Her blir maten levert av en robot.
Her blir maten levert av en robot.

Annonse


Du får færre fremmede å forholde deg til ved restaurantbesøk

Drift av restauranter, som del av supermarkeder, er en del av Alibabas strategi om flere fysiske butikker. Samtidig ønsker Alibaba at butikkene skal være så automatisert som mulig.

Del av trend

Det er ikke en ny ting at netthandelgiganter trer inn i markedet for fysiske butikker samtidig som de forsøker å automatisere driften så mye som mulig. Tidligere i år lanserte Amazon deres konseptbutikk kalt “Amazon Go” som ITavisen var og testet.

Ingen servitører

Om du besøker en av netthandelgiganten Alibabas restauranter i Shanghai, vil du ikke møte noen servitører. I stedet vil maten du bestiller bli levert til bordet ditt ved hjelp av roboter som kjører på en bane som ligger i bordhøyde. Gjestene må selv ta maten fra banen når den ankommer. I så måte minner konseptet mye om det man finner i sushirestauranter. Forskjellen er at kokkene er i et annet rom enn kundene.

Annonse
Konkurrent med fullautomatiserte restauranter

Alibaba-konkurrenten, JD.com, som er den neststørste kinesiske netthandelforretningen, kommer snart til å åpne restauranter der maten også tilberedes av roboter. JD har som mål å åpne 1000 slike restauranter innen 2020, og i disse vil det for det meste bare være roboter til å utførearbeidsoppgavene.

Kostnadssparing

Grunnen til at man ønsker å automatisere restauranter er først og fremst at robotservitører er billigere enn menneskelige servitører. Dette fordrer likevel at teknologien blir vanlig. Om det bare er et fåtall restauranter som adopterer teknologien, vil bruken av slike roboter neppe lønne seg nevneverdig sammenliknet med menneskelige servitører, dette som følge av utviklings- og vedlikeholdskostnader.

Allerede i dag er det mange restauranter som ikke har servitører overhodet, men disse restaurantene hører ofte til hurtigmatkjeder. Her må man hente mat og bestikk selv. For slike restauranter vil robotservitører oppleves som en oppgradering.

Kilde:

Inside-it

Hva tenker du om servitørroboter? Fortell oss i kommentarfeltet under!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse