Cheetah 3 kan nå finne veien uten hjelp av visuell innputt.
Cheetah 3 kan nå finne veien uten hjelp av visuell innputt.

Annonse


MIT sin Cheetah-robot finner veien uten bruk av visuelle sensorer

Forskerne ved MIT fortsetter utviklingen av deres Cheetah 3-robot som ble presentert på TC Sessions Robotics i Boston i fjor.

Kan brukes i nødsituasjoner som er for farlige for mennesker

Roboten er utviklet med tanke på å kunne utføre oppdrag som er for farlige for mennesker. Ved utviklingen av roboten har man særlig hatt atomulykker som en tenkt situasjon der den kan brukes. Altså den rake motsetningen av drapsrobotene vi kunne stifte bekjentskap med i Netflix-serien Black Mirrors episode kalt “Metalhead”.

Den siste Cheetah-oppdateringen har gitt roboten mulighet til å navigere uten hjelp av visuelle sensorer.

I en demonstrasjonsvideo lagt ut på YouTube, kan man se at roboten, om en ikke så elegant, klarer å gå opp en rotete trapp uten bruk av visuell innputt.

Annonse
“Blind locomotion”

Roboten bruker i stedet det forskerne kaller “blind locomotion”, noe som i praksis betyr at roboten “føler” seg frem opp trappa.

Det praktiske spørsmålet i dette tilfellet er hvorfor man overhodet har tatt bort disse sensorene.

Må kunne håndtere uforventede situasjoner

Forskerne uttalte at det er mange uforventede situasjoner som roboten må kunne håndtere uten å være for avhengig av å kunne se.

Bildedata kan være kornete, unøyaktige og i enkelte tilfeller fullstendig fraværende. Da disse dataene også må behandles, blir konsekvensen at roboten beveger seg saktere.

Perfekt til opprydningsarbeid ved atomulykker

Ved ulykken i Fukushima forsøkte man å bruke en robot for å finne radioaktivt materiale. Kamerasensoren ble på grunn av strålingen ødelagt. Slike situasjoner ønsker MIT å forhindre.

Nå som forskerne lar roboten nyttiggjøre seg av taktil informasjon, kan roboten reagere korrekt på uforventede objekter samtidig som den beveger seg raskt.

Roboten benytter seg av to nye algoritmer. Den ene for berøring, mens den andre er for model-predictive control. Dette hjelper roboten å gjenvinne balansen i tilfeller hvor den for eksempel glir.

Kilde:

Massachusetts Institute of Technology

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse