TEST: Det tok oss en uke å bli vant til denne - ble vi fornøyde til slutt?.
Logitech MX Vertical er en litt annerledes datamus.

Annonse


TEST: Det tok oss en uke å bli vant til denne – ble vi fornøyde til slutt?

For mange er Logitech det selvskrevne valget når det kommer til PC-tilbehør som mus og tastatur. Denne høsten utvider selskapet porteføljen sin med en ny, ergonomisk datamus, kalt MX Vertical.

Logitech forklarte ved lanseringen at MX Vertical er designet for å minske slitasje på armen og redusere trykket på håndleddet og at den er inspirert av et naturlig håndtrykk, og dette er årsaken til det noe uvanlige designet: musen er nemlig vinklet 57 grader.

MX Vertical

Den ergonomiske har totalt syv knapper i tillegg til en strømbryter. Det inkluderer høyre- og venstre musetast, rullehjulet, en knapp øverst som man bruker for å justere hastigheten å musepekeren, to tommelknapper man selv kan velge hva gjøre og en på undersiden for Flow, som er Logitechs løsning for å bruke samme datamus på flere PC-er.

Tilkoblingen til PC gjør man enten via Bluetooth, Logitech Unifying-mottakeren (som følger med i esken) eller USB-kabel, som også medfølger. Det kjekke her er at MX Vertical har innebygget batteri og dermed er oppladbar, og den lades via USB-C-kontakten. Vi liker å se at flere og flere produsenter går for USB-C i sine produkter. I trådløs modus oppgir Logitech rekkevidden til å være ti meter, noe vi føler stemmer bra.

Annonse


MX Vertical er oppladbar. Vi liker ekstra godt at den har USB-C.
MX Vertical er oppladbar. Vi liker ekstra godt at den har USB-C. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

MX Vertical er tilgjengelig i fargen grå – den øverste delen, der hånden plassers, er dekket med et mykt stoff med en teksturert overflate som føles god i hånden.

Den ligger godt i hånden min som størrelsesmessig kan beskrives som medium. For min samboer, som har noe mindre hender, er tilbakemeldingen også positiv. Logitech selv sier at MX Vertical er designet for å passe en rekke håndformer og -størrelser.

MX Vertical er svært komfortabel etter man er blitt vant med den.
MX Vertical er svært komfortabel etter man er blitt vant med den. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Må tilvennes

For min del er jeg ikke helt ukjent når det kommer til ergonomiske datamus. I lang tid har jeg brukt en Sculpt Ergonomic Mouse fra Microsoft (etter at den sluttet å fungere har jeg brukt en spillmus av typen Rival fra Steelseries). Derfor så jeg spesielt frem til å teste ut Logitechs alternativ.

Tilvenningsperioden var faktisk litt lenger enn antatt og det tok rundt en arbeidsuke før jeg var komfortabel med å bruke Logitechs ergonomiske.

Dette avhenger naturligvis fra person til person, men er man vant med en vanlig datamus man holder på toppen, vil MX Vertical føles helt annerledes.

Logitech MX Vertical til venstre, Microsoft Sculpt Ergonomic til høyre.
Logitech MX Vertical til venstre, Microsoft Sculpt Ergonomic til høyre. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Som en del av fokuset på komfort og minst mulig stress på hånden, har Logitech satt av plass til en dedikert knapp for å endre hastigheten på markøren. Den er enkel å nå med tommelen, og skrur opp DPI-en (punkter per tomme) til hele 4000, noe som ifølge tilbehørsprodusenten resulterer i fire ganger mindre håndbevegelse (sammenliknet med datamus som har sensor på 1000 DPI).

DPI-en kan man selv justere via Logitechs oversiktlige tilbehørsprogram for PC, og det mellom 400 og 4000 i trinn på 50.

Tastene som definitivt brukes mest, er selvsagt høyre- og venstremusetast. På MX Vertical er de ikke av den stille sorten, men gir fra seg et tydelig klikk. Når det er sagt, er de ikke mer støyende enn vanlige datamus. Tastene er kvikke og man behøver ikke å øve mye kraft på dem.

Rullehjulet er for øvrig raskt og presist, og midtknappen like så.

På undersiden har man en knapp for å bytte mellom Logitech Flow.
På undersiden har man en knapp for å bytte mellom Logitech Flow. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Mange kan oppleve belastningskader ved å bruke feil datamus over tid og da kan det å gå over til en ergonomisk, være en smart løsning. De har kanskje ikke det tøffe designet til spillmus, men etter min mening er de definitivt å foretrekke.

Slik er det også med MX Vertical. Det tok meg noen arbeidsdager å bli vant med Logitechs ergonomiske, men til slutt så sa det klikk. Nå ligger den som støpt i hånden og jeg føler ikke noe tegn til slitasje gjennom arbeidsdagen.

Noe som kanskje taler litt imot MX Vertical, er prisen på nærmere 1200 kroner. Til en sånn pris er det for mange lettere å velge en rimelige datamus som kanskje ikke er like komfortabel. Likevel er det viktig å huske for personer der arbeidsdagen består av mye PC-bruk, at det kan være lurt å investere i en ordentlig god datamus. Her kan det også være lurt å kjøpe i en fysisk butikk der man kan teste produktet før man kjøper det.

+ Presis.
+ Støtter Logitech Flow.
+ Mykt og komfortabelt stoff.
+ Flere justeringsmuligheter.
+ Innebygget batteri pluss USB-C-lading.

– Ikke for venstrehendte.
– Krever litt tilvenning og er ikke for alle.

– Dyr.

Annonse:

Annonse