Google bruker kinesisk nettsted for å utvikle en svarteliste for søkeord
Google forbereder svartelisten de skal bruke i sin kommende kinesiske søkemotor.

Annonse


Google bruker kinesisk nettsted til å utvikle egen svarteliste

Vi kunne i forrige uke melde at Google utvikler en søkemotor som er i tråd med Kinas sensurlovgivning.

Utvikler svarteliste ved hjelp av kinesisk startside

I følge The Intercept skal Google ha brukt en Beijing-basert startside for å lage sin egen svarteliste.

Størsteparten av Google nettjenester er blokkert i Kina, men nettstedet 265.com er enda tilgjengelig for kinesiske brukere. Denne søkemotoren videresender brukerne til Baidu – Kinas største søkemotor. I følge The Intercept samler Google inn søkeordene som tastes inn, og basert på dette lager selskapet sin egen svarteliste.

Lager liste over blokkerte nettsider

Googles utviklere bruker informasjonen de får fra søkeresultatene til å utarbeide en liste over de tusentalls forskjellige nettstedene som er blokkert i Kina. Svartelistede søkeresultater, som massakren på Den himmelske freds plass, vil resultere i en blank side i den kommende søkemotorappen fra Google (som kun er tiltenkt Kina).

Annonse


Om du bruker Baidu til å søke etter Taiwan eller Xinjiang, vil du få delvis sensurerte resultater. Turistinformasjon vil slippe gjennom, men politisk sensitive nyhetsartikler vil bli holdt utenom. Det er meget mulig at Google kommer til å gjøre det samme med deres kommende kinesiske søkemotor.

265.com ble opprettet av en kinesisk entreprenør i 2003. Google kjøpte opp siden i 2008 – da deres søkemotor enda ikke var blokkert i landet. Siden den gang har Google brukt siden til å finne ut hva kinesiske brukere søker etter – og nå som Google utvikler en søkemotorapp til Android vil de endelig få bruk for de oppsamlede dataene.

Kilder:

The Verge
The Intercept

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse