Nokia kan tjene stort på en 5G-iPhone.
Nokia er et av selskapene som vil få royalties hver gang en 5G-enhet selges.

Annonse


Nokia kan tjene stort på en 5G-iPhone

Selskapene Nokia, Ericsson og Qualcomm har, etter sitt bidrag i utviklingen av 5G-nettet, krav på å motta lisensavgifter fra produsenter som bruker teknologien. Kort fortalt betyr det at selskaper som Apple, Samsung og Sony må betale en viss sum for bruk av patenter i 5G-enheter.

Har satt lisensavgiftene

Trioen ovenfor har nå bestemt summen de tar per enhet. For Nokia er det 3 euro, 29 kroner med dagens kurs, per enhet, Ericssons sum avhenger av prisen på enhetene og er flytende mellom 2 og 5 dollar, opptil 42 kroner, mens Qualcomm tar 2,275 prosent av utsalgsprisen til enheten.

Totalt tar Nokia, Ericsson og Qualcomm 21 dollar, 175 kroner, i royalties for hver 5G-enhet som selges, skriver Venture Beat. Qualcomm står alene for 13 dollar.

Det betyr at selskapene potensielt kan sitte igjen med store summer når smarttelefonene og de andre enhetene med 5G-teknologi treffer markedet. Noe som trolig vil skje i 2019.

Annonse


Les vår dypdykkssak: Alt du trenger å vite om 5G.

Vil følge FRAND-prinsippet

Huawei er et annet selskap som også har vært godt involvert under utviklingen av nestegenerasjons mobilnettverk, men har så langt ikke offentliggjort beløpet.

Dog er det forventet at selskapet vil følge FRAND-prinsippet (fair, reasonable and non-discriminatory) – som de andre også er oppfordret til – og redusere lisensavgiftene så mye som mulig.

Huaweis roterende toppsjef, Erix Xu, oppfordret i juni de andre 5G-patentholderne om å sørge for at lisensavgiftene er lavere og mer åpne enn for 4G.

 

Kilde:
Venture Beat

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse