TEST: Dells XPS 15-flaggskip er blitt hybrid.
Dell XPS 15 er nå tilgjengelig i hybridformat.

Annonse


TEST: Så heftig er Dells nye XPS 15-hybrid

Dells XPS-serie med PC-er er en av de beste på markedet og består i dag hovedsakelig av én modell på 13 tommer og en på 15. De seneste årene har serien fått flere tilskudd, blant annet en 2-i-1-utgave av 13-tommeren, noe som for første gang er tilfellet med storebroren.

Dell XPS 15 2-i-1

Ved første øyekast er det ikke noe som skiller denne hybridmodellen fra standardutgaven. 2-i-1-versjonen er også utformet i sølvgrå metall med den lett gjenkjennelige Dell-logoen på lokket. Det er faktisk hengslene som er den store forskjellen på designfronten og viser at dette er en modell der man kan svinge skjermen 360 grader rundt slik at den kan brukes som et nettbrett.

Bare for å ha sagt det med én gang: skjermen er på 15,6 tommer og vekten på PC-en er på snaut to kilo, så dette er ikke en maskin man vil bruke i nettbrettmodus altfor ofte, dog er det kjekt at man kan snu skjermen i ulike vinkler og bruke den slik man ønsker.

Tilbake til designet. Har du sett en av de nyere XPS-modellene, er det ingenting som vil overraske deg på denne fronten. Utsiden er sølvgrå og tastaturet og området rundt er svart. Byggekvaliteten og kvalitetsfølelsen er enestående slik man er blitt vant med.

Annonse


Av tilkoblinger finner vi to USB-C-kontakter og microSD-kortleser på venstre side. Det er også her at statuslysene for batteriet sitter. På motsatt side finner man også to USB-C-kontakter, lydutgang og Kensington-lås.

Samtlige fire USB-C-kontakter kan brukes for å lade opp PC-en. To av dem er av typen Thunderbolt 3, to av dem er USB-C 3.1

Rammene rundt skjermen er like tynne som man er blitt vant til, et design vi liker svært godt. Ankepunktet er at nettkameraet er plassert nedenfor skjermen, noe som gir en litt kjip vinkel når man videoprater med andre. Vil PC-produsentene gå for en busslomme a la iPhone X for å ha kameraet på “riktig” sted?

På samme sted, altså nedenfor skjermen, sitter også sensoren for Windows Hello-ansiktspålogging. Rar vinkel til tross, ansiktspåloggingen fungerer svært godt.

Under PC-en har Dell plassert to lange gummilister som sørger for at maskinen holder seg i ro, enten man har den på fanget eller på skrivebordet. Her sitter også luftinntaket som man ikke bør dekke til.

Nå kan man vri skjermen helt rundt og stille PC-en for eksempel i teltmodus.
Nå kan man vri skjermen helt rundt og stille PC-en for eksempel i teltmodus. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Batteri og ytelse

Noe av det unike med Dell XPS 15, foruten at den for første gang har en skjerm som kan vris helt rundt, er at den bruker den spesielle brikken fra Intel og AMD. Grafikkbrikken Radeon RX Vega M 870 (4 GB HBM2-minne) er nemlig resultatet av et samarbeid mellom de to konkurrentene og kan sidestilles med Nvidia GTX 1050 hva gjelder ytelse. Vår modell drives i tillegg av en åttende generasjons Intel Core i5-8305G-prosessor med fire kjerner. Man kan også konfigurere den med i7-8705G.

AMDs GPU og Intels CPU er paret opp med 8 GB DDR4-minne – den kan konfigureres med 16 GB – og en SSD på 250 GB. XPS 15 2-i-1 kommer i tillegg med konfigurasjoner på 512 GB og 1 TB.

For å ta det først som sist: Vega M-kortet er ikke kraftig nok til at man kan forvente solid spillytelse i PC-ene som har denne GPU-en, men det er ingen tvil om at det er kraftigere enn Intels interne kort. Vi fyrte opp blant annet grafikkperlen “Forza Horizon 3”, og her måtte vi ned til 1280×720-oppløsning og 30 bilder i sekundet. Absolutt spillbart, men ikke særlig mer.

Ellers leverer XPS 15, som seg hør og bør, godt med kraft. Til vanlig kontorbruk har den ingen problemer, vi har også forsøkt litt enkel redigering i Lightroom. Konklusjonen er en silkemyk opplevelse.

I fjor testet vi vanlige XPS 15, som i og for seg er en særdeles god PC, men dessverre hadde vi store problemer med batteritiden som var svært knapp. Vi kan absolutt si at batteritiden er bedre i hybriden, men vær obs på at prosessoren som sitter i denne modellen ikke er av den strømgjerrige ULV-serien til Intel, men en G-serie på 45 watt.

PC-en kommer seg gjennom en hel dag på kontoret, men den skal ikke brukes særlig mer før trangen til å lade blir stor. Spiller man kan man forvente lang under halvparten av dette. Laderen er for øvrig på hele 130 watt, men man kan fint lade PC-en med for eksempel Lenovos 65-watts-lader, som vi har prøvd med.

Dell holder seg tro til XPS-designet.
Dell holder seg tro til XPS-designet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Dette liker vi med XPS 15

XPS-serien til Dell er velkjent for å være godt konstruert og med et øye for detaljer. Slik er det også med det nye tilskuddet i familien. Det er ingen deler som knirker eller viser tegn til å være dårlig satt sammen, alt er solid og det oser kvalitet.

Skjermen likeså. Denne gang har vi riktig nok testet modellen med 1080p-panel, men det gjør jobben som bare det. Skjermen er også lyssterk noe som er midt i blinken nå som sommeren er på sitt verste. Uansett kikket vi på 4K-panelet til standardutgaven i fjor. Det er selvsagt heftigere, men den høyere oppløsningen påvirker batteritiden i negativ grad.

Som du kan lese i avsnittet under om ting vi ikke liker så godt, er vi ikke særlig begeistret over tastaturet. Heldigvis er styreflaten mye bedre. Størrelsen er helt OK, ikke like stor som for eksempel MacBook og MateBook Pro X, men absolutt godkjent. Den er utformet i glass, noe som gjør den glatt og fin uten særlig mye motstand. Akkurat slik vi liker det. Styreflaten har også Microsoft Precision-drivere slik at den støtter det som er av flerfingergester i Windows 10.

Av tilkoblingsmuligheter ser vi både plusser og noen minuser ved XPS 15. Dell skal selvsagt ha tommel opp for å gå for USB-C – samtlige av de fire kan brukes for å lade maskinen – men mange vil nok savne og være avhengige av standard USB-kontakt noen år fremover. Undertegnede er ikke en av dem, men det er greit å vite at man kanskje må investere i en adapter hvis man går for denne maskinen.

Styreflaten er formidabel, det er ikke tastaturet.
Styreflaten er formidabel, det er ikke tastaturet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Dette liker vi ikke

Det sårer litt å skrive det, men tastaturopplevelsen er dessverre ikke noe bra. Undertegnede er stor tilhenger av XPS’ tradisjonelle tastatur, men her har Dell gått for en MagLev-løsning med forholdsvis lave taster – kun 0,7 millimeter, noe som betyr at det ikke er mye reise mellom dem. Tastaturet kan sammenliknes med det nye MacBook Pro-tastaturet og det som sitter i Huawei MateBook X, men det føles ikke like bra. Dessverre. Tastene er forholdsvis lave og de oppleves i tillegg litt harde.

Vi har skrytt mye av designet til XPS-serien opp gjennom årene, men det begynner kanskje å bli litt for mye av det samme. Alle PC-ene ser mer eller mindre identiske ut, og det hadde ikke gjort noe med et nytt og friskt design. Dell har for så vidt gjort noen endringer på dette feltet ved å tilby XPS i ulike farger.

XPS 15 2-i-1 lider også samme skjebne som lillebroren, det er overraskende vanskelig å åpne skjermlokket. Det er faktisk klin umulig med én hånd, og det er forunderlig at Dell har klart å slippe dette irritasjonsmomentet forbi kvalitetssikringen i nok en maskin.

Kameraplasseringen er fortsatt ikke optimal.
Kameraplasseringen er fortsatt ikke optimal. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Det skal sies at det ikke er enkelt å forvandle en stor maskin som XPS 15 til en hybridmaskin hvis skjerm kan vendes 360 grader. Dell treffer kanskje ikke helt blink, men gjør mye riktig på første forsøk. Det hjelper med at selskapets 15-tommer er mindre enn tilsvarende fra andre produsenter ettersom rammene er mye smalere, og det gjør at PC-en ikke føles altfor stor i nettbrettmodus.

AMDs samarbeid med Intel er ganske spennende og det er gøy å se at PC-produsenter omfavner dette prosjektet. Du vil ikke kunne spille de mest krevende spillene på noe høyere enn medium, men man kan absolutte nyte spill på farten såfremt man har med laderen.

Når det er sagt, er spørsmålet om man skal gå for vanlige XPS 15 eller satse på den nye hybriden. Det som taler i favør sistnevnte er at den er mer portabel, berøringsfølsom skjerm på samtlige modeller og muligheten til å vri skjermen i den posisjonen man ønsker det.

+ Flott skjerm.
+ God ytelse.
+ Støtte for aktiv penn.
+ Strålende byggekvalitet.
+ Fire USB-C-porter, samtlige med lademuligheter.

+/- Tilfredsstillende batteritid, men den kunne vært bedre.

– Tastaturet.
– Litt støy.
– Noe begrensende tilkoblingsmuligheter.
– Plasseringen av kameraet.

– Vanskelig å åpne skjermen.

 

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse