En rekke tester viser en trend der fjorårets modeller slår 2018-modellene i batterilevetid.

Annonse


Nei, du er ikke innbilsk: batterilevetiden har blitt verre

Mobilprodusenter anvender alle triks du kan tenke deg for å gi telefonen mer batteritid: det går i alt fra prosessorforbedringer til smarte løsninger for å håndtere batteribruk fra enkeltapplikasjoner. Likevel ser man en tendens til at batteritiden på telefoner har stagnert på et nivå, der det faktisk ser ut som progresjonen går tapt og at batterilevetiden blir kortere for hvert år som går.

Åpen hemmelighet

I et intervju med The Washington Post forteller sjefen i et selskap som driver batterioptimalisering at batterier har en veldig dårlig progresjon fra år til år – cirka fem prosent. I tur går dette tapt til selve batteribruken, som vokser stadig.

Det blir påpekt som en åpen industrihemmelighet at litium-ion-batterier i smarttelefoner har truffet et punkt der progresjonen stagnerer og batteriene ikke klarer å holde takt med utviklingen ellers. Utviklingen går i stadig høyere etterspørsel etter skjermer med høyere oppløsning og mer avanserte applikasjoner. Et eksempel som kan brukes i dette tilfellet er 5G-teknologien som vi vet er her snart, og som uten tvil kommer til å ha sitt å si på smarttelefonenes batteritid.

Flere tester

I lag med flere journalister fra ulike nettsteder har The Washington Post utført flere batteritester der resultatet er klinkende klart: trenden er at gjennomsnittlig batterilevetid går nedover jo nyere telefonmodellen er. De kommer blant annet frem til at batteriet i iPhone XS varer kortere enn fjorårets iPhone X, og at Pixel 3 varer over en time mindre enn Pixel 2 fra i fjor. Tendensen viser seg å være at mobilene med lengst batteritid er ett år gamle.

Annonse


Testene viser som forventet at telefoner med særlig høy oppløsning eller teknologi som OLED yter betraktelig mye verre i batteritid, og at den beste måten å motvirke dette på er å skru ned lysstyrken til et lavt, men komfortabelt nivå.

Oversikten viser at mange 2018-modeller tapte i batteritesten overfor sine forgjengere fra 2017, markert i grå. Denne testen gikk ut på å være i nettleseren konstant. (Ill.: The Washington Post )

Hvilken smarttelefon har du, og hvordan er batteritiden?

Kilde:
The Washington Post

Annonse