Annonse


Superduell: Apple MacBook Pro mot Huawei MateBook X Pro

Apple MacBook Pro 13 og Huawei MateBook X Pro er to av årets mest interessante bærbare PC-er, og for mange står valget akkurat mellom disse to PC-ene denne høsten.

Hvilken ville du ha valgt? Stem nederst i saken.

Superduell

Vi gav MateBook X Pro full pott i vår test – det er ikke ofte vi gir PC-er det – og trakk frem ting som en skjerm, tastatur, byggekvalitet og ikke minst pris. MacBook Pro derimot fikk 8/10 – som absolutt er en god karakter – der vi gav pluss for ting som skjermen, ytelsen og byggekvaliteten, men PC-en fikk trekk for blant annet prisen. Den rimeligste MacBook Pro 2018-modellen starter på rett i underkant av 20 000 kroner, noe som kan være vanskelig for mange å svelge, som igjen kan de går for alternativer.

I denne testen sammenlikner vi de to laptopene punkt for punkt for å finne ut av hvilken som er best og vi starter med skjermen.

Annonse


MacBook Pro 13" er en fantastisk arbeidshest, men vi syns innstegsprisen er noe i høyeste laget.
MacBook Pro 13″ er en fantastisk arbeidshest, men vi syns innstegsprisen er noe i høyeste laget. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)
Hvem hadde trodd at Huawei plutselig skulle lage helt fantastiske PC-er?
Hvem hadde trodd at Huawei plutselig skulle lage helt fantastiske PC-er? (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Skjerm

På den ene siden har man en 13,9-tommers LTPS-skjerm med en oppløsning på 3000 x 2000 piksler. Det betyr 260 piksler per tomme. Lysstyrken er 450 nits, kontrast; 1500:1, sRGB; 100 prosent fargespekter. Denne skjermen tilhører MateBook X Pro.

MacBook Pro kan skilte med en 13,3-tommers LED-baklyst IPS-skjerm med en oppløsning på 2560 x 1600 piksler, noe som gir 227 piksler per tomme. Lysstyrken er på hele 500 nits, og selv om Apple ikke lister opp for mange detaljer om MacBooken, avslører et raskt søk at sRGB på 119 prosent fargespekter og en kontrast på 1469:1.

Av spesielle egenskaper har MateBook X Pro støtte for tipunkts berøring og en syltynn ramme rundt skjermen. MacBook Pro har fått True Tone-teknologien som bruker i iPad og iPhone, og som tilpasser fargebildet etter omgivelsene.

Det som taler for MacBook Pro-panelet er hvor nøyaktige fargegjengivelsen er og hvor bra True Tone faktisk fungerer, men ellers peker det meste mot MateBook X Pro. Ikke bare er rammen rundt syltynn – MacBook Pro begynner å se utdatert ut – og oppløsningen noe bedre, den leverer også et friskt og godt fargebilde, samtidig som vi ikke kan legge skjul på at vi digger berøringsskjermen.

Vinner: Huawei MateBook x Pro.

Byggekvalitet

Neste punkt er byggekvalitet, design og kvalitetsfølelse. Apple er kjent for å lage god og solid maskinvare, og MacBook Pro er naturligvis intet unntak. Designet begynner vi også å bli godt kjent med og det er enkelt å se at dette er en Mac og ikke en annen PC. Alt virker godt skrudd sammen og det er ikke noe flex i lokket eller når man skriver med tastaturet, noe man ofte opplever på andre bærbare.

Huawei ser ut til å ha hentet litt inspirasjon fra Apple designbok. Fjorårets MateBook X var mistenkelig lik MacBook 12 og X Pro har et forholdsvis likt design som Pro-serien til Apple. Byggekvaliteten er for det meste solid, men det er litt flex på lokket og underdelen.

Totalt sett er begge to skrudd gått sammen, men MacBook Pro leverer utvilsomt den beste kvalitetsfølelsen.

Vinner: Apple MacBook Pro.

MateBook X Pro-skjermen er 0,6 tommer større enn konkurrentens, men de tynne rammene gjør at fotavtrykket ikke er mye større.
MateBook X Pro-skjermen er 0,6 tommer større enn konkurrentens, men de tynne rammene gjør at fotavtrykket ikke er mye større. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ytelse

Dette punktet er det kanskje ikke så overraskende hvilken PC som kommer best ut. MacBook Pro-maskinen vi har på testbenken koster over 25 000 kroner*, rundt 6500 kroner mer enn MateBook X Pro.

*25 490 kroner med 256 GB SSD. Over 40 000 kroner for modellen med 2 TB SSD.

I førstnevnte sitter det en kraftig firekjerners Intel Core i7-8559U-prosessor med 2,7 GHz og turbo på 4,5 GHz og 16 GB minne. SSD-en er på 2 TB .

MateBook X Pro har en firekjerners Intel Core i7-8550U-prosessor med 1,8 GHz og turbo på 4 GHz, 16 GB minne og 512 GB SSD-lagring. Huawei-maskinen kan også skilte med et dedikert GeForce MX150 med 2 GB GDDR5-minne i tillegg til Intel UDH Graphics 620.

I ytelsestester er det MacBook Pro som kommer best ut. Ikke bare er prosessoren kraftigere, SSD-hastighetene er på et helt annet nivå. MateBook X Pro drar nytte av det integrerte MX150-kortet, men ingen av disse maskinene er uansett laget for spilling.

Vinner: Apple MacBook Pro.

Tastatur og pekeplate

Det har mildt sagt stormet rundt Apples sommerfugl-tastaturet som selskapet introduserte med første MacBook 12″. Borte er det gamle, gode MacBook Pro-tastaturet med lang vandring, inn er et noe uvanlig tastatur med lave taster. Dog var det ikke bare det som flere opplevde som et problem, flere kunder erfarer at taster har sluttet å fungere fordi det samler seg støv og smuss under tastene, noe som selvsagt ikke er en bra ting.

iFixit har demontert nyeste MacBook Pro og avslørt at Apple har gjort endringer på den fronten, men hvordan det går, er for tidlig å si. Det nye tastaturet skal også være mer stillegående.

Kommentar: – Tror Apple kundene er dumme?

MateBook X Pro-tastaturet har noenlunde samme utforming som MacBook-tastaturet, men drar fordel av noe høyere vandring og at tastene føles noe mykere. Samtidig liker vi MacBook Pro-tastaturet svært godt og det er et ekstra pluss at tastene er konkave slik at man på en måte får bedre grep. Totalt sett har vi ikke en tydelig vinner når det kommer til tastaturet.

Dermed må dette avgjøres på pekeplaten. MacBook Pros styreflate har i lang tid vært kongen på haugen, men Windows 10-maskinene tar innpå. De er ikke der ennå, men det kommer seg. Det som er tungen vektskålen er at pekeplaten til MacBook Pro er enorm, den føles eksklusiv og velbygd og den støtter det havet macOS har av fingergester.

Merk at flere, deriblant redaktør Trond Bie, opplever at MateBook X Pros styreflate føles litt løs. Det kan løses med teiptrikset.

Vinner: Apple MacBook Pro.

Begge har gode tastaturet. ,en Apple står fremdeles bak den beste styreflaten.
Begge har gode tastaturet. ,en Apple står fremdeles bak den beste styreflaten. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Batteri

Et av de viktigste aspektene ved en bærbar PC, er nødt til å være batteritiden. For oss som skriver så mye, ligger nok tastaturet hakket over på prioriteringslisten, men batteritiden følger hakk i hæl. Vi har foretatt noen syntetiske batteritester som å strømme video til batteriet går tomt, men slik tester avslører ikke hvor lenge batteriet holder til skole- eller jobbruk. Vår erfaring er at begge maskinene får oss gjennom arbeidsdagen på åtte timer, pluss noe ekstra.

Kort oppsummert var det egentlig dødt løp på batterifronten, men det er noen ting som imponerer oss med MateBook X Pro. Selv om det følger en lader på 65 watt med i esken – 61 watt på MacBook Pro (begge er for øvrig USB-C) – trenger man ikke en så kraftig lader for å fylle opp PC-en. Nei, den lades også på via en vanlig lader på fem watt. Ja, det går sakte og man bør ha PC-en avslått, men utrolig nok fungerer det. Det går naturligvis raskere hvis man har en hurtiglader til mobil, og derfor er det ikke så farlig hvis man skulle glemme MateBook X Pro-laderen hjemme.

Vinner: Huawei MateBook X Pro.

MateBook X Pro lader selv ved fem watt, vi er imponerte.
MateBook X Pro lader selv ved fem watt, vi er imponerte. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ekstra:

Avslutningsvis har vi laget en punktliste over ting vi liker med laptopene som ikke nødvendigvis faller innenfor de andre kategoriene. For eksempel får man en enda bedre opplevelse på MacBook Pro hvis man synkroniserer den med en iPhone – da kan man mer eller mindre speile telefonen på dataen. Vi liker også at det følger med en adapter i MateBook Pro X-esken som gjør at man enkelt kan koble til HDMI, en ekstra USB A og VGA.

MacBook Pro:

  • Fire stykker USB-C. Samtlige med Thunderbolt 3 og lading.
  • Kontinuitet med iPhone.
  • Boot Camp gjør det mulig å installere Windows 10.

MateBook X Pro:

  • En standard USB-kontakt i tillegg til to USB-C.
  • Fantastisk lyd med Dolby Atmos.
  • PC Manager som samler driveroppdateringer og systemovervåkning i en flott app. Her kan man også hente bilder fra en tilkoblet Huawei-mobil.
  • Adapter medfølger.

Vinner: Huawei MateBook X Pro

MacBook Pro 13 er en av de beste PC-ene vi har testet i år.
MacBook Pro 13 er en av de beste PC-ene vi har testet i år. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Valuta for pengene

For å konkludere er det ingen tvil om at MacBook Pro 13 er en bedre PC. Det er verdt å nevne ting som en solid konstruksjon, en nydelig og godt kalibrert skjerm, klassens beste pekeplate og at ytelsen er helt topp. Vi kan også ta med at tastaturet er blitt bedre.

Når det er sagt, er det ingen tvil om at Huawei MateBook X gir mest PC og opplevelse for pengene. For en MacBook Pro med 512 GB lagring, 16 GB minne og i7-prosessor må man ut med 27 690 kroner. MateBook X Pro koster snaut 19 000 kroner, og vi kan ikke se noen grunn til å velge MacBook fremfor MateBook, med mindre man må ha macOS.

Vi liker spesielt godt den høyoppløste skjermen til MateBook X Pro med syltynne rammer. Den får ekstra pluss for at den er i 3:2-format og at den har støtte for berøring. Tastaturet er også spesielt godt, samtidig som det dedikerte åpner for litt spilling – i hvert fall i større grad enn med MacBook Pro.

Totalvinner: Huawei MateBook X Pro.

Vi mener du får en ordentlig god PC uansett om du velger MateBook eller MacBook, men førstnevnte gir mest valuta for pengene.
Vi mener du får en ordentlig god PC uansett om du velger MateBook eller MacBook, men førstnevnte gir mest valuta for pengene. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse