Tre store Galaxy-nyheter fra Samsung.

Annonse


Fikk du med deg alt? Dette annnonserte Samsung i går

Klokken 17.00 i går gikk Samsungs Unpacked-arrangement av stabelen. Øverst på menyen stod naturligvis Galaxy Note 9 – som ble viet mye oppmerksomhet – men den sørkoreanske giganten hadde også noen overraskelser på lur. Her kommer en oppsummering av gårsdagens viktigste saker.

Galaxy Note 9

Ettersom ryktebørsen hadde gått amok med lekkasjer i forkant av offentliggjøringen, var det mye som allerede var kjent da Samsung i går debuterte Galaxy Note 9. Mye er likt med forgjengeren men som Samsungs sammenlikning viser, er det også flere forskjeller. For eksempel har skjermen – nå 6,4″ mot 6,3″ for Note 8 – og batteriet aldri vært større. Batteriet har en kapasitet på hele 4000 mAt og plasserer Note 9 i samme klasse som Huawei P20 Pro.

Brikkesettet er også nytt (fra Note 8, det er samme brikke som sitte ri S9-serien) og i Norge er det Samsungs Exynos 9810 som driver mobilflaggskipet. Lagringsplassen og minnet er også økt til henholdsvis maksimalt 512 GB og 8 GB. I tillegg er kameraet forbedret og er tilsvarende det som sitter i Galaxy S9+ med noen endringer under panseret:

Et mer intelligent kamera var én av tre ting Samsung trekk frem som store nyheter i Note 9. Kameraet har sceneoptimalisering som kan gjenkjenne 20 ulike scener, som dyr, landskap og blomster, og deretter tilpasse fargene etter det. Kameraet sier også fra hvis det er noen feil, for eksempel personer som blunket i bildet som nylig ble tatt.

Annonse


Galaxy Note 9 stod selvsagt øverst på menyen.
Galaxy Note 9 stod selvsagt øverst på menyen. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Vi har allerede nevnt ytelse, batteri og lagring, og den tredje store nyheten til Note 9 er en mer avansert S Pen, som kan brukes som en ekstern lukker for Note 9-kameraet og som fjernkontroller under PowerPoint-presentasjoner. Dette er bare starten og Samsung skal slippe et utviklersett for S Pen slik at utviklerne kan tilpasse appene sine med støtte for pennen.

En interessant detalj er at Note 9 lanseres med Android 8.1. Google har som kjent startet utrullingen av Android 9 til sine egne enheter, og det er uvisst når de andre produsentene følger etter (Sony avslørte nylig hvilke som får). Vi snakket med representanter fra Samsung i går og de sier at det ikke er kjent når Note 9 får Android 9-oppgraderingen. I fjor ble Note 8 lansert i september og med Android 7.1. Mobilen fikk ikke Android 8 før 30. mars – et halvt år senere

Hvis du ikke har lest den ennå, anbefaler vi å sjekke ut vår sniktitt på Galaxy Note 9.

Galaxy Watch

En ny smartklokke stod også på menyen til Samsung i går, og her innfører selskapet en aldri så liten navneendring. Den kommende smartklokken heter “Galaxy Watch” – borte er Gear-navnet – og det er kanskje slik det burde vært fra dag én.

Uansett, her var det flere spennende nyheter. Den aller største av dem er eSIM-støtte og at denne utgaven blir tilgjengelig i Norge. Det betyr at du ikke er avhengig av smarttelefon for å ringe, sende meldinger og andre ting som vanligvis krever mobilnett. SIM-korter er med andre ord integrert i smartklokken. Samsung slår for øvrig Apple med første å lansere en eSIM-smartklokke her til lands.

Samsung hadde også en annen og god nyhet på lur. Nemlig solid batteritid på fire dager med aktiv bruk, og den skal faktisk holde opp mot en uke hvis den ikke brukes så hyppig. Et godt tegn for at vi er på vei mot en verden der smartklokkene holder mer enn et par dager.

Ellers deler Galaxy Watch flere likheter med forgjengeren. Du vil umiddelbart kjenne deg igjen i grensesnittet og man vrir på urkransen for å navigere rundt i menyene – noe etter vår erfaring er svært så hendig.

Lanseringen vil for øvrig skje mot slutten av september og prisen starter på 3790 kroner for 42 millimeter og 3790 kroner for 46 millimeter.

Galaxy Home

Det har vist seg vanskeligere og vanskeligere for teknologiselskapene å holde tett – eller lekkes det med vilje? – i forkant av lanseringene. Apple og senest Samsung er to gode eksempler på det, men det sørkoreanske selskapet hadde faktisk en liten overraskelse på lur.

Apple, Google, Sonos og Amazon er noen av selskapene som lager smarthøyttalere og det var bare et tidsspørsmål før Samsung – verdens største mobilprodusent – kom med sin egen variant. Navnet er Galaxy Home. Samsung var sparsomme på detaljene, men avslørte at smarthøyttaleren har seks høyttalere, en subwoofer og åtte mikrofoner for bruk med stemmeassistenten Bixby som man kan aktivere ved å si “Hei, Bixby” (når den eventuelt støtter norsk).

Få også med deg: Samsung + Spotify = sant.

Designet skiller Galaxy Home seg ut fra konkurrentenes smarthøyttalere ved at den har tre bein som løfter enheten opp fra overflaten.

Hva lansering gjelder, er det ikke mye som er kjent, men Samsung uttalte at de vil snakke mer om Galaxy Home under selskapets utviklermesse. Stig-Ove Langø, salgssjef for telekom i Samsung Norge, sier at de jobber med å få Galaxy Home til Norge så tidlig som mulig, men kan ikke si noe om når det eventuelt vil skje.

Galaxy Home var den store overraskelsen til Samsung.
Galaxy Home var den store overraskelsen til Samsung. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Vi er godt i gang med testingen av Note 9 og vil selvsagt teste både Galaxy Watch og Home når de blir tilgjengelig.

Hva var høydepunktet for deg blant Samsungs annonseringer?

Annonse