GoPro Hero7 annonseres i dag.

Annonse


Dette må du vite om GoPro Hero7

Like sikkert som høsten så kommer GoPro ut med et nytt kamera i slutten av september. Det er ingen hemmelighet at GoPro har opplevd en kraftig reduksjon i kamerasalget sitt i løpet av de siste årene og den mislykkede satsningen på Karma-dronen har heller ikke bedret den økonomiske situasjonen. Årets nye GoPro-kolleksjon må derfor sees på som et forsøk på å få salget tilbake til gamle høyder. Ifølge grunnlegger Nick Woodman har man kjørt kundeundersøkelser for å kunne levere et kamera med de finesser som markedet etterspør. Vi har i forkant av dagens lansering – som faktisk er avslørt av fotobutikken B&H Photo – gått gjennom alle detaljene og spør om GoPro nå er på rett spor med sin nye Hero7-serie?

Tre nye modeller

I løpet av de siste årene har GoPro eksperimentert mye med ulike prisstrategier. Som regel har fjorårets modell fortsatt i sortimentet etter et prisavslag. I 2017 forsøkte man seg derimot med en premium prising på Hero6, noe som betydde en utsalgspris på kroner 5500 kroner i Norge. Dette var markedet ikke villig til å betale og i januar 2018 falt prisen kraftig etter et dårlig julesalg. Samtidig har GoPro erkjent av de trenger et kamera i den billig enden av skalaen for å demme opp for konkurrerende kinamerker som for eksempel Mijia, Xiaomi og Yi.

Årets Hero7-serie består derfor av hele tre kameraer med betegnelsen WHITE, SILVER og BLACK. I USA er prisen den klassiske 200, 300 og 400 dollar, mens vi i Norge igjen må bruke ti-gangeren for å finne en omtrent utsalgspris. Vi må tilbake til Hero3-generasjonen for å finne igjen en slik oppdeling av modellene, men det har vært andre budsjettmodeller underveis (for eksempel Hero+LCD). Den nye kolleksjonen betyr også at budsjettmodellen Hero (2018) som kom i slutten av mars kun fikk et drøyt halvår på markedet.

Formfaktoren på Hero7-kameraene er nøyaktig lik den vi kjenner fra Hero5/6. Det betyr at kameraet er vanntett ned til 10 meter uten at du trenger et eget undervannshus. Da kamerakroppen ikke er utstyrt med noe innebygget feste må man som regel bruke den medfølgende rammen for å få GoPro sitt tradisjonelle fingerfeste som igjen kan skrues fast i annet tilbehør. Alternativt kan kameraet puttes i et nytt silikonhylster (ekstrautstyr) og brukes som et klassisk kompaktkamera med håndleddsreim eller du kan montere det i en slingrebøyle (gimbal) etter eget ønske.

Annonse


GoPro har utstyrt de tre kameraene med en farge som tilsvarer modellnavnet. BLACK er sort, SILVER er grått og WHITE er selvsagt hvitt. I tillegg har den anonyme merkingen på venstre siden som vi kjenner fra Hero5/6 blitt erstatte av et stort og lettlest tall og tekst.

Vi begynner gjennomgangen med toppmodellen Black da den tross alt er det mest interessante for oss kamera-entusiaster.

Dette er GoPro Hero7 WHITE.
Dette er GoPro Hero7 WHITE.

Black og silkemyk

Maskinvaren i Hero7 Black er veldig lik den vi finner i Hero6 som kom i fjor. Da introduserte GoPro sin egen GP1 kameraprosessor som de hadde utviklet i samarbeid med brikkefabrikanten Soxionext. Å kaste Ambarella sin prosessor ut av Hero6 betydde dessverre også at PHOTO+VIDEO modusen forsvant. Det er nemlig brikkefabrikanten Ambarella som har patentert denne finessen.

Årets utgave av GP1-prosessoren er optimalisert eller «overklokket» slik at den får litt mer regnekraft enn tidligere. Denne ekstra futten benyttes til å gi kameraet en enda bedre bildestabilisering. Elektronisk bildestabilisering (EIS) ble introdusert av GoPro med Hero5 (2-akser) og forbedret til 3-akser i Hero6. Og det skal sies at Hero6 har en fantastisk elektronisk bildestabilisering. I hvert fall under gode lysforhold. I Hero7 Black reklamerer man med «hypersmooth gimbal like stabilization».

Men det er et stor «men» her. Du får ikke silkemyk stabilisering i alle oppløsninger og bildefrekvenser. Disse har for øvrig de samme tallene som vi kjenner fra Hero6: 4K/60 og 1080/240. I 4K/60 og 1080/120 får du kun standard bildestabilisering, mens du må skru ned til 4K/30 eller 1080/60 for å få «supersmooth» bildestabilisering. 1080/240 er ustabilisert. Dette betyr som før muligheten til saktefilm i 8x. Maksimal bithastighet i 4K er på 78 Mb/s. Mange hadde nok ønske seg at denne hadde vært hevet til minst 100 Mb/s.

For de som foretrekker å filme uten den fiskeøyefortegningen som linsen til GoPro normalt gir så finnes LINEAR VIEW som vi kjenner fra tidligere modeller. Her fjernes fortegningen elektronisk slik at du får et mer rektilinært bilde uten skjeve linjer. Men dessverre kan du fremdeles ikke gjøre dette i 4K video-oppløsning. Da er det kun 1080 som gjelder (også i 2,7K/60). Her er det altså ingen endring fra Hero6.

De resterende forskjellene som vi finner på Hero7 Black kontra den tidligere toppmodellen Hero6 kan oppsummeres med et enkelt ord: programvare. En haug med nye bruksmuligheter og finesser skal gjøre GoPro om fra et rendyrket action-kamera om til et mer familieorientert hverdagskamera. Kameraet har nå fått selvutløser og kan dessuten brukes i portrettmodus (vertikalt høydeformat). Mulighet for direktesending til sosiale media er endelig blitt implementert som standard. Kameraet kan nå laste foto- og videomaterialet automatisk ned til din smart-telefon for enklere deling på sosiale media som Twitter, Instagram, Snapchat og så videre. Fra før kjenner vi appen Quick stories som automatisk kan redigere en videosnutt for hurtig deling. Her får man nye muligheter som time-warp saktefilm og videolooper.

I fotomodus er oppløsningen fortsatt 12 megapiksler. En ny Super Photo mode skal kombinere automatisk HDR (høyt dynamikkområde) med lokal tonemapping og avansert støyreduksjon.

Hero7 Black bruker for øvrig det samme utbyttbare batteriet som Hero5/6.

GoPro Hero7 i vertikal modus.
GoPro Hero7 i vertikal modus.

White og Silver

I budsjettmodellene har GoPro forsøkt å spare inn noen kroner ved å fjerne den lille LCD-skjermen på fronten. Den har vært på alle digitale Hero-modeller frem til nå, men føles kanskje litt overflødig nå som alle GoPro-kameraene har en fargeskjerm på baksiden. To andre endringer fra toppmodellen Black er at batteriet ikke kan byttes ut og du kan heller ikke bytte ut beskyttelsesglasset foran linsen. Det betyr, i tillegg til at du ikke kan erstatte et ripete frontglass, at kameraene ikke kan monteres inn i det originale undervannshuset. Den fjerde tingen som GoPro har fjernet på disse to modellene er HDMI-utgangen på siden. Den finner du nå kun på Black.

På den tekniske siden er det også ulike begrensinger på oppløsning og bildefrekvenser sammenliknet med Black. Silver leverer maksimalt 4K/30 (med en bithastighet på 30 Mb/s), mens White er et videokamera med kun HD-oppløsning (1080). Og mens Black kan levere 8x sakte-film, får du kun 2x sakte-film, det vil si 60 bilder i sekundet.

Stillbilder har en maks oppløsning på 10 megapiksler. Det er ikke kjent om dette betyr at selve sensoren er forskjellig fra Black, eller om det er en ren nedskalering i bildeprosessoren slik vi så på Hero (2018)-modellen.

«Hypersmooth» bildestabilisering er i år reservert for toppmodellen Black, mens White og Silver har vanlig tre akser bildestabilisering (tilsvarende Hero6). De to budsjettmodellene kan heller ikke brukes til direktestrømming.

GoPro Hero7 i sølv.
GoPro Hero7 i sølv.

En lett blanding

Det gjenstår å se hvordan de nye «enklere bruk»-finessene til Hero7 virker i praksis og om det er nok til å få folk til å kjøpe et separat kamera. Kameraene i mobiltelefonene våre blir stadig mer avanserte og er i tillegg blitt vanntette. Dette er nok GoPro sin største utfordring i et fallende kameramarked der mobiltelefonene for lengst har utryddet det klassiske kompaktkamerasegmentet.

For deg som ikke er så opptatt av direktesendinger og er fornøyd med stabiliseringen til Hero6 eller har en slingrebøyle, så er nok Hero7 Black ikke et kjøp som er veldig nødvendig. På papiret fremstår Hero7 Black mer som en Hero6+, fremfor noe veldig revolusjonerende.

De to budsjettmodellene White og Silver er en lett blanding av gammelt og nytt. Maskinvaren er slanket maksimalt ved å fjerne for eksempel front-LCD. Du får den gode bildestabiliseringen vi kjenner fra Hero6 kombinert med kraftige begrensninger på bildehastigheter og oppløsning. Det som gjenstår sammenliknet med tilsvarende action-kameraer fra andre merker, som ofte gir flere finesser til samme pris, er GoPros enkle og intuitive brukergrensesnitt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse