipper å vri og vende på det, er at de burde valgte annen “stuffing” og lagt på mer av det, gjerne med en litt spiss vinkel, slik at man ikke blir så svett når et for stort areal av området ditt dekkes, en annen greie flere gjentar.

Dessverre er putene for slappe, noe som kan medføre mildt øreverk.
Dessverre er putene for slappe, noe som kan medføre mildt øreverk. (Ill.: ITavisen)
Designet er ujålete og praktisk, for det meste.
Designet er ujålete og praktisk, for det meste. (Ill.: ITavisen)

Smarte funksjoner

Likevel: det er vanskelig å ville gå til et annet produkt når man har auto-pause når man tar dem av seg, justerbar støykansellering, samt pause og et spor frem kun ved å ta på dem.

Cortana står selvsagt i sentrum her, og om man bruker en Windows 10-maskin er det nok å holde inne på en av koppene for å hente henne frem.

Det skal være mulig å hente frem Google Assistant i stedet for Cortana på en Android-mobil, men vi fikk ikke til å endre dette – selv med Assistant som standard kom Cortana opp.

Det fine med smarte hodetelefoner, er at de støtter flere tilkoblinger samtidig. Med andre ord er det bare å koble seg fra Windows 10-maskinen vi appen, og fortsette på mobilen om så ønskes, uten å rote med paring.

Vi rett og slett digger at vi finner en oversikt over tilkoblede enheter, gamle som nye, i Cortana-appen. Dette er noe alle produsenter bør følge opp.

Vi liker også veldig godt at disse går i dvale av seg selv, og i det man tar dem på så forteller Cortana deg hvor mange timer det er igjen og hvilke enheter man er tilkoblet. Er det mange, er opplistingen en mild plage.

Uansett hvilke enheter man kobler til, dukker de automatisk opp i appen. Vi elsker dette og alle bør ha samme app-funksjon.
Uansett hvilke enheter man kobler til, dukker de automatisk opp i appen. Vi elsker dette og alle bør ha samme app-funksjon. (Ill.: ITavisen)

Problemer

Et annet problem er at hodesettet noen ganger “henger etter” når man vrir på antistøy-hjulet. Er ikke CPU-en kraftig nok kanskje? Det er en mulighet. Kanskje det kan løses med en fastvareoppdatering Microsoft har gjort det enkelt å søke etter.

En utfordring, og denne feilen er ikke nødvendigvis Microsoft sin, er at YouTube Music, eller andre musikk-tjenester i nettleseren, ikke oppdager pause-trykk eller noe annet – man må bruke et Windows- eller Mac-program.

Konklusjon

Vi tviler ikke et sekund på at dette er Microsofts første forsøk av mange i kategorien.

Det er et solid produkt som gleder med smarte funksjoner, men det er også lett å høre og merke hva som må bli bedre: lydkvalitet og komfort. Er man ikke i toppsjiktet på disse tingene, ryker det fort et par poeng, så derfor må vi også knabbe poeng de nok ellers gjerne skulle hatt. Med bedre lyd og komfort er dette enkelt et 9 av 10 produkt.

Pluss er smarte funksjoner og et pent og praktisk design. Dette er et godt grunnlag, og et smart et for neste generasjon ved å bygge opp forventninger, men jaggu er det ikke også plagsomt vi må vente ett år på å teste en modell som forhåpentligvis er bedre å ha på, og som man vil bruke fremfor konkurrentene grunnet best lydkvalitet.

Den store fordelen er at disse to tingene Microsoft ganske lett kan fikse med Surface Headphones 2. Om de ikke klarer det neste gang, må de i det minste være klar over at det er med disse to tingene de feiler på – derfor bør det også være lett å fokusere på lydkvalitet og komfort neste gang, og heller la design og det meste av teknologien være som i år, for det sitter for det meste.

+ Flott design – dette hodesettet vil brukes!
+ Mange smarte funksjoner man med en gang savner i andre produkter
+ Innebygget Cortana- og Assistant-støtte på mobil og bærbar
+ iOS og Android-støtte – Windows og Mac
+ God nok støydemping

– Serverer ikke et detaljert nok lydbilde og mangler høyoppølst Blutooth-lydstøtte
– Ikke komfortable nok

Annonse


Annonse


Annonse