Elon Musk ville imponere kjæreste med aksjepris
Antok standardpåslag og fastsatte aksjepris for å imponere kjæresten.

Annonse


Elon Musk ville imponere kjæreste med aksjepris

Vi kunne i går skrive at Elon Musk etterforskes for bedrageri etter søksmål fra SEC (Securities and Exchange Commission – tilsvarende det norske finanstilsynet). Dette som følge av at han på Twitter skrev at han tenker å kjøpe Tesla av børs for 420 dollar aksjen – i tillegg til at finansieringen av dette påståelig var sikret.

Kun muntlig interesse

I SECs søksmål mot Musk skriver de at Musk ikke kunne vise til noen avtaler som bevis for at finansiering forelå. Riktignok hadde Musk hatt et møte med et investeringsfond, men ut av dette møtet hadde Musk bare sikret seg muntlig interesse. Ifølge Musk måtte man enda komme frem til “rimelige” avtalevilkår.

Kan ikke fremlegge skriftlig dokumentasjon

Musk har ifølge SEC ikke kunnet legge frem dokumenter som viser at spesifikke avtalevilkår var fremforhandlet.

Annonse


Som følge av dette påstår SEC at Musk ikke har hatt noen skriftlig kommunikasjon med investeringsfondet overhodet. SEC skriver at Musk ikke kommuniserte med fondet før den 10. august – tre dager etter at han postet skandaletweeten den 7. august.

Styret mottok ikke detaljer rundt oppkjøpsplanene

Videre går det frem av søksmålet at Teslas styre aldri mottok detaljer rundt en eventuell oppkjøpsplan. Musk hadde kun sent en e-post med tittelen: “Offer to Take Tesla Private at $420”.

Denne e-posten ble sendt den 2. august, og e-posten skal ha forklart hvorfor Musk ønsker å kjøpe Tesla av børsen. I e-posten står det avslutningsvis at saken bør stemmes over snarest mulig.

Innrømmet usikkerhet

Sakspapirene avslører videre at Musk har innrømmet at det forelå mye usikkerhet rundt planene om å ta Tesla av børsen da han sende e-posten den 2. august.

Da han sendte e-posten skal han ha trodd at det forelå en 50 prosent sjanse for at planene skulle gå gjennom, mens han den 7. august sa at det eneste usikkerhetsmomentet var resultatet av en eventuell avstemning mellom aksjeeierne.

Antok et standardpåslag på 20 prosent

Ifølge SEC skal ikke Musk ha diskutert prisen på 420 dollar per aksje med noen potensielle finansieringskilder. I stedet har han basert prisen på et påslag på 20 prosent over Teslas aksjeverdi den 2. august – dette fordi han mente at 20 prosent var “standardpåslag” for når man tok selskaper av børsen.

Skulle imponere kjæresten

Denne kalkuleringen skal ha ført til en aksjepris på 419 dollar – en pris som Musk så skal ha rundet opp til 420 fordi “han nylig hadde lært om nummerets betydning i marihuanakulturen, og fordi han trodde at kjæresten ville synes at det var artig”, en begrunnelse som SEC ifølge sakspapirene ikke er spesielt imponert over.

Tesla-topp bekreftet Musks historie overfor analytiker

Teslas sjef for investorrelasjoner bekreftet Musks oppkjøpsplaner med en analytiker fra en finansinstitusjon den 7. august. I en e-post til analytikeren skrev han at Musks første tweet klart informerte om at finansiering var sikret. Videre skrev han at det lå et solid tilbud på bordet.

I e-post nummer to repeterte Tesla-toppen det han skrev i den første e-posten, og forsikret finansinstitusjonen om at opplysningene om at finansiering forelå var korrekt.

Først i den tredje e-posten innrømmet han at det fortsatt var noen usikkerhetsmomenter:

– Den aller første tweeten nevnte simpelthen bare at finansering var sikret – hvilket betyr at det foreligger et tilbud. Elon har ikke informert om hvem kjøperen er, skrev Teslas sjef for investorrelasjoner.

I et svar på spørsmål fra finansinstitusjonen om det forelå et skriftlig tilbud, eller en muntlig avtale svarte han følgende:

– Jeg vet faktisk ikke, men med tanke på at vi gikk ut offentlig med dette, antar jeg at tilbudet er så solid som man får det.

Skuffet over SEC

Elon Musk har uttalt følgende om søksmålet:

“This unjustified action by the SEC leaves me deeply saddened and disappointed. I have always taken action in the best interests of truth, transparency and investors. Integrity is the most important value in my life and the facts will show I never compromised this in any way.”

Styret har tro på Musk

Og Tesla-styret har uttalt følgende:
“Tesla and the board of directors are fully confident in Elon, his integrity, and his leadership of the company, which has resulted in the most successful US auto company in over a century. Our focus remains on the continued ramp of Model 3 production and delivering for our customers, shareholders and employees.”

Kilde:

Søksmål

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse