Google ba ansatte slette internt notat om kinesisk søkemotorapp
Google forsøker å fjerne ledelseskritisk internt notat.

Annonse


Google ba ansatte slette internt notat om kinesisk søkemotorapp

Google har iherdig forsøkt å få et notat som har sirkulert internet i selskapet slettet. Notatet inneholder opplysninger rundt selskapets kinesiske søkemotorapp som går en lang vei i å sensuere søkeresultater i tråd med de kinesiske myndighetenes ønsker.

Motsier Googles ledelse

Det går frem av notatet at planene rundt appen har kommet mye lengre enn det Google-toppene tidligere har gitt uttrykk for, og det er nettopp denne motsigelsen som brygger opp til å bli en skandale for Googles del.

Notatet skal være skrevet av en av Googles dataingeniører som har jobbet med søkemotorappen, og notatet begynte å sirkulere internt i Google tidligere denne måneden. Da Google-toppene fikk nyss i dette, begynte Googles HR-avdeling å be ansatte som hadde lagret dokumentet om å slette det.

– En lansering av en søkemotor i Kina er ikke nært forestående. Det er enda uklart om vi vil eller kan lansere en slik søkemotor. Vi har imidlertid et team som enda er i undersøkelsesfasen, og de har sjekket ut mange forskjellige alternativer for at vi skal kunne lansere en slik app i Kina, sa Google-sjef Sundar Pichai.

Annonse


Ansatte ble i juli bedt om å forberede seg på lansering

Imidlertid går det frem av notatet at de Google ansatte allerede i juli ble bedt om å forberede seg på lanseringen av Googles kinesiske søkemotor. Det eneste de måtte vente på var godkjennelse fra kinesiske myndigheter.

Videre går det frem av notatet at over 215 ansatte jobber med prosjektet – hvilket betyr at det er en av Googles aller største prosjekter. I tillegg inneholder notatet skjermbilder som viser at appen er i en sen fase av utviklingsprosessen.

Notatets opplysninger motsier dermed Pichais uttalelse om at søkemotorprosjektet mer eller mindre bare er en slags “test” – og dette stiller Google-ledelsen i et særdeles dårlig lys.

Sensurerer søkeresultater relatert til menneskerettigheter

Googles kinesiske søkemotor svartelister nettsider og søkeord som handler om menneskerettigheter, demokrati, religion og demonstrasjoner. I tillegg til dette er søkemotorappen knyttet til brukernes telefonnummer – på den måten vil kinesiske myndigheter få innsikt i hvem det er som søker etter sensurert innhold.

Vi kunne tidligere denne uken skrive om at Google-ansatte har sagt opp som følge av søkemotorskandalen. I tillegg har Google unnlatt å svare på henvendelser fra menneskerettighetsorganisasjoner.

Dette er neppe det siste vi hører i Googles kinesiske søkemotorsaga, og vi kommer tilbake med mer så snart flere detaljer kommer ut i lyset.

Kilde:

The Intercept

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse