Bare tilfeldigheter gjorde at liv ikke gikk tapt da en svensk statsborger sendte en bombe til et britisk bitcoin-selskap.
Bare tilfeldigheter gjorde at liv ikke gikk tapt da en svensk statsborger sendte en bombe til et britisk bitcoin-selskap.

Fikk ikke tilbakestille passordet sitt hos bitcoin-selskap. Svarte med å sende bombe

Svenske Jermu Michael Salonen (43) var ikke fornøyd med at det britiske bitcoin-selskapet Cryptopay ikke klarte å tilbakestille passordet hans.

Så han sendte like gjerne en full funksjonell bombe til dem, i en konvolutt.

Lå på kontoriet i fem måneder

Dramatikken begynte i mars i år, da en ansatt i selskapet begynte å åpne pakken. Den ansatte ble mistenksom og varslet myndighetene, som raskt oppdaget at det var snakk om en bombe.

Det viste seg at bomben ble levert til bygningen i november 2017, før Cryptopay flyttet inn. Det tok med andre ord fem måneder før pakken ble åpnet.

Politiet er likevel sikre på at pakken var ment for Cryptopay – den var adressert til dem.

Og kontoret som mottok pakken i november var huset av et regnskapsfirma som ble brukt av krypto-selskapet. Cryptopay flyttet senere inn i det samme lokalet.

Politiet er sikre på at Salonen trodde Cryptopay holdt til i denne bygningen.

Les også hvordan kjøpe kryptovaluta eller hvordan kjøpe Bitcoin

Treff i svensk database

Etterforskere innhentet DNA fra pakken, men fant ingen matcher i sin britiske database. Interpol ble derfor koblet inn i saken. Svenske myndigheter fant senere ut at DNA-funnene tilhørte svenske Salonen.

12. mai i år ble han arrestert, tiltalt for forsøk på bombing av Cryptopay. Han ble også tiltalt for å ha sendt trusselbrev til personer i Sverige og England. Et av disse brevene skal ha inneholdt et hvitt pulver, som senere viste seg å være ufarlig.

Da britisk og svensk politi ransaket Salonens hjem, fant de bombedeler.

– Noe så uviktig

Politiet har en hovedteori om motivet bak, som de anser som plausibel. Salonen var nemlig kunde hos Cryptopay. I forkant av bombeleveringen, forsøkte svensken å få selskapet til å tilbakestille passordet hans, noe de ikke kunne gjøre i hans tilfelle. Det brøt nemlig med selskapets retningslinjer for personvern.

– Slik det ser ut, lagde og sendte Salonen en enhet som var i stand til å påføre alvorlig skade og drap, over noe så uviktig som et bytte av passord.

Det sier sjefen for Met Police Counter Terrorism Command, Clarke Jarrett, i en uttalelse.

– Heldigvis detonerte ikke bomben. Hadde mottakeren åpnet pakken på en annen måte, hadde bomben blitt aktivert.

Humoristisk tweet

Salonen er nå funnet skyldig i forsøk på drap, og for å sende en rekke trusselbrev. En jury i Sverige har idømt svensken en ubetinget fengselsdom på seks og et halvt år.

Cryptopay publiserte fredag en tweet der de oppfordrer til å bruke funksjonen for å tilbakestille passord. For det er lettere enn å sende en bombe:

 

Kilde:
The Register