Nå snakker Google Assistant norsk.
Google Assistant snakker endelig norsk.

Annonse


Nå snakker Google Assistant norsk

Tidligere i år annonserte Google planene om å bringe stemmeassistenten Assistant til Norge. Etter en lang sommer, er Google Assistant tilgjengelig på norsk for norske brukere.

Endelig på plass

Overfor ITavisen forteller PR-sjef i Google Norge, Helle Skjervold, at de har jobbet lenge med å tilpasse Assistant det norske markedet. For eksempel må stemmeassistenten være i stand til å forstå det havet av dialekter vi har i Norge – noe ifølge Google den gjør. En annen ting er å tilpasse svarene lokalt.

Som andre stemmeassistenter kan den hjelpe deg med å sette på en nedteller, si værmeldingen, lese opp nyheter, søk (så klart), hjelpe deg med å huske ting, lese opp meldinger, spille av musikk, fortelle deg det du lurer på og slå av noen vitser.

Det er ikke alt Google Assistant kan svare på, men da foretar den heller et Google-søk – akkurat slik Alexa, Siri og Cortana fungerer. Dog opplever merker man den ikke forstår alt man sier til den. For eksempel spurte jeg på fredag: “når er norgesmesterskapet i CrossFit?” (det var i helgen), noe assistenten hverken kunne svare på eller levere et relevant søkeresultat til. OK, kanskje ikke det enkleste å svare på, men Assistant klarte fint å svare på når neste Strømsgodset-kamp er.

Annonse


Musikkmessig virker band med særnorske bokstaver å være litt forvirrende. Resultatet var ikke tilfredsstillende da jeg spurte Assistant om å spille av Gåte på Spotify. Det gikk heldigvis bedre med Kaizers Orchestra, selv om jeg ikke nødvendigvis ønsket å høre “Hjerteknuser”.

Man kan selvsagt også styre andre Google-produkter med Assistant, for eksempel Chromecast og Home. Sistnevnte er ikke tilgjengelig i Norge riktig ennå, men det vil skje i løpet av høsten. Til dere som allerede har en Google Home-enhet: den vil oppdateres med norsk, du trenger ikke å kjøpe ny.

Nei, dette var ikke den Gåte jeg spurte etter.
Nei, dette var ikke den Gåte jeg spurte etter.

Integrerte tjenester

Det som kanskje er mest med denne lanseringen er selskapene Google samarbeider med og som integrerer Assistenten på ulike måter. Ved lansering er det følgende:

 • DNB.
 • Meny.
 • NRK
 • Orkla.
 • Oslo Bysykkel.
 • SAS.
 • Sol.
 • Sparebank 1.
 • Telia.
 • Tine.
 • VG.

Hvis man vil snakke med en av dem, sier man bare “La meg snakke med” etterfulgt av selskapet. Oslo Bysykkel kan man spørre om hvor mange ledige bysykler eller låser der ved et område, NRK kan lese opp siste nytt eller spille av 1 av 15 radiokanaler mens Tine kan hjelpe deg med matlagingen “uten å berøre en eneste skjerm”.

På denne siden finner du oversikt over de norske tjenestene og hva de kan hjelpe deg. Og her får du full oversikt over hva Google Assistant kan gjøre for deg.

Android-brukere: Der får automatisk tilgang til Google Assistant gjennom en oppdatering til Google-appen. iOS-brukere:? Last ned Google Assistant i App Store.

Har du testet Google Assistant? Da ønsker vi å høre deres erfaringer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse