Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Asus er et av selskapene som er ilagt millionbot av EU. (Ill.: Asus)

EU svinger pisken mot flere selskaper

Fire bedrifter tatt for prisfiksing – får millionbøter.

Nylig ble Google ilagt en rekordbot på titalls milliarder kroner av EUs konkurranseorgan. Nå er det flere selskaper som blir straffes.

Fikk redusert bøtene

I denne runden er det selskapene Asus, Denon & Marantz, Philips og Pioneer som rammes etter å ha brutt EUs konkurranseregler. Selskapene er ikke involvert i samme sak, men ettersom samtlige har brutt de samme reglene, prisfiksing,blir avgjørelsene annonsert samtidig.

De fire selskapene har innrømmet å ha påvirket prissettingen av sine produkter for å opprettholde kunstig høye priser. Samtlige har fått redusert bøtene ettersom de har innrømmet handlingene og har samarbeidet med EU-kommisjonen.

Her er detaljene:

  • Asus må betale 63,5 millioner euro (40 prosent reduksjon). Selskapet har forsøkt å forhindre forhandlere i Frankrike og Tyskland i å selge PC-er og skjermer under den anbefalte utsalgsprisen.
  • Denon & Marantz: 7,7 millioner euro (40 prosent reduksjon). Sørget for at prisene på hodetelefonene deres var høyere enn markedet kunne opprettholder. Dette ble gjort i Nederland og Tyskland.
  • Philips: 29,8 millioner euro (40 prosent reduksjon). Philips gjorde tilsvarende som Denon & Marantz på nærmest samtlige av sine produkter i Frankrike.
  • Pioneer: 10,2 millioner euro (50 prosent reduksjon). Funnet skyldig i prisfiksing i en rekke EU-land og for å nekte å ta imot ordre fra forhandlere som ønsker å selge produkter på tvers av landegrensene i EU, og på den måten bidratt til ulik prissetting.

 

Kilde:
IDG,
The Verge

Stikkord: asus, eu, philips