Her er DJIs nyeste dings; et kamera som kanskje er et godt alternativ til GoPro.
Her er DJIs nyeste dings; et kamera som kanskje er et godt alternativ til GoPro.

Annonse


Går det nye kameraet fra DJI rett i strupen på GoPro?

Helt siden sommeren 2018 har det går rykter om at droneprodusenten DJI har gjort seg klar til å lansere et minikamera med slingrebøyle og innebygd skjerm. Tegninger fra patentsøknaden har gitt oss et innblikk i konseptet. Og ikke overraskende så har DJI nå lansert et produkt som ser nøyaktig ut som tidligere tegninger og andre bildelekkasjer: Osmo Pocket.

Konseptet bak DJI Osmo Pocket er enkelt nok. Man har tatt noe som kunne vært kameramodulen fra en drone og satt det på et håndtak som er utstyrt med en liten LCD-skjerm. Men man må nesten se dingsen i hånden for å forstå hvor liten den faktisk er.

Vi snakker om et håndhold kamera, med en mekanisk stabilisator, som bare er 12 cm høy og som kun veier 116 gram. Håndholdt er nesten en overdrivelse da hele greia nesten forsvinner i grepet når man holder den. Slingrebøylen skal være den minste som DJI noen gang har laget.

60 eller 120 FPS saktefilm?

På tross av størrelsen så har Osmo Pocket en sensor i samme størrelse som vi finner i vanlige aktivitetskameraer: 1/2.3 tommer. Ut i fra spesifikasjonene (4K/60) er det sannsynligvis den samme Sony-sensoren som vi finner i for eksempel GoPro Hero7 Black (og i Hero6).

Annonse


Som nevnt så kan Osmo Pocket filme i 4K med 60 bilder i sekundet og 1080 med samme FPS. Det er noe forvirring ute å går her da «influencere» som har fått en smaksprøver har fått kameraet med en firmware som også støtter 1080 i 120 bilder/sekund.

Men ifølge de offisielle spesifikasjonene er 60 bilder/sekund maksimalt når enheten kommer i salg i midten av desember. På et offisielt DJI Forum blir det forøvrig skrevet at DJI arbeider med å levere 120 bilder/sekund i en seinere oppdatering.

4K Ultra HD: 3840×2160 24/25/30/48/50/60p

Full HD: 1920×1080 24/25/30/48/50/60

Osmo Pocket spiller inn video med H.264/MPEG-4 AVC-komprimering med en maks bithastighet på 100 Mb/s. Til sammenlikning kan man på GoPro også bruke den mer moderne H.265/HEVC komprimeringen. Stillbilder fotograferes i 12MP som JPEG og evt RAW i Adobes DNG format (Digitalt Negativ).

I tillegg til vanlige bilder kan kameraet også fotografere panoramaer, timelapser og motionlapser. Du får også forskjellige intelligente filmmodi der kameraet kan spore objekter du velger ved å automatisk bevege på slingrebøylen.

Linse med normalvinkel

I motsetning til aktivitetskameraer som GoPro så har Osmo Pocket en linse som kan fokusere. Og ikke minst et mer normalt bildeutsnitt på 80 grader. Opptak spilles inn på et MicroSD-kort.

Ut av esken har kameraet bare to knapper. En for av/på og en for å starte/stoppe opptak. Resten styres fra kameraets berøringsskjerm. Alternativt kan man sette på en dings med USB-C-kontakt (eller Apples Lightening-tilkobling) midt på håndtaket og dermed plugge Osmo Pocket direkte inn i mobiltelefonen.

Betjening og live view gjøres da direkte på telefonen med en DJI sin nye MIMO-app. Kameraets beskjedne vekt på 116 gram holdes da kun i USB-C-tilkoblingen.

DJI Osmo Pocket har et integrert batteri som skal holde i maksimalt 140 minutter. Men filmer du i 4K og for ikke å snakke om 4K/60 vil batteritiden bli vesentlig kortere.

Batteriet lades med en USB-C-kontakt i bunn av håndtaket, som altså ikke er den samme USB-C tilkoblingen som du setter inn i telefonen. Når ikke kameraet ikke er i bruk skal det plasseres i et mykt plastetui som medfølger for å beskytte slingrebøylen etc.

Fugl eller fisk

Det er forsåvidt ikke vanskelig å klassifisere Osmo Pocket. Det er et miniatyrkamera med innebygget mekanisk stabilisator og kan fysisk kobles direkte i en smarttelefon. Faktisk er det nødvendig å bruke MIMO-appen før du kan bruke kameraet for første gang.

Appen har også mulighet til å automatisk redigere en video ut i fra dine opptak. Dette er samme konsept som vi finner i GoPro sin Quick-app. Men er Osmo Pocket en konkurrent til tradisjonelle aktivitetskameraer som GoPro?

Både og. Det utvilsomt stor fare for at tidligere potensielle GoPro-kjøpere nå velger en Osmo Pocket istedenfor. DJI sin siste dings er både portabel og praktisk med tanke på integrering direkte i telefonen din. Osmo Pocket har dessuten en rettlinjet linse med en mer normalt gjengivelse. Den ekstreme fisheye-vidvinkelen til GoPro er fraværende.

På den annen side er Osmo Pocket hverken støtsikker eller vanntett. Samtidig er det klart at  DJI sikter seg inn mot deler av markedet for aktivitetskameraer.

Kameraer kan utstyres med en holder som har det tradisjonelle to-finger-festet som brukes av GoPro-tilbehør. Og i DJI sin reklamefilm for Osmo Pocket er det flere eksempler på at Osmo Pocket er montert på den typen tilleggsutstyr.

GoPro sin største styrke om dagen er at kameraet tilbyr en fantastisk «solid state» bildestabilisering uten bevegelige deler. Og i dagslys er bildestabiliseringen faktisk bedre enn en slingrebøyle på en del områder. Dette gjelder spesielt opp/ned rystelser når man går eller løper bortover.

Prismessig har DJI lagt seg noe lavere i pris enn den som gjelder for GoPro sin toppmodell Hero7 Black. I den europeiske nettbutikken koster Osmo Pocket 359 euro inkludert frakt og merverdiavgift.

Men kameraet leveres kun med telefontilkoblingen som standard tilbehør. Alt annet tilbehør koster ekstra inkludert den nevnte feste-braketten (25 euro).

Av øvrig tilbehør finnes en WiFi/blåtann modul (Osmo Pocket har ikke innebygget WiFi!), håndtaksforlenger med ekstra knapper, undervannshus i pleksiglass for dykking til 60 meter, ND-filter, kontrollhjul for å styre slingrebøylens bevegelser (pan eller tilt), en 3,5 mm mikrofonadapter (monteres i USB-C-kontakten på undersiden) og en spesiell bæreveske med innebygget nødlader. En pakkeløsning med moduler for WiFi og kontrolljhul, samt monteringsbraketten koster 109 euro. Øvrig tilbehør er forløpig ikke prissatt.

Hva tror du om DJI sitt nye stabiliserte miniatyrkamera ? Kommer DJI Osmo Pocket til å havne under flere juletrær enn GoPro dette året? Hvilket kamera ville du valgt?

Annonse


Annonse


Annonse