Er kunstig intelligens bare statistikk og grafteori?
Er kunstig intelligens bare statistikk og grafteori?

Annonse


Er kunstig intelligens egentlig bare smart statistikk?

Forskere på IJCAI-konferansen (International Joint Conference on Artificial Intelligence) i Stockholm spør seg om AI-forskningen har mistet fokuset på å skape menneskeaktig intelligens.

Algoritmer, ikke intelligens

Et argument som stadig dukker opp i forbindelse med forskning på kunstig intelligens, er at det egentlig ikke dreier seg om ekte intelligens, men om algoritmer. I løpet av de mange foredragene som ble holdt på konferansen, ga foredragsholderne kritikerne en lang vei rett i dette.

I forbindelse med demonstrasjon av kunstig intelligens, ender forskere opp med å vise til tabeller som viser hvor bra algoritmer takler forskjellige oppgaver – det være seg produktanbefalinger, bildemerking eller tekstgenerering.

Statistikk og sannsynlighetsregning

Spørsmålet er derfor om kunstig intelligens ikke er mer enn statistikk, sannsynlighetsregning og grafteori? Begrenser “kunstig intelligens” seg til å gi nettbutikkbesøkere gode kjøpsanbefalinger, å gjenkjenne ansikter på gata og å masseprodusere troverdige foruminnlegg på Internett?

Annonse
Den tyske AI-forskeren, Wolfgang Bibel, påstod i løpet av konferansen at forskningen har forlatt målet om å utvikle menneskeaktig intelligens. Lederen for konferansen, Jeffrey Rosenschein, kunne på den andre siden ikke si seg enig i dette. Han sa at store visjoner er nødvendige, og at den nåværende avstanden mellom drøm og realitet ikke er en dårlig ting.

Autonome kjøretøy blir viktigere

IJCAI planlegger å gi autonome kjøretøy mer plass på konferansene deres i fremtiden. Blant annet planlegger de å lever ut lunsjpakker til besøkende ved hjelp av roboter. President for IJCAI, Qiang Yang, sa at kunstig intelligens og robotikk i en lang tid har utviklet seg parallelt med hverandre, men at disse grenene vokser mer og mer inn i hverandre. Avslutningsvis kunne presidenten si at det neste store fokuspunktet innen AI-forskning er forbindelsen mellom maskinlæring og logisk tenkning.

Kilde:

Heise online

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse