Sniktitt: Dette er de tre største nyhetene ved Samsung Galaxy Note 9.
Her er den: Samsung Galaxy Note 9.

Annonse


Sniktitt: Dette er de tre største nyhetene ved Samsung Galaxy Note 9

Flere av teknologiselskaper sliter med å holde tett, noe som betyr at informasjon blir lekket lenge før lanseringen av produktene. Slik er det spesielt med Samsung Galaxy Note 9 der lekkerne har vært svært aktive og har nesten truffet på det som er av lekkasjer. Dermed var det få overraskelser å spore da Samsung viste frem Note 9 til pressen bak lukkede dører tidligere denne uken.

Samsung Galaxy Note 9

Designmessig er Note 9 svært lik forgjengeren, med noen få unntak. Skjermen er noe større  og måler nå 6,4 tommer. Fingersensoren er midtstilt under kamerasensorene på baksiden, området rundt hovedkameraet har nå samme farge som resten av chassiset – tidligere var det svart – og rammen rundt enheten har nå et totone-design med en blank og matt overflate i metall som er diamantkuttet. Det både ser og høres eksklusivt.

Under presentasjonen fokuserte Samsung på tre nyheter: “All day performance”, “Mightier S Pen” og “Intelligent Camera” som kort fortalt på norsk menes en mobil som yter godt hele dagen, har en mer avansert S Pen og et mer intelligent kamera.

Spesifikasjoner:

Annonse


  • 6,4-tommers Quad HD+ Super AMOLED, 2960 x 1440 piksler.
  • Dobbeltkamera – begge med OIS – på 12 megapiksler. Én med telefoto, én med vidvinkel.
  • Exynos 9810.
  • Kommer i konfigurasjoner på 128 GB lagring og 6 GB minne, samt 512 GB lagring og 8 GB minne. Støtte for minnekort.
  • Batteri på 4000 mAt med støtte for hurtiglading.
  • Wifi 802.11a/b/g/n/ac og Bleutooth 5.0.
  • Akselerometer, barometer, fingersensor, gyrosensor, omgivelsessensor, lyssensor, irisskanner.

Pris og lansering

Som ventet blir Note 9-prisen av det spreke slaget. I Norge blir mobilen tilgjengelig i Midnight Black og Ocean Blue, som samtidig betyr at nordmenn ikke får kjøpt de stilige utgavene i lilla og kobber.

Modellutvalget er 128 GB lagring og 6 GB minne og 512 GB lagring og 8 GB minne:

  • Note 9 med 128 GB/6 GB: 9990 kroner.
  • Note 9 med 512 GB/8 GB: 12 490 kroner.

I tillegg har Samsung en “cash back”-kampanje som innebærer at man får tilbake 100 euro hvis man bytter inn en ikke-Samsung-mobil og 200 euro hvis man bytter inn en Samsung-mobil når man kjøper Note 9. Selskapet kommer tilbake med mer informasjon om hvordan det fungerer.

Lanseringen er 24. august og forhåndsbestillingsluke åpner rett etter Unpacked-arrangementet.

Nå kan du laste ned Fortnite til disse Samsung-mobilene

God ytelse – gjennom hele dagen

Samsung kan skilte med to store nyheter under punktet “All day performance”. Batteriet er på massive 4000 mAt og skal sørge for at Note 9 ikke trenger mer strøm før dagen derpå. Den andre tingen er lagringsplassen som nå starter på 128 GB og går opp til ekstreme 512 GB. Vi undres om det i det hele tatt er mulig å fylle opp en smarttelefon med 512 GB lagringsplass, men vi tar utfordringen. Oppå dette igjen har Note 9 støtte for minnekort på 1 TB.

Brikkesettet er det samme som i Galaxy S9-serien. Det betyr Snapdragon 845 i USA og Exynos 9810 i store deler av verden deriblant Norge. Ved siden av dette introduserer Samsung et “water-carbon” kjølesystem som har en “thermal spreader” som er tre ganger større. I tillegg introduserer Samsung AI-basert ytelsesoptimalisering som justerer ytelsen på enheten – tenk Game Mode i Windows 10. Det nye kjølesystemet og den AI-baserte teknologien er for spillere som ønsker å få mest mulig ut av enheten.

Det nye designet med en overflate som både er blank og matt.
Det nye designet med en overflate som både er blank og matt. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

S Pen med Bluetooth-støtte

Det neste punktet var en mer avansert S Pen. På grunn av lekkasjene har vi i lang tid vært klar over at Samsung-pennen blir mer avansert og får Bluetooth-støtte. Samsung skal slippe et utviklersett slik at utviklere kan tilpasse appene sine til å støtte S Pen på nye måter, men ut av boksen kan man bruke den til å pause og hoppe til neste video i YouTube, bytte mellom lysbildene i PowePoint og diverse funksjoner i kameraet.

For eksempel starter man kameraappen ved å trykke og holde nede den ene knappen på pennen. Så kan man dobbelttrykke for å bytte modus – selvfoto eller hovedkamera – og trykke én gang for å ta bilde. Alle som har et ordentlig kamera med ekstern utløser ved hvor kjekt og nyttig det kan være.

S Pen er fremdeles tynn, det finnes grenser for hvor tykk man kan lage en penn som dyttes inn i en smarttelefon, men den føles bedre i hånden en tidligere utgaver. Ifølge Samsung er S Pen hovedgrunnen til at Note-kundene velger denne serien fremfor Galaxy S.

S Pen er mer avansert enn noen gang-
S Pen er mer avansert enn noen gang- (Ill.: Martin Kynningsrrud Størbu)

Intelligent kamera

Kameraet var det tredje store nyheten Samsung trakk frem under presentasjonen. Maskinvaren er tilsvarende Galaxy S9+, men Samsung har gjort forbedringer under panseret. Først og fremst sceneoptimalisering som tilpasser kamerainnstillingene basert på hva man tar bilde av. Ganske likt hvordan det fungerer på Huaweis nyere smarttelefoner. Samsungs løsning kan identifisere 20 ulike scener som inkluderer landskap, dyr, tekst og blomster.

Vår erfaring er at Huaweis løsning innebærer å skru opp kontrasten noen hakk, noe man spesielt ser i bilder av himmelen som blir veldig blå. Vi har ikke testet det nok på Note 9 til å si hvordan det fungerer, men kommer tilbake til dette i vår test.

En annen kameranyhet er det selskapet kaller “flaw detection”. Note 9 bruker kunstig intelligens til å varsle brukeren når bildet som tas ikke er optimalt. Dette enten ved at det er smuss på linsen, dårlig baklys eller at personen blunket i det bildet ble tatt. I tillegg sier kameraet i fra hvis bildet er uskarpt. Dette er også noe vi ikke har fått tester ordentlig riktig ennå.

Note 9-kameraet kan gjenkjenne 20 ulike scener.
Note 9-kameraet kan gjenkjenne 20 ulike scener. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

 

Konklusjon

Jeg sitter igjen med et positivt inntrykk av Note 9 etter rundt 30 minutter tafsing og testing. Mobilen ligger godt i hånden og det er en kjærkommen nyhet at fingersensoren nå er plassert der den skal. Designmessig er det få nyheter å spore fra Note 8, men det er uansett et design jeg liker godt. Samtidig er det grenser for mye man kan gjøre fra designet fra år til år.

Totalt sett er det mange likheter med S9-serien – blant annet samme brikkesett og kamera – men Samsung har gjort flere endringer under panseret for å få mest ut av både ytelsen og kameraet, i tillegg er S Pen en av de store forskjellene mellom de to seriene. Flere av nyhetene har vi ikke fått testet grundig nok ennå, for eksempel hvor bra spillytelsen er, men vi ser frem til å spille spesielt “Fortnite” på Note 9 når det blir tilgjengelig.

Mens du venter på endelig dom, kan du sjekke ut vårt omfattende galleri av Samsung Galaxy Note 9. Hvis du har noen spørsmål rundt Note 9, eller noe vi bør sjekke ekstra godt under testingen, er det bare å fyre løs i kommentarfeltet under.