Annonse


Gode råd til kontorinnredningen

Annonsørinnhold

Det å jobbe hjemmefra er mer populært enn noensinne før. Uansett om du er freelancer eller bare jobber hjemme en gang i mellom for å få litt mer fleksibilitet i hverdagen, kan det være praktisk å ha et hjemmekontor.

Med et godt trådløst Internett hjemme er det mulig å jobbe hvor du har lyst. Du kan velge å sette deg i sofaen, på terrassen, ved spisebordet eller et helt annet sted. Det kan derfor umiddelbart virke som om man ikke behøver et hjemmekontor, men hvis du jobber mye hjemmefra kan det virkelig anbefales at du dedikerer et spesifikt område av boligen din til kontor.

Derfor bør du innrede et kontor

Fordelen ved å jobbe fra sofaen eller spisebordet er selvfølgelig at du dermed ikke blir totalt avskåret fra husets andre aktiviteter. Det kan jo for eksempel være fint hvis du har små barn, men den store ulempen er jo selvfølgelig at du kan få problemer med å få arbeidsro. Hvis du sitter hjemme og jobber med en nettbutikk, så krever det full konsentrasjon og dedikasjon. Dessuten er ikke arbeidsstillingen i sofaen den aller beste, og du vil klart få bedre arbeidsforhold hvis du innreder et hjemmekontor.

Finn et egnet sted

Hvis du har muligheten til det bør du bruke et eget rom til hjemmekontoret ditt. Dels fordi det typisk gir bedre balanse mellom jobb og fritid, dels fordi det gir mer komfort og bedre arbeidsforhold hvis du har et helt rom til rådighet. Her kan du lukke døren når du skal jobbe i fred og ro.

Hvis du ikke har et eget rom til rådighet, gjelder det å være litt kreativ med innredningen. Finn et område i boligen hvor du kan utnytte et lite hjørne til kontorplassen din. Du kan for eksempel utnytte plassen i et åpent trapperom eller en liten krok i stua.

Velg riktige materialer

Når du innreder kontoret ditt bør du planlegge innredningen i tråd med hvordan du skal bruke kontoret og hvilke arbeidsoppgaver du skal utføre. Hvis du både vil benytte arbeidsrommet til å jobbe på datamaskinen, sitte og sy, male eller andre kreative aktiviteter, så bør du ha det med i overveielsene når du velger hvilken bordplate du skal ha. Laminat er for eksempel veldig robust og er lett å holde rent. En bordplate av glass er selvfølgelig utrolig flott, men den er også rimelig sart og ikke spesielt robust.

Plassering av kontormøbler

Møbler og interiør har stor innflytelse på den samlede opplevelsen av kontoret. Når du møblerer kontoret bør du helst unngå å plassere skrivebordet med fronten direkte mot veggen. Det aller beste vil være å plassere skrivebordet med fronten mot vinduet eller ut i rommet. På den måten kan du både utnytte dagslyset og samtidig ha noe inspirerende å kikke på.

Hvis du har plass er det både estetisk flott og praktisk å ha sofaer på kontoret. På den måten kan du lettere skifte jobbeposisjon i løpet av dagen. Hvis du for eksempel skal sette deg ned og lese over en lengre periode, kan du med fordel skifte kontorstolen ut med sofaen en stund.

Dessuten gir sofaen deg mulighet til å få besøk på kontoret, uansett om det bare er en høflighetsvisitt eller om det har noe med jobben å gjøre.

Tenk langsiktig når du velger farger og dekorasjoner

Farger påvirker vårt velbefinnende. Når det dreier seg om et kontor hvor du skal jobbe i mange timer i strekk bør du tenke over hvilke farger som kan hjelpe deg til å være kreativ og produktiv, uten at de virker forstyrrende og distraherende.

Samtidig er det ved hjelp av farger og dekorasjoner at du virkelig kan få satt et personlig preg på kontoret ditt.

Det kan være en god idé å leke med forskjellige nyanser og farger på veggene. Du kan skape kontraster ved hjelp av rammer, oppslagstavler og hyller. På den måten kan du lage en flott og personlig veggutsmykning.

Godt lys er viktig

Det ideelle kontoret er innredet slik at det virker både lyst og innbydende. Det gir energi og en følelse av at man virkelig har lyst til å oppholde seg i rommet. Hjemmekontoret skal helst gi deg lyst til å jobbe og bidra til din arbeidsgiver.

Det aller beste lyset oppnår du lettest ved å kombinere den direkte belysningen med en god generell belysning i rommet. Hvis det er mulig bør du både ha dagslys og kunstig belysning på kontoret. Skaff en god arbeidslampe til skrivebordet, så får du et konsentrert lys der hvor det skal jobbes.

For å oppnå de beste arbeidsbetingelsene bør du plassere datamaskinen litt vekk fra vinduet, slik at ikke skjermen blir forstyrret av sollyset. Hvis du helst vil sitte inntil vinduet og utnytte dagslyset, er det best å sitte parallelt med vinduet.