Surface Go kommer veldig nærme å være et utrolig bra produkt.
Surface Go er en ypperlig sofamaskin.

Annonse


TEST: Surface Go kommer veldig nærme å være et utrolig bra produkt

Microsoft har ikke lansert en titommer siden Surface 3 som så dagens lys i 2015. Siden den gang har de lansert flere Surface Pro-modeller og utvidet porteføljen med imponerende produkter som Surface Laptop, Surface Book og Surface Studio.

Det er mange som har etterspurt et mindre brett enn Pro, deriblant undertegnede, og ventetiden har vært lang og god, men er Surface Go her.

Surface Go

Spesifikasjoner:

  • Operativsystem: Windows 10.
  • Skjerm: 10 tommer med IPS-panel. 1800 x 1200 piksler.
  • Prosessor: Intel Pentium 4415Y. To kjerner ved 1,6 GHz.
  • Grafikkort: Integrert Intel HD Graphics 615.
  • Lagring: 128 GB SSD.
  • Minne: 8 GB DDR3L.
  • Tilkoblinger: Surface Connect, USB-C, microSD-kortleser og lydutgang.

Tradisjon tro kan vi begynne med å se på designet og byggekvaliteten. Chassiset er som vanlig utformet i magnesium og byggekvaliteten er solid og upåklagelig – her det ingen tegn til svikt i magnesiumen, alt er godt skrudd sammen.

Annonse


Designmessig ser Go ut som en liten Surface Pro, men førstnevnte har mer avrundede hjørner enn storebroren. På baksiden sitter den integrerte støtten som man kan justere til den vinkelen man ønsker, og den er like standhaftig som på Surface Pro. Under her sitter for øvrig microSD-kortleseren som er nyttig enten man ønsker å utvide lagringsplassen eller skal overføre bilder fra kameraet.

Personlig liker jeg designet svært godt, bortsett fra én ting: den tykke rammen rundt skjermen. Sammenliknet med iPad Pro ser det ikke særlig bra ut, men som jeg skrev i sniktitten har man i hvert fall god plass til å hvile fingrene.

Av tilkoblinger sitter alt på høyre side (i landskapsmodus). Minijackkontakten og Surface Connect har fått et etterlengtet tilskudd, nemlig USB-C. Et ekstra pluss er at USB-C-kontakten kan brukes til å lade opp enheten. På oversiden sitter strømknappen og volumtastene, mens det rett over skjermen sitter et kamera på 5 megapiksler som kan filme i 1080p. Ved siden av dette sitter den en IR-sensor for Windows Hello. Ansiktsgjenkjenningen fungerer like godt som alltid i Windows 10, men kun i landskapsmodus på grunn av kameraets plassering.

Man finner også et kamera på motsatt side og det tar bilder med en oppløsning på 8 megapiksler og det filmer i 1080p. Surface Go har også innebygget mikrofon og to overraskende kraftige høyttalere på 2 watt.

Surface-serien er kjent for å ha gode skjermer, og slik er det også med Surface Go. Oppløsningen er på 1800 x 1200 piksler, som gir en pikseltetthet på 217 per tomme. Det kan ikke måle seg med iPad Pro (2224 x 1668 piksler og 264 piksler per tomme), men nå er sistnevnte i en helt annen prisklasse. Lysstyrken er på rundt 400 nits og kontrastholdet er på 1500:1.

Det største ankepunktet med skjermen er faktisk den tykke rammen rundt som gjøre at alt føles så trangt.

Se den tykke skjermrammen.
Se den tykke skjermrammen. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

I bruk

I 2012 lanserte Microsoft Windows 8 med brask og bram. Microsoft hadde gjort store forandringer og operativsystemet var et av de mest omstridte noensinne. Her stod berøring i front, mens det gode gamle tastaturet og musen måtte stille seg i andre rekke. Personlig likte jeg Windows 8, og senere 8.1, men det er lett å forstå hvorfor andre ikke delte min entusiasme.

Fiaskoen sendte Microsoft tilbake på tegnebrettet og resultatet var Windows 10 – trolig det beste OS-et til selskapet – der mus og tastatur igjen var tilbake i rampelyset. Det førte til at berøring ble nedprioritert, men Windows 10 fungerer uansett svært godt med penn og finger.

Merk at vår testenhet er oppdatert til Windows 10 Pro slik at man får full opplevelse. Med S Mode aktivert får man kun tilgang til apper fra Microsoft Store.

Derfor er Surface Go, tross den beskjedne størrelsen, overraskende enkel og morsom i bruk. Aktiverer man nettbrettmodusen ser man ikke stort til de menyene som ikke ennå er optimalisert for berøring og man kan klarer seg på mange måter med det.

Surface Pen kan festes til Surface Go.
Surface Pen kan festes til Surface Go. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ønsker man å øke opplevelsen ytterligere og bli mer produktivt, kan det være lurt å gå til innkjøp av Microsofts Type Cover. Det er synd ikke disse er inkludert i pakken – Microsoft markedsfører jo Surface, tastatur og penn sammen og hvor godt integrert de er – men her må man ut med en tusenlapp til for tastatur og en tusenlapp til for penn.

Surface Go-tastaturet er mindre enn man er vant til, men det tok ikke lang tid før jeg ble vant til det. Tastaturet er faktisk helt enestående å skrive på – Apple Smart Keyboard er ikke i nærheten – og det er forholdsvis god vandring tross den beskjedne størrelsen. Da snakker vi både i bredde og i dybde.

Pennen er også solid, som Surface Pen har vært siden Microsoft først lanserte Surface i 2012. Den nyeste utgaven støtter 4096 trykknivåer og skråstilling for skyggelegging. Jeg er ingen kunstner, men kan i hvert fall skrive under på at Surface Go og Pen er en perfekt kombinasjon til notater. Det er nesten så man skulle man fortsatt studerte og hadde disse verktøyene og OneNote tilgjengelig. Her spiller også størrelsen inn, Surface Pro blir ofte litt i største laget når man bare vil ta noen raske notater. Go er nett og helt ypperlig til dette formålet.

En hending ting med Surface Pen er at den er magnetisk slik at man kan feste den til den venstre siden til Go når den ikke er i bruk.

Det er vanskelig å trekke frem en favoritt mellom berøring, tastatur og penn. De er best til sitt bruk. For eksempel som et surfebrett i sofakroken, da er skjermtastaturet godt, skal man skrive lengre tekster, kommer Type Cover godt med, men hvis man tegner eller liker å skrive notater med en penn, er Surface Pen uslåelig.

I løpet av testperioden er Surface Go blitt brukt som både et arbeidsverktøy og en underholdningsplate. Til arbeid er det faktisk skjermen, ikke ytelsen (mer om det lenger ned), som begrenser bruker. Som journalist jobber man ofte med vinduer side ved side, og her er 10 tommer ikke alltid optimalt. Ting blir rett og slett for smått, spesielt når man har litt ymse syn fra før av.

Som et sofabrett er Go stort sett godt, men det lider litt av mangelen på apper. Av strømmeapper finner man Netflix og Spotify, men TV 2 Sumo, Amazon Prime Video og HBO Nordic glimrer med sitt fravær. Heldigvis kan man bruke disse tjenestene i Edge, men optimaliserte strømmeapper vinner syv dager i uken. YouTube er heller ikke tilgjengelig, men her kan jeg anbefale alternativet MyTube.

Ellers fungerer Surface Go godt til surfing takket være at Edge er godt optimalisert for berøring, noe også Chrome er i ferd med å bli, men sistnevnte er stadig litt mer ressurskrevende enn Microsofts nettleser.

Tastaturet, tross størrelsen, er helt fabelaktig å skrive på.
Tastaturet, tross størrelsen, er helt fabelaktig å skrive på. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ytelse og batteri

Så kommer vi til punktet der Surface Go nok skuffer mest. Ifølge troverdige Paul Thurrott ble Microsoft gitt av Intel et “tilbud de ikke kunne motstå”, men det spørs om Redmond-selskapet uansett skulle ha gjort det. Ikke et vondt ord om Intel, de lager noe ordentlige kraftige prosessorer, men de har ikke gjort like stor suksess på mobile enheter. Noe som trolig er årsaken til at de har droppet mye av fokuset. Nå er det vanskelig å si om ytelsen hadde vært bedre med en Qualcomm Snapdragon 850 om bord – Lenovo annonserte en PC med brikken under IFA. Vår erfaring er at Intel Pentium Gold-brikken er bra nok, men ikke stort mer enn det.

