TEST: Galaxy Watch.
Galaxy Watch bygger på det som var bra med Gear S3.

Annonse


TEST: Galaxy Watch

Noe av det viktigste Samsung har gjort med den nyeste Galaxy-smartklokken, er å tilby den i flere størrelser. Galaxy Gear S3 kom kun i en variant på 46 millimeter, noe som for mange – deriblant undertegnede – var altfor stort. Den nye smartklokken kommer nå også i en størrelse på 42 millimeter, noe som gjør den mye mer egnet for personer med tynnere håndledd.

Samsung har også gjort en annen nyttig ting ved å endre navnet fra det intetsigende “Gear S” til Galaxy Watch.

Galaxy Watch

Visuelt sett er det ikke store forskjeller mellom Gear S3 og Galaxy Watch. Se på den som en evolusjon av det allerede gode designet med nye desingtilskudd. Modellen i rosegull vil appellere til mange, mens den svarte varianten tar seg ganske godt ut på håndleddet.

Samsung selger også en rekke ulike reimer til klokkene, men man er på ingen måte låst til disse. Galaxy Watch støtter standardreimer på 20 og 22 millimeter slik at kundene kan velge og vrake blant reimer.

Annonse


Som nevnt over, er det få visuelle nyheter og det gjelder også knapper og navigering. Det betyr at man fremdeles kan bruke den smarte løsningen med å vri på funksjonsringen med å bla seg rundt i brukergrensesnittet, som er basert på Tizen OS, i tillegg til at det sitter to knapper på høyre side. Den ene for å bla tilbake, den andre for å åpne appmenyen.

Samsung går for standardreimer. Det liker vi.
Samsung går for standardreimer. Det liker vi. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

På undersiden av Galaxy Watch vil man se en liten endring ved at Samsung har lagt til ekstra sensorer for pulsmåling. Sørkoreanerne har nemlig et høyt fokus på trening og helse i denne lanseringen, som innebærer at Galaxy Watch kan gjøre ting som søvnsporing, telle skritt, sjekke puls, sjekke stressnivået til personer – og anbefale pusteøvelser – i tillegg til at klokken har et flust av treningsprogrammer innebygget.

Når det gjelder spesifikasjoner, har vi testet 42-millimeter, men det er greit å vite at de to modellene stort sett har den samme innmaten. Den største utgaven har en større skjerm på 1,3 tommer (mot 1,2 tommer for den mindre), dobbelt så mye minne (1,5 GB) og et større batteri. Ellers er alt likt med et AMOLED-panel på 360 x 360 piksler, brikkesettet Exynos 9110 og 4 GB lagring.

Batteriene er på henholdsvis 472 mAh pg 270 mAh, og Samsung opererer med opptil 7 og 4 dager battertid Her føler vi Samsung treffer godt og under testperioden varierte batteritiden mellomtre og fire dager. Merk at den vil variere basert på bruk. Vår erfaring er at bruk av GPS til trening og Spotify til musikk påvirker batteritiden drastisk.

Man har nok av urskiver å velge mellom. Vi syns denne var fin.
Man har nok av urskiver å velge mellom. Vi syns denne var fin. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

I bruk

Ikke overraskende er det Tizen OS som ligger i bunn i Galaxy Watch. Samsungs egenutviklede operativsystem er å finne i flere av selskapets smartprodukter – kommer det en gang til mobilene? – og er stort sett raskt og stabilt. Ulempen med Tizen OS på Galaxy Watch er at det er forholdsvis tørt med apper tilgjengelig. Spotify er den desidert største, i tillegg finner man noen treningsapper, nyhetsapper, Here WeGo-kart og mange småapper som kalkulator, lommelykt og liknende. Samsung nevner Strava i sine markedsføringsmaterialer, men den er fraværende i Galaxy-butikken. Dog er det greit å vite at man kan synkronisere treningsøktene sine til Strava via Helse-appen til Samsung.

Blant apper det definitivt størst utvalg av urskiver man tilpasse Galaxy Watch med. Noen koster penger, andre er gratis. Uansett er det nærmest garantert at du ikke vil føle at det mangler noe på denne fronten. Samsung har også sine egne urskiver, blant dem en ganske kjekk kalt “Min dag” som består av en digital klokke med avmerkinger av dagens avtaler. Problemet for min del er at jeg bruker Outlook til kalender, både til privat og på jobb, og til nå har jeg ikke funnet en bra nok løsning for å få Outlook-kalenderen til å synkronisere med Samsung-kalenderen, som er den urskiven henter dataene fra. Synd.

Har du brukt en Galaxy-smartklokke tidligere, er det få ting i brukergrensesnittet som er nytt. For å få tilgang til hurtiginnstillinger som flymodus, lysstyrke og kinomodusen, drar man ovenfra på skjermen og ned. Akkurat som på en Android-telefon. Man kan enten sveipe eller vri på funksjonsringen for å bla rundt i småprogrammene på hjemskjermen, eller i appene i selve menyen. Som alltid fungerer det helt topp.

På hjemskjermen kan man legge til snarveier til apper, trening, kontakter, alarmer, kalender, Spotify og så videre. Ellers finner man ting i appmenyen som er lett tilgjengelig via den nederste på høyre side.

Den svarte modellen syns vi er ganske stilig.
Den svarte modellen syns vi er ganske stilig. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Trening og helse

Som konkurrenten Apple, satser Samsung stort på trening og helse i sin smartklokke. På Galaxy Watch ligger det over 30 treningsprogrammer som varierer i alt fra løping og svømming til sirkeltrening og burpee-test, for dem som vil begi seg ut på det. I svømmemodusen setter man opp banelengde og så registrerer klokken hvor langt man svømmer. Vi har dessverre ikke fått svømt med Galaxy Watch, men kan i hvert fall bekrefte at den tåler vann.

I tillegg registrerer Galaxy Watch ganske mye aktivitets- og kostholdsdata som etasjer, kalorier forbrent, koffein, vann- og matinntak, puls, stressnivå, skritt, søvn. Enkelte ting må plottes inn på klokken manuelt og man kan også ta vekk ting man ikke ønsker.

Den medfølgende laderen er kjekk og står stødig på bordet.
Den medfølgende laderen er kjekk og står stødig på bordet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Klar deg uten smarttelefon

Kanskje den største nyheten med Galaxy Watch er støtte for eSIM, også for norske brukere. Apple har ikke klart å levere det med Apple Watch, men Telenor- og Telia-kunder kan bruke Galaxy Watch med eSIM, som betyr at man kan ringe, svare på meldinger og surfe på nettet – om man ønsker det på den lille skjermen – uten å ha med seg smarttelefonen. For eksempel kan man ta seg en joggetur eller gå en tur i skogen uten mobilen og samtidig ha mulighet til å ringe eller sende en SMS hvis det skulle skje noe.

Oppsettet av eSIM er forholdsvis enkelt. Man gir operatøren beskjed om at man ønsker eSIM som da vil aktivere det som et tvilling-SIM. Det innebærer at man må betale for et ekstra SIM-kort. Og deretter er det bare å følge anvisningene på skjermen. eSIM-kortet kobler inn automatisk når man er en viss avstand fra mobiltelefonen.

Hva lydkvalitet gjelder, kan man bruke Galaxy Watch-høyttaleren når man ringer eller mottar samtaler, men merk at den ikke er spesielt kraftig så det kan være vanskelig å høre personen i den andre enden. Mikrofonen er heldigvis bedre og tilbakemeldingene har vært at det “høres nøyaktig som når man snakker i en smarttelefon”, selv når det blåser.

Vi liker spesielt designet på rosegull-varianten.
Vi liker spesielt designet på rosegull-varianten. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Galaxy Watch er på mange måter mer en evolusjon av Gear S3 enn en banebrytende nyhet. Vi liker godt at klokken finnes i en mindre utgave, selv om den for mange fortsatt vil være for stor, fokuset på helse og trening, at eSIM er på plass og at klokken støtter både iOS og Android. Dog er det noen begrensninger på iOS som begrenser mulighetene – dette på grunn av Apples nedlåsing og ikke noe Samsung får gjort noe med.

Ellers lider Galaxy Watch litt i mangel på apper tilgjengelig for Tizen OS. Jo, man kan svare på ting som tekstmeldinger og Messenger-meldinger direkte på klokken, men det går alltid raskere med en smarttelefon.

 

+ Støtte eSIM.
+ Støtter både iOS og Android.
+ God batteritid.
+ God byggekvalitet.
+ Intuitivt funksjonsring.

– Savner en enda mindre modell.
– Få apper.
– Bixby.

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse