Det amerikanske justisdepartementet undersøker om Twitter og Facebook kveler ytringsfriheten
Amerikanske myndigheter skal til bunns i om Facebook og Twitter er politisk nøytrale eller ikke.

Annonse


Det amerikanske justisdepartementet undersøker om Twitter og Facebook kveler ytringsfriheten

Det amerikanske justisdepartementet har satt i gang en undersøkelse for å finne ut om Twitter og Facebook sensurerer enkelte meninger. Dette skjer to måneder etter at den amerikanske presidenten beskyldte Twitter for å snikutestenge konservative politkere.

Snikutestenging, eller “shadow banning”, betyr at man stenger ut brukere uten at det er åpenbart for brukerne selv at de er blitt utestengt. Twitter har tilbakevist alle påstander om at de driver med snikutestenging av konservative politikere, og sier at de forsøker å være nøytrale.

I et møte mellom statsadvokatene og USAs justisminister senere denne måneden, skal justisministeren undersøke om Facebook og Twitter med viten og vilje “kveler ytringsfriheten på sine plattformer”.

Google ville ikke delta

Justisdepartementet offentliggjorde møtet samme dag som amerikanske senatorer og representanter fra Representantenes hus drev med utspørring av Facebook-topp Sheryl Sandberg og Twitter-topp Jack Dorsey – en utspørring som Google for øvrig nektet å delta i da de ikke var villige til å sende noen av firmatoppene sine.

Annonse


Twitter og Facebook har i den senere tid vært i ilden som følge av at Russland har brukt plattformene til innflytelseskampanjer. Dette i tillegg til anklager om misbruk, “fake news” og at plattformene har blitt brukt til å oppfordre til voldelige handlinger. Imidlertid har man valgt å fokusere på problemstillingen rundt politisk nøytralitet.

Talsperson for det amerikanske justisdepartementet, Devin O’Malley, uttalte at departementet fulgte gårsdagens utspørring av Facebook og Twitter nøye, og at de med bakgrunn i utspørringen kommer til å undersøke om selskapene skader den frie konkurransen og ytringsfriheten.

Kinesiske telegiganter fikk også gjennomgå

Men det var ikke bare Twitter og Facebook som var i søkelyset under utspørringen. De kinesiske teleselskapene Huawei og ZTE fikk også gjennomgå – og det til tross for at de ikke var invitert på høringen.

Republikaneren Tom Cotton anser selskaper som Huawei for å være den kinesiske regjeringens forlengede arm. Han har lagt fram lovforslag som skal hindre at amerikanske myndigheter benytter seg av utstyr kjøpt fra kinesiske teleselskaper. Imidlertid har han gitt skryt til Twitter og Facebook for å bli blokkert i Kina – og han har sagt at disse bør bære blokkeringen som en æresmedalje.

Cotton kritiserte Google for å samarbeide med selskaper som Huawei og det kinesiske kommunistpartiet. Her siktet han til det faktum at Google samarbeider med Kina om en søkemotor med sensurerte søkeresultater. I tillegg kritiserte han Google for å avslutte deres samarbeid med det amerikanske militæret om AI-teknologi til våpenindustrien.

Kritiserte deling av brukerdata

Den demokratiske senatoren, Ron Wyden, tok opp det faktum at Facebook har innrømmet at de har delt brukerdata med Huawei. I følge Facebook var datadelingen nødvendig for å optimalisere brukeropplevelsen for dem med Huawei-enheter. Facebook har siden juni begrenset samarbeidet med Huawei. Wyden forsøkte under høringen å få Facebook til å avsløre informasjon rundt hva slags brukerdata det var som ble delt, men Facebook var ikke villig til å dele detaljer overhodet.

– Persondata er nå det viktigste våpenet for politiske innflytelseskampanjer og vi må sikre at vi ikke gjør det lettere for motstandere å få tak i disse, uttalte Wyden.

Fem måneder siden Cambridge Analytica-skandalen

Høringen fant sted fem måneder etter at Facebook-sjefen, Mark Zuckerberg, dro til Capitol Hill og ble grillet i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen. I tillegg er det bare noen få måneder før det amerikanske mellomvalget – et valg som Russland og andre utenlandske aktører i følge rapporter forsøker å påvirke.

Huawei og ZTE har hatt et vanskelig år i USA. Både AT&T og Verizon har lagt vekk planer om å selge Huaweis telefoner etter press fra myndighetene. ZTE holdt på å bli utestengt fra det amerikanske markedet, men den amerikanske presidenten forhindret dette.

Om det amerikanske justisdepartementets undersøkelser viser at Google, Facebook og Twitter ikke er politisk nøytrale, vil de bli værende i myndighetenes søkelys en god stund fremover.

Kilde:

Cnet

Annonse