Å styre datamaskinen ved hjelp av tankene, er ikke lenger science fiction.
Å styre datamaskinen ved hjelp av tankene, er ikke lenger science fiction.

Annonse


Hjerneimplantat lar lamme personer styre nettbrett med tankene

Teknologiske fremskritt åpner stadig nye dører. Spesielt for funksjonsnedsatte mennesker skjer det mye nå som kan utgjøre en forskjell i hverdagen.

Oppgaver som tidligere var umulig å gjennomføre, blir plutselig mulig, takket være teknologi.

En studie i tidsskriftet PLOS One tar for seg et hjerneimplantat kalt BrainGate2. Ved hjelp av dette implantatet, kunne tre personer, som var lamme fra nakken og ned, utføre en rekke oppgaver på et nettbrett. Både skriving, strømming og surfing på internett ble på nytt mulig for disse personene.

Implantatet bruker signaler fra hjernen, og oversetter dem til bevegelse på skjermen. Det eneste personen(e) trenger å gjøre, er å bruke intensjonen om å bevege noe, altså tankekraft.

Annonse


Signalene ble dermed sent til en virtuell mus som trådløst var koblet opp mot nettbrettet.

Kun ved hjelp av intensjonen kunne forsøkspersonene utføre en rekke digitale oppgaver. En av dem klarte for eksempel å bestille matvarer fra nettet, og spille et digitalt piano.

– Nettbrettet ble veldig naturlig for meg, veldig intuitivt, uttalte kvinnen som var med i forsøket, til forskerne da hun ble spurt om sin opplevelse.

Det mest interessante med studien, er at forskerne ikke brukte en spesialbygd, modifisert maskin, De brukte et helt ordinært nettbrett, uten noen form for snarveier eller tilgjengelighetsverktøy.

 

Kilde:
Science News / PLOS One

Annonse


Annonse


Annonse