TEST: Denne mobilen koster 3000 kroner og overgår alle på ett punkt.
Asus Zenfone Max Pro leverer så det holder på et bestemt punkt.

Annonse


TEST: Denne mobilen koster 3000 kroner og overgår alle på ett punkt

I starten av forrige måned annonserte Asus smarttelefon Zenfone Max Pro. Spesifikasjonsmessig er dette en mobil som er midt på treet, men det var spesielt én ting som pirret vår nysgjerrighet: et batteri på massive 5000 mAh. Vi ble naturligvis nødt til å sjekke hvor god batteritiden er.

Asus Zenfone Max Pro

Designet og utformingen avslører at Zenfone Max Pro er en enhet i budsjettklassen. Det er nemlig helt ordinært med en forholdsvis tykk ramme rundt skjermen og en bakside utformet i sølvgrå aluminium. Her sitter det et vertikalt plassert dobbeltkamera og en fingersensor med en diskré Asus-logo under. Fingersensoren er plassert mellom midt på og øverst på telefonen og pekefingeren legger seg naturlig på den uten at man behøver å “lete seg frem”. Dette avhenger selvsagt fra person til person. I bruk merker vi at sensoren ikke registrer fingeravtrykket like raskt som de andre mobilene vi har testet.

Kantene er avrundede og gjør at Zenfone Max Pro ligger godt i hånden, og telefonen føles ikke altfor stor på tross av den store skjermen på seks tommer. For å sammenlikne med en annen enhet, er Zenfone Max Pro litt høyere og litt smalere enn iPhone 8 Plus.

Alt knapper, det vil si strøm og volum, sitter på høyre side, mens SIM-kort- og microSD-skuffen sitter på motsatt side. På undersiden sitter det en minijackkontakt og en micro-USB. Ikke noe USB-C her i gården. Dessverre.

Annonse


Annonse:

micro-USB-kontakten møtes ikke med jubel av ITavisen-redakasjonen.
micro-USB-kontakten møtes ikke med jubel av ITavisen-redakasjonen. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Spesifikasjoner:

  • 6″ Full HD+ – 2160 by 1080 – 18:9 Full View IPS
  • RAM: LPDDR4X 3GB/4GB
  • Fingersensor på baksiden
  • 13 og 16MP kameraer med HDR – 5MP i front
  • FM radio
  • 4K videoopptak
  • microSD
  • 2 x SIM-kort, begge med støtte for 4G.

I bruk

Oppdatert, 14:31:

Launcher3 er en del av Android, og ikke Asus sitt eget skall som forklart i testen. Mobilen leveres med Android 8.1.

Laun

Asus har, som flere andre mobilprodusenter, et eget skall på toppen av Android. Dette kalles Launcher3 og er egentlig svært enkelt. Man har en tradisjonell startskjerm med et utvalg apper (fra Google) og en Google-søkemeny helt øverst. Sveiper man til høyre, får man Google-menyen og til venstre finner man flere apper. Man kan også sveipe opp for appskuffen som er i tradisjonell Android 8-stil. Ja, Zenfone Max Pro leveres med Android 8.1, og ikke nyeste 9.0 Pie.

Etter å ha nylig testet Galaxy Note 9, er det fort gjort å bli bortskjemt med god ytelse og det var dermed en større overgang å gå til å teste Zenfone Max Pro som har en litt mindre kraftig Snapdragon 636-prosessor og 4 GB minne. Det merker man egentlig ingenting til når man blar litt i menyene på telefonen – det går relativt greit – men man merker at å åpne apper, bytte mellom apper og åpne nettsider tar litt lenger tid enn man kanskje er vant med.

Husk å ha i minnet at dette er en smarttelefon til 3000 kroner og til den prisen leverer Zenfone Max Pro akkurat som forventet, og faktisk litt bedre.

Zenfone Max Pro har en stor og fin skjerm som gjør seg ypperlig til underholdning.
Zenfone Max Pro har en stor og fin skjerm som gjør seg ypperlig til underholdning. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Du vil ikke kunne nyte “Fortnite” på mobilen, men enklere spill går greit. Videostrømming er det heldigvis null problemer med og du kan strømme YouTube, HBO Nordic, Netflix og resten av røkla uten hakking eller problemer. Innholdet ser også forholdsvis bra ut på den store skjermen med LCD-panel og en oppløsning på 2160 x 1080 piksler.

Hovedkameraet består av to sensorer på 13 og 5 megapiksler – sistnevnte er en dybdesensor. Selve kameraappen er oversiktlig og vi liker at den innehold en forklaringsmeny første gang man åpnet den. På den måten kan man enkelt bli kjent med de ulike knappene og hva de gjør. Andre ting Asus har gjort for å gjøre kameraopplevelsen så enkel som mulig, er et lett tilgjengelig valg for kameramodus der man kan velge ting som autu, landskap, portrett, HDR og blomst.

Dette er et godt eksempel på forskjellen i kamerakvalitet på en smarttelefon til 9000 og 3000 kroner. Samsung Galaxy Note 9 til høyre og Asus Zenfone Max Pro til venstre:

[twenty20 img1=”285438″ img2=”285439″ offset=”0.5″]

Portrettmodusen får hjelp av dybdesensoren til å levere en “bokeh”-effekt i bildet, noe som fungerer overraskende bra. Det avhenger selvsagt hvor mange detaljer og forstyrrelser som er i bakgrunne.

Som andre litt rimeligere modeller, er Zenfone Max Pro-kameraet best i godt dagslys. I litt svakere belysning blir det fort litt mørke bilder og kameraet er like kjapp på avtrekkeren noe som ofte fører til litt uklare bilder.

Som du kan se her, er det mye støy i bildene som tas om kvelden. Legg også merke til lysene som blåses litt ut.

I dagslys presterer Asus Zenfone Max Pro bedre:

Mobilen har 2x zoom:

Men som nevnt over, er også kameraet overraskende bra med tanke på hva telefonen faktisk koster.

Asus Zenfone Max Pro har et helt ordinært design, og det er egentlig helt OK.
Asus Zenfone Max Pro har et helt ordinært design, og det er egentlig helt OK. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Utrolig batteri

Det punktet Zenfone Max Pro virkelig skinner på, er batteritiden. Her sitter det et massivt batteri på hele 5000 mAh, og det leverer så det monner. Det hjelper også godt med at telefonen drives av Snapdragon 636 som er noen hakk mer strømgjerrig enn flaggskipet Snapdragon 636.

I batteritesten til Geekbench overgikk den alt annet vi har testet og nådde rundt 7100 poeng. Se databasen her så skjønner du hvor bra det er:

I praksis var tallet minst like imponerende: over tre dager med moderat bruk holdt Zenfone Max Pro det gående – det ble nesten litt komisk etter hvert fordi den holdt så lenge og mye lenger enn vi er vant med fra toppmodellene.

Dermed kan Zenfone Pro Max for eksempel være en kjekk telefon nummer to man kanskje har med seg på en helgetur i skogen og ikke har flust med tilgang på strømkilder, eventuelt mobil for personer som ikke ønsker å bruke flere tusen kroner på en smarttelefon og som har et høyt fokus på at batteritiden skal være best mulig.

Det store batteriet og micro-USB har en kjepphest og det er at det tar lang tid å lade Zenfone Max Pro. Nærmere tre timer for å være helt eksakt. Lang tid, ja, men heldigvis er det sjelden man faktisk er avhengig av å lade mobilen.

Kameraet overrasker positivt, men fingersensoren skuffer maksimalt.
Kameraet overrasker positivt, men fingersensoren skuffer maksimalt. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Er du ute etter mest mulig mobiltelefon for pengene, er Asus Zenfone Max Pro et av årets beste valg. Her får man en smarttelefon med overraskende god ytelse, flott skjerm, plass til to SIM-kort der begge kan dra nyte av 4G-hastigheter, og ikke minst: vi har ikke opplevd så god batteritid siden Nokia var på topp i mobilbransjen.

Du vil ikke få samme ytelse som iPhone XS, ikke samme byggekvalitet som Galaxy Note 9, eller like bra kamera som P20 Pro, men for disse enhetene må du ut med 2, 3, 4 ganger av det Zenfone Max Pro koster. Ingen av disse er i nærheten av å tilby like god batteritid.

Det er tre ting som irriterer oss ved Asus’ rimelige telefon. Først og fremst at det fortsatt lanseres smarttelefoner i 2018 som ikke har USB-C. men i stedet leveres med microUSB. Punkt nummer to er at man ikke kan koble til 5 GHz-nettverk. Noe som nødvendigvis ikke er et problem for mange, 2,5 og 5 GHz-nett har begge sine fordeler og ulemper, men det er kjekt å ha mulighet for begge. Det siste er den knotete fingersensoren som ikke så kvikk som de andre produsentene leverer.

+ Enestående batteritid
+ Støtte for to SIM-kort (begge med 4G) pluss minnekort
+ Mye mobil for pengene
+ Flott skjerm

– Ikke USB-C
– Støtter ikke 5 GHz-nettverk
– Litt treg fingersensor

Annonse