Når det er sagt, er ikke Surface Go ment for avansert bruk. Tvert imot. Likevel er det enkelte ganger det tar litt lang tid å åpne Spotify, Edge eller e-post, eller å bytte mellom to programmer. Lightroom, som jeg nevnte i sniktitten, var det bare å glemme. Opplevelsen var dessverre altfor dårlig. Mye av dette skyldes også at skjermen er liten og at Lightroom CC på Windows 10 ikke er helt optimalisert for så små skjermer.

SSD-ytelsen er så som så.
SSD-ytelsen er så som så. (Ill.: ITavisen)

Merk at man kan justere strømmodus i Windows 10 og velge om man vil ha best batteritid eller best ytelse. Merk også at det i den rimeligste modellen sitter en tregere eMMC, mens det i den dyrere (den vi har testet) sitter en raskere SSD.

Batteriet er også et punkt der Surface Go ikke leverer så bra som håpet. Under spesifikasjoner oppgir Microsoft ni timer batteritid med fotnoten:

“Opptil 9 timers batterivarighet for lokal videoavspilling. Testing utført av Microsoft i juni 2018 ved bruk av forhåndsprodusert enhet med Intel Pentium Gold 4415Y-prosessor, 128 GB og 8 GB RAM. Testingen besto av fullstendig utlading av batteriet under videoavspilling. Alle innstillingene var standard unntatt følgende: Wi-Fi var tilknyttet et nettverk, og automatisk korrigering av lysstyrke var deaktivert. Batterilevetiden varierer sterkt avhengig av innstillinger, bruk og andre faktorer.”

Vi testet med å følge disse kravene, men klarte ikke å få mer enn seks timer med videoavspilling før Go tok kvelden, og det med strømmodus satt til “bedre batteri”. Til arbeid forsvant rundt en tredel av batteriet etter snaue to timer. Mulig det er snakk om barnesykdommer og batteritiden kan optimaliseres via en fastvareoppdatering, men i løpet av testperioden ble vi ikke akkurat imponert.

Støtten er like solid som på Surface Pro.
Støtten er like solid som på Surface Pro. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Så, der har dere Surface Go. Et nettbrett jeg på mange måter liker ganske godt, men på andre måter syns at det skuffer litt. Skjermen er lyssterk, responsiv og 3:2-formatet er minst like godt som iPadenes 4:3. Alt er uansett bedre enn 16:9 og 16:10 på nettbrett. Surface Go er forholdsvis morsom i bruk og den briljerer spesielt til skriving, som denne testen, notat med pennen, musikk- og videostrømming på kjøkkenet eller på sofaen og som et surfebrett. Som du ser, er mye av opplevelsen avhengig at man kjøper tastatur og penn, men det har sin pris.

Det som skuffer mest med Surface Go er utvilsomt ytelsen og batteritiden som totalt sett er under det som var forventet. Dette er også hovedårsaken til at karakteren ikke blir høyere enn den blir, selv om syv på ingen måte er en dårlig karakter.

Uansett føler jeg Microsoft har lagt en solid grunnmur og jeg håper å se en Surface Go 2 med kraftigere brikkesett – kanskje Snapdragon 1000 – og mye bedre batteritid. På appfronten er det trolig ikke stort Microsoft får gjort – med mindre “progressive web apps” tar av – med det hadde også hjulpet med en fyldigere Microsoft Store.

+ God til surfing.
+ Bra tastatur og penn.
+ Flott skjerm.
+ Byggekvalitet.

– Litt treig.
– Tastatur og penn må handles separat.
– Skuffende batteritid.
– Microsoft Store trenger flere apper.

Annonse:

Annonse