Nordmenn piratkopierer mindre enn før.
Piratandelen faller globalt.

Annonse


Nordmenn piratkopierer mindre enn før

En fersk rapport fra Business Software Alliance (BSA) viser at piratkopieringen av programvare er på vei nedover. BSA støttes av selskaper som Adobe og Microsoft i kampen mot piratkopiering.

Synker i Norge

Rapporten “Global Software Survey” viser at piratkopiering av programvare er på vei nedover. I fjor var den på 37 prosent som er en nedgang på to prosentpoeng fra to år tidligere da tallet lå på 39 prosent. Samtidig falt den kommersielle verdien på piratkopiert programvare med åtte prosent til 46,3 milliarder dollar globalt. Det er drøyt 370 milliarder kroner med dagens kurs.

Også i Norge faller piratkopieringen. Ifølge BSAs tall lå piratandelen på 23 prosent i 2015 og 21 prosent i 2017 – en nedgang på to prosentpoeng. Ifølge rapporten er verdien av programvaren som ble piratkopiert her til lands på 159 millioner dollar, rundt 1,3 milliarder kroner.

En graf Digi har publisert, viser at piratandelen i Norge var på 29 prosent i 2009.

Annonse
Prøver å pirat-svindle med SMS-er til nordmenn

Høyest andel i Asia og Afrika

USA er landet med lavest piratandel på 15 prosent, men i motsatt ende finner man flere land i Asia og Afrika som har over 80 prosent. Libya er landet med høyest piratandel der 9 av 10 piratkopierer programvaren.

– På tross av et globalt fall for piratkopiering av ulisensiert programvare på to prosentpoeng de siste to årene, brukes fortsatt ulisensiert programvare i et urovekkende antall med en total på 37 prosent, skriver BSA i rapporten.

Organisasjonen mener at det høye tallet både hindrer økonomisk vekst og at personer som piratkopierer programvare, utsetter seg selv for risiko.

 

Kilder:
TorrentFreak,
Digi

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse