Dette er hva du må vite om alle Apple-avsløringene - iOS 12 beta og macOS Mojave beta-er i kveld
Apple introduserte iOS 12 i kveld med en rekke nye funksjoner og fokus på langt bedre ytelse, spesielt på eldre modeller.

Annonse


Dette er hva du må vite om alle Apple-avsløringene – iOS 12 beta og macOS Mojave beta-er utgitt for utviklere

Vi har alle Apple-nyhetene til deg i en og samme artikkel.

Oppdatert,

Informasjon om lansering av iOS 12 og iOS 12-utviklerbeta:

“Førlanseringsversjonen av iOS 12 for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av iOS Developer Program på developer.apple.com fra og med i dag, og et offentlig betaprogram blir tilgjengelig for iOS-brukere senere denne måneden på beta.apple.com.”

“iOS 12 blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering for iPhone 5s og nyere, alle iPad Air- og iPad Pro-modeller, femte generasjons iPad, sjette generasjons iPad, iPad mini 2 og nyere og sjette generasjons iPod touch. Du finner mer informasjon på apple.com/ios/ios-12-preview. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller for alle språk.”

SNIKTITT: Gled deg til iOS 12, for dette lover bra

Les Apples komplette pressemeldinger nederst i artikkelen.

https://youtu.be/xp6UCQvKKzI

https://www.youtube.com/watch?v=Nq6ZqgozPF8

Mac

nye macOS heter Mojave og får nattmodus, noe som allerede er avslørt.

Ikke bare grensesnittet blir mørkere, og det er støtte for natttmodus i tredjeparts-apper, men også bakgrunnen og alt det andre endres også med en mørkere visning.

Utviklere vil kunne porte sine iOS-apper til macOS neste år.

Mac App Store totalforandres til å ligne på iOS-versjonen.

Innhold du plasserer på skrivebordet grupperers nå i “stacks” – dette har vært en greie på verktøylinja i noen år allerede.

Apple News kommer til Mac. Det samme gjør askje-appen, og den minner mye om den til iPad. Kan det bety at macOS får iOS-apper snart, for også stemmeopptaks-app kommer til macOS Mojave.

macOS-grensesnittet endrer seg etter døgnrytmen.
macOS-grensesnittet endrer seg etter døgnrytmen. (Ill.: Apple)

Enda viktigere: Home kommer til Mojave, slik at du kan styre hele hjemmet også fra Mac-en.’

MacOS utvider tilgangs-varsler. Mojave spør om apper kan bruke kamera, mikrofon, Safari-informasjon, backup, cookies, meldingshistorikk og e-post-databasen.

Safari kommer til spørre om man ønsker å bli sporet, og kommer rett og slett til å deaktivere liker-knappen og kommentar-felt-cookies. Safari stopper også muligheten for sporing uten cookies, blant annet sider som undersøker maskinvaren til PC-en.

Apple refererer til sosiale nettverk som Facebook som “informasjonsselskap”.

Du vil kunne automatisere tjenester.
Du vil kunne automatisere tjenester. (Ill.: Apple)

Apple TV

Selskapets strømmeboks utstyres med Dolby Atmos-støtte.

Dolby Vision får den også, så da kan Apple skryte av å være det eneste selskapet med støtte for begge. En ny skjermbeskytter viser jordkloden i sanntid.

Apple Watch

watchOS 5 er offisielt avslørt med blant annet støtte for Yoga og gåturer. Du vil også, morsomt nok, kunne utfordre venner med en syv dagers-konkurranse og man får varsler om man leder eller ligger etter.

Klokke OS-et får WebKit, noe som betyr at klokka kan åpne nettsider. Du kan ikke surfe fritt, men sendes det en lenke kan akkurat den siden leses.

En slags walkie-talkie funksjon gjør det enkelt å sende kjappe meldinger.

Forbedret personvern.
Forbedret personvern. (Ill.: Apple)
iOS 12 lar foreldre følge med på barnas, og egen bruk.
iOS 12 lar foreldre følge med på barnas, og egen bruk. (Ill.: Apple)
Endelig grupperes varsler.
Endelig grupperes varsler. (Ill.: Apple)

Digital helse

Du vil kunne se hvor mye tid du har brukt per app, og det totale timeantallet på mobilen. Du kan også sette timere per app som sier ifra når det har gått en time, eller hva du definerer.

Det er også innebygde begrensinger man kan sette opp før man gir mobilen til barn. Du kan begrense per app eller hele kategorier.

Utviklere får leke seg med ARKit 2 i iOS 12 med støtte for flerspiller-modus.
Utviklere får leke seg med ARKit 2 i iOS 12 med støtte for flerspiller-modus. (Ill.: Apple)

iOS 12 er offisiell

Apple har offisielt nevnt iOS 12 for første gang. Det vil også avsløres nye versjoner av watchOS og tvOS.

Gruppe-samtaler med FaceTime er støttet.

Apples fokus med iOS 12 er bedre ytelse på eldre enheter, forklares det. Alle enheter som kan installere iOS 11, kan kjøre 12.

Tredjeparts navigajons-apper kommer til CarPlay.

ARKit 2, som ryktet, er lansert og det er gjort flere AI-forbedringer, spesielt i forhold til bilder med avanserte søkefunksjoner.

Ikke forstyrr får ny modus: ikke forstyrr meg med varsler når jeg sover. Deaktiveres med et trykk når du er våken og endelig grupperes varsler.

iPad får iPhone X-gester.

SiriKit er annonsert: det blir også mulig for utviklere å implementere en legg-til-i-Siri-knapp som utfører en kjapp operasjon som f.eks. “Hei Siri, finn nøklene mine”, og Tile eller en annen app startes.

En snarvei-app bygges inn i iOS 12 for å kunne automatisere enklere, som makroer for apper.

Apple lover bedre ytelse i iOS 12. Det er neste års iOS 13 som vil endre mye mer, inkludert hjemskjermen.
Apple lover bedre ytelse i iOS 12. Det er neste års iOS 13 som vil endre mye mer, inkludert hjemskjermen. (Ill.: Apple)

Mye kjappere og nytt AR-filformat

Apple skryter av at deres A-brikker er kjappere enn Android til å gire opp ytelsen, og gire ned kjapt for å spare batterilevetiden.

Nytt filformat utviklet i samarbeid med Pixar, for AR: USDZ. Partnere er Adobe, Autodesk, Sketchfab, ptc og Quixel.

Memoji-er, og du kan lage en Animoji av deg selv.

Apple oppdaterer en rekke av sine egne iOS-apper, inkludert nye Apple Books.

Ytelsesforbedringer: apper starter 40 prosent kjappere, tastaturet kommer opp 50 prosent kjappere og kamera tar 70 prosent kortere tid å åpne på eldre enheter.

Halvparten av kundene oppgraderte til iOS 11 i løpet av syv uker, avslører Apple.

Her er Apples pressemeldinger

Slik forklarer Apple iOS 12

Apple viste i dag frem iOS 12, den nyeste versjonen av verdens mest avanserte operativsystem for mobile enheter, som gjør at vanlige oppgaver utføres raskere og smidigere. iOS 12 og utvidet virkelighet (AR) kommer til å endre måten iOS-brukere ser verden på. Kommunikasjon blir morsommere og mer uttrykksfull med Memoji og gruppesamtaler i FaceTime, og med Skjermtid kan brukerne bedre forstå og ta kontroll over tiden de bruker på iOS-enhetene sine. iOS 12 introduserer også Siri-snarveier, som gjør at Siri kan brukes i alle apper og utføre oppgaver raskere.

«Memoji – som er en mer personlig variant av Animoji – morsomme kameraeffekter og gruppesamtaler i FaceTime er blant de nye kommunikasjonsfunksjonene som kommer til iPhone og iPad. Vi gleder oss veldig til å se disse bli tatt i bruk», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Med iOS 12 får brukerne nye opplevelser som tidligere ikke var mulig. Vi bruker avanserte algoritmer til å gjøre utvidet virkelighet enda mer engasjerende, og brukerne kan utføre oppgaver raskere ved hjelp av Siri og intelligent teknologi på enheten.»

Raskere og smidigere

iOS 12 har fått gjennomgående forbedret systemytelse, så vanlige oppgaver på iPhone og iPad utføres raskere og smidigere. Kamera-appen åpnes 70 prosent raskere, og tastaturet vises opptil 50 prosent raskere og gir en mer responsiv tasteopplevelse. Selv når mange oppgaver kjører i bakgrunnen, åpnes apper opptil dobbelt så raskt. iOS 12 kommer med ytelsesforbedringer til flere enheter enn noensinne,1 fra iPhone 5s, som ble lansert i 2013, til tidenes mest avanserte iPhone-modell, iPhone X.

Delte AR-opplevelser 

Ved hjelp av ARKit 2 kan utviklere skape innovative AR-apper for verdens største AR-plattform, og med nye verktøy for integrering av delte opplevelser, konsekvente AR-opplevelser knyttet til et bestemt sted, objektgjenkjenning og bildesporing blir AR-appene enda mer dynamiske. Vi har utviklet et nytt, åpent filformat, usdz, i samarbeid med Pixar. Dette filformatet gjør det enkelt å skape AR-opplevelser med imponerende grafikk og animasjoner bortimot hvor som helst i iOS, inkludert i apper som Meldinger, Safari, Mail, Filer og News.

Memoji og morsomme kameraeffekter

Nye Animoji og uttrykksfulle, personlig tilpassede Memoji-figurer på iPhone X gjør det mye morsommere å kommunisere med familie og venner. Ved hjelp av et sett med ulike karaktertrekk kan du sette sammen en vakker Memoji-figur som gjenspeiler din unike personlighet – rett i Meldinger. Animoji-familien utvides også med et spøkelse, en koala, en tiger og en tyrannosaurus rex. Alle Animoji- og Memoji-figurer kopierer nå blunking og tungebevegelser, så ansiktsuttrykkene blir enda mer naturtro.

Nye kameraeffekter gjør at Animoji, filtre, tekst og klistremerker nå virker i Meldinger og FaceTime. Med filtre som Tegneserie og Vannfarger kan brukerne sette sitt personlige preg på bilder og videoer. Nye etiketter og figurer gjør det mulig å fremheve deler av et bilde ved å legge til bildetekster og titler, og brukere kan også velge og vrake i iMessage-klistremerker.

Gruppesamtaler i FaceTime
FaceTime har revolusjonert måten vi kommuniserer og deler viktige øyeblikk på, og med gruppesamtaler i FaceTime er det nå enkelt å snakke med flere på en gang. Deltakere kan legges til når som helst, bli med senere hvis samtalen fremdeles er aktiv, og velge å bruke video eller lyd fra iPhone, iPad eller Mac – de kan til og med delta i FaceTime-lydsamtaler fra Apple Watch.

Siri-snarveier
Få ting gjort raskere med Siri-snarveier, for nå er alle apper kompatible med Siri. Den intelligente assistenten Siri kan foreslå en handling til rett tid – for eksempel når du skal bestille morgenkaffe eller starte en treningsøkt. Brukerne kan tilpasse snarveiene ved å opprette en enkel stemmekommando som setter i gang oppgaven, eller de kan laste ned den nye Snarveier-appen for å opprette en rekke handlinger i forskjellige apper. Disse kan startes med et enkelt trykk eller en tilpasset stemmekommando. Utviklere kan enkelt dra nytte av denne nye funksjonaliteten ved hjelp av API-er for snarveier.

Bilder
Den splitter nye For deg-fanen kombinerer favorittøyeblikkene dine i Minner og Delte albumer i iCloud og samler dem på ett sted. Den nye funksjonen for delingsforslag gjør det enklere å dele bilder med venner, og venner som mottar bilder, blir bedt om å dele sine bilder og videoer fra samme tur eller arrangement. Søkeforslag viser relevante hendelser, personer, steder, grupper, kategorier og nylige søk, og ny søkefunksjonalitet gir muligheten til å kombinere flere søkeord for å snevre inn bildesøket ytterligere.

Ikke forstyrr, varslinger og Skjermtid

Nye innebygde verktøy i iOS 12 hjelper brukerne med å få oversikt og kontroll over tiden de bruker på iOS-enhetene sine. Nye moduser i Ikke forstyrr avsluttes automatisk basert på et bestemt tidspunkt eller sted, eller en bestemt handling. Ikke forstyrr mens jeg sover kan bidra til bedre søvnkvalitet ved å skru ned lysstyrken på skjermen og skjule alle varslinger på låst skjerm til telefonen tas i bruk igjen neste morgen.

iOS 12 gir brukerne flere valg for styring av hvordan varslinger leveres, slik at det blir mindre avbrytelser. De kan raskt angi at varslingene skal leveres lydløst eller slå dem helt av. Grupperte varslinger gjør det enklere å få oversikt over og administrere flere varslinger på en gang.

Skjermtid gir brukerne detaljert informasjon og verktøy som hjelper dem med å få oversikt og kontroll over tiden de bruker i apper og på nettsteder. Daglige og ukentlige aktivitetsrapporter viser den totale tiden som er tilbragt i hver app, bruk på tvers av appkategorier, antall mottatte varslinger og antall ganger iPhone eller iPad har blitt plukket opp. Skjermtid gir også foreldre tilgang til barnas aktivitetsrapporter rett fra sine egne iOS-enheter ved hjelp av Familiedeling i iCloud. De kan angi en tidsbegrensning for når barnas iOS-enheter kan brukes, for eksempel ved leggetid.

Personvern og sikkerhet
Forbedret personvern og sikkerhet er, som i alle andre programvareoppdateringer fra Apple, et viktig element i iOS 12. I Safari hjelper en forbedret intelligent sporingsbeskyttelse med å sperre sosiale mediers «Like»- og «Del»-knapper og kommenteringswidgeter fra å spore brukere uten tillatelse. Safari formidler nå også en forenklet systeminformasjon når brukerne surfer på nettet, slik at de ikke kan spores basert på systemkonfigurasjon. Safari oppretter, fyller ut og lagrer nå også automatisk sterke passord når brukerne oppretter nye brukerkontoer på nettet, og passord som er brukt tidligere, flagges, slik at de kan endres.

Flere appfunksjoner
• Bøker-appen har fått et nytt brukergrensesnitt som gjør det enklere å finne bøker og lydbøker. I Nettbokhandel-fanen kan du bla gjennom nye utgivelser, topplister, kuraterte samlinger og spesialtilbud.
• News-appen har også fått et ansiktsløft. Nå kan du enkelt finne nye kanaler og emner eller hoppe rett til favorittene dine – og med det nye sidepanelet på iPad er det blitt enda enklere å navigere.
• Aksjer-appen kommer nå til iPad og illustrerer hvordan markedet endrer seg, med lett forståelige kurser og relevante nyheter.
• CarPlay har fått støtte for navigasjonsapper fra tredjeparter, som vises rett på dashbordet i bilen, sammen med musikk-, meldings-, telefon- og bilprodusentapper.
• Taleopptak er nå tilgjengelig på iPad og har fått iCloud-støtte for å synkronisere opptak og redigeringer på tvers av enheter. Det nye brukergrensesnittet gjør det enklere å gjøre opptak, dele dem og redigere dem.
• Siri-oversettelse utvides til mer enn 40 språkpar og har mer kunnskap om sport, kjendiser, mat og ernæring. Siri kan også utføre bildesøk basert på person, sted, hendelse, tidspunkt og emne.

  • Wallet på iPhone og Apple Watch støtter nå studentkort, noe som gjør det enklere for studenter å få tilgang til alt på campus.

* Testing ble utført av Apple i mai 2018 ved hjelp av iPhone 6 Plus med støtte for normal toppytelse med førlanseringsversjon av iOS 11.4 og førlanseringsversjon av iOS 12. Åpning av Kamera-appen ble testet ved å sveipe fra låst skjerm. Åpning av apper ble testet ved å åpne fra Hjem-skjermen. Tastaturet ble testet i Safari. Ytelsen varierer avhengig av konfigurasjon, innhold, batterihelse, bruk og andre faktorer.

Apple om macOS Mojave

Apple presenterte i dag macOS Mojave, den neste utgaven av verdens mest avanserte operativsystem for datamaskiner, med nye funksjoner som er inspirert av proffene , men utviklet for alle. En ny Mørk modus i macOS Mojave gir Macen et dramatisk nytt utseende som setter fokus på brukerinnhold. Den nye Stabler-funksjonen rydder opp rotete skrivebord ved automatisk å stable filer i ryddige grupper. Kjente iOS-apper som News, Aksjer, Taleopptak og Hjem, er nå tilgjengelige på Mac for første gang. FaceTime støtter nå gruppesamtaler, og Mac App Store har fått en helt ny design med redaksjonelt innhold og apper fra populære utviklere som Microsoft, Adobe med mer.

«macOS Mojave er en stor oppdatering som introduserer nye og kraftige funksjoner for alle Mac-brukere – fra vanlige forbrukere til proffbrukere», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Mørk modus gir macOS et dramatisk nytt utseende som setter innholdet i fokus. Kjente apper fra iOS blir nå tilgjengelige på Mac for første gang, og den nye Mac App Store gjør det enklere og morsommere å finne nye apper.»

Mørk modus
Brukere av macOS Mojave kan bytte til Mørk modus og forvandle skrivebordet med et mørkt fargetema som setter fokus på brukerinnholdet og skjuler kontrollene i bakgrunnen. Brukerne kan bytte mellom et lyst og et mørkt skrivebord, og inkluderte Mac-apper, som Mail, Meldinger, Kart, Kalender og Bilder, har alle Mørk modus-design. macOS Mojave har også et nytt Dynamisk skrivebord som automatisk endrer skrivebordsbakgrunnen avhengig av tid på døgnet. En API er tilgjengelig slik at utviklere kan implementere Mørk modus i appene sine.

Skrivebord og Finder
Stabler for skrivebordet kan organisere selv det mest uryddige skrivebordet ved å stable filer i grupper basert på filtype. Brukerne kan tilpasse stablene sine etter andre egenskaper som dato og etiketter. Finder får også en oppdatering i macOS Mojave – en splitter ny gallerivisning som gjør at brukerne kan bla gjennom filene sine på en mer visuell måte. Forhåndsvisningspanelet viser nå filens metadata, noe som gjør det enklere å håndtere medieressurser. Med Hurtighandlinger kan brukere blant annet opprette og passordbeskytte PDF-er og kjøre tilpassede Automator-handlinger på filer direkte fra Finder. Hurtigvisning gir en rask forhåndsvisning i full størrelse av filer og gir brukerne muligheten til å rotere og klippe i bilder, legge inn merknader i PDF-er og klippe i videoer og lydklipp uten å åpne en eneste app.

News, Aksjer, Taleopptak og Hjem
I macOS Mojave er en rekke nyttige apper som News, Aksjer, Taleopptak og Hjem, nå tilgjengelige på Mac for første gang. I News-appen vises artikler, bilder og videoer i ypperlig kvalitet på Mac-skjermen, og brukerne kan følge yndlingstidsskriftene sine i én praktisk app. Med Hjem-appen kan Mac-brukere nå kontrollere HomeKit-kompatibelt tilbehør. De kan slå av og på lys og justere termostaten mens de bruker Macen. Taleopptak gjør det enkelt å gjøre opptak av personlige notater, forelesninger, møter, intervjuer og låtskisser og få tilgang til dem på iPhone, iPad eller Mac. Aksjer gir en oversikt over utvalgt aksjeinformasjon og har i tillegg personlige overvåkningslister med blant annet kurser og interaktive diagrammer.

Gruppesamtaler i FaceTime
Gruppesamtaler i FaceTime gjør det enkelt å snakke med flere personer samtidig. Deltakere kan legges til når som helst, bli med senere hvis samtalen fremdeles er aktiv og velge å bruke video eller lyd fra iPhone, iPad eller Mac – eller de kan til og med bruke FaceTime-lyd fra Apple Watch.

Nye Mac App Store

Siden lanseringen i 2011 har Mac App Store forvandlet måten brukere laster ned og installerer programvare på Macen på, og i dag er den fremdeles verdens største katalog for Mac-apper. I macOS Mojave får Mac App Store en splitter ny design, med nytt utseende og redaksjonelt innhold som gjør det enklere å finne de riktige Mac-appene. Den nye designen fremhever nye og oppdaterte apper i Oppdag-fanen, mens fanene Skap, Arbeid, Spill og Utvikle hjelper brukerne med å finne apper for et bestemt prosjekt eller formål. En rekke apper fra populære utviklere kommer snart til Mac App Store, som Office fra Microsoft, Lightroom CC fra Adobe med mer. Brukerne kan som vanlig laste ned appene fra Mac App Store og føle seg trygge på at Apple har godkjent dem.

Personvern og sikkerhet
Forbedret personvern og sikkerhet er, som i alle andre programvareoppdateringer fra Apple, et viktig element i macOS Mojave. I Safari hjelper en forbedret intelligent sporingsbeskyttelse med å sperre sosiale mediers «Like»- og «Del»-knapper og kommentarwidgeter fra å spore brukere uten tillatelse. Safari formidler nå også en forenklet systeminformasjon når brukerne surfer på nettet, slik at de ikke kan spores basert på systemkonfigurasjon. Safari oppretter, fyller ut og lagrer nå også automatisk sterke passord når brukerne oppretter nye brukerkontoer på nettet, og passord som er brukt tidligere, flagges, slik at de kan endres. Nye databeskyttelser krever at apper får brukertillatelse før de kan ta i bruk kameraet eller mikrofonen på Macen og før de får tilgang til personlig informasjon som Mail-loggen eller Meldinger-databasen.

Forhåndstitt på utviklerrammeverk for Mac-apper
Appene News, Aksjer, Taleopptak og Hjem har blitt tatt med over til Macen ved hjelp av iOS-rammeverk som er tilpasset for macOS. Fra slutten av 2019 vil disse rammeverkene gjøre det enklere for utviklere å overføre iOS-appene sine til macOS – slik at utviklerne får nye muligheter og Mac-brukere får flere apper.

Andre nye funksjoner
• Skjermbilder har nye kontroller på skjermen for tilgang til alle skjermbildevalg og nye videoopptaksmuligheter. En effektivisert arbeidsflyt gjør det enklere å dele skjermbilder uten å rote til skrivebordet.
• Med Kontinuitet-kamera kan Mac-brukere ta et bilde eller skanne et dokument med iPhone eller iPad og få det raskt opp på Macen.
• Merkingsverktøyene er nå integrert i Finder, Hurtigvisning og Skjermbilder, slik at du raskere og mer effektivt kan legge til kommentarer i innhold og dele det med andre.

Tilgjengelighet

Førlanseringsversjonen av macOS Mojave for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av Apple Developer Program på developer.apple.com fra og med i dag, og et offentlig betaprogram blir tilgjengelig for Mac-brukere senere i juni på beta.apple.com. macOS Mojave blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering for Macer lansert i midten av 2012 og senere, samt Mac Pro-modeller fra 2010 og 2012 med anbefalte Metal-kompatible grafikkort. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller for alle språk.

Slik er digitalhelse-verktøyene

Apple presenterte i dag nye innebygde verktøy i iOS 12 som hjelper brukerne med å få oversikt og ta kontroll over tiden de bruker på iOS-enhetene sine. Blant de nye funksjonene, som blir tilgjengelige senere denne måneden som en del av den offentlige betaversjonen av iOS 12, finner vi aktivitetsrapporter, appgrenser og nye kontroller for Ikke forstyrr og Varslinger som hjelper kunder med å redusere avbrytelser og styre hvor mye tid de selv og familien bruker på skjermene sine.

«I iOS 12 gir vi brukerne våre detaljert informasjon og verktøy som hjelper dem med å få en bedre forståelse av og kontrollere tiden de bruker på apper og nettsider, hvor ofte de plukker opp iPhonen eller iPaden i løpet av dagen, og hvordan de mottar varslinger», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Vi introduserte foreldrekontroller for iPhone i 2008, og siden da har teamet vårt arbeidet med å legge til funksjoner som hjelper foreldre med å administrere barnas innhold. Med de nye verktøyene i Skjermtid-funksjonen får brukerne muligheten til å administrere tiden de bruker på enhetene sine og balansere det som er viktig for dem.»

Ikke forstyrr
iOS 12 forbedrer Ikke forstyrr og gjør det til et enda bedre tidsstyringsverktøy. Det gjør det enklere å holde fokus når man gjør lekser eller studerer eller sitter i en forelesning, et møte eller et middagsselskap. I tillegg gjør den nye modusen Ikke forstyrr mens jeg sover det enklere å få en god natts søvn. Den demper lysstyrken på skjermen og skjuler alle varslinger på låst skjerm til enheten tas i bruk neste morgen. Ikke forstyrr har nye valg i Kontrollsenter hvor den kan stilles inn til å deaktiveres automatisk basert på tid eller plassering.

Varslinger

iOS 12 gir brukerne flere valg for å kontrollere hvordan varslinger leveres, slik at det blir færre avbrytelser. Angi raskt at varslinger skal slås helt av eller leveres direkte til Varslingssenter. Siri kan også gi intelligente forslag for varslingsinnstillinger, som lydløs levering eller slå av varslinger, avhengig av hvilke varslinger det gjelder. iOS 12 introduserer også Grupperte varslinger som gjør det enklere å se og få oversikt over flere varslinger samtidig.

Skjermtid

Gi kundene innsikt i hvor mye tid de bruker på apper og nettsider. Skjermtid lager detaljerte daglige og ukentlige oversikter over hvor mye tid en person bruker i hver app de bruker, bruk på tvers av appkategorier, antall varslinger de mottar, og hvor ofte de plukker opp iPhonen eller iPaden.

Ved å forstå hvordan de bruker iOS-enhetene sine, blir det enklere for brukerne å ta kontroll over hvor mye tid de bruker i bestemte apper, på bestemte nettsider eller i bestemte appkategorier. Funksjonen Appgrenser gjør det mulig for brukerne å angi en gitt tid de kan bruke i en app. De vil da få en varsling når tidsgrensen er i ferd med å utløpe.

Skjermtid er en god løsning for alle som ønsker å forstå hvor mye tid de bruker på enhetene sine, men den er også nyttig for barn og familier. Foreldre får tilgang til barnas aktivitetsrapporter fra sin egen iOS-enhet og får en bedre forståelse av hvordan barna bruker enhetene sine. De kan også angi appgrenser for dem.

Skjermtid gir også foreldre muligheten til å planlegge tidsperioder hvor barnets iOS-enhet ikke kan brukes, som for eksempel etter leggetid. I løpet av skjermfri tid vil ikke varslinger fra apper vises, og et merke vises på appene som det ikke er tillatt å bruke. Foreldre kan velge at bestemte apper som Telefon eller Bøker alltid er tilgjengelige, selv under skjermfri tid eller etter at en grense er nådd.

Skjermtid er kontobasert og fungerer på alle iOS-enhetene til barnet, så innstillinger, rapporter og tillatt tid er basert på totalbruk. Skjermtid fungerer med Familiedeling og er raskt og enkelt å konfigurere. Foreldre kan konfigurere Skjermtid-innstillingene for barnet fra en annen enhet i samme familiedelingsgruppe eller lokalt på barnets enhet.

Tilgjengelighet

Skjermtid og de nye funksjonene for Varslinger og Ikke forstyrr blir tilgjengelige med iOS 12 til høsten. Førlanseringsversjonen av iOS 12 for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av iOS Developer Program på developer.apple.com fra og med i dag, og et offentlig betaprogram blir tilgjengelig for iOS-brukere senere denne måneden på beta.apple.com. iOS 12 blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering for iPhone 5s og nyere, alle iPad Air- og iPad Pro-modeller, femte generasjons iPad, sjette generasjons iPad, iPad mini 2 og nyere og sjette generasjons iPod touch. Du finner mer informasjon på apple.com/ios/ios-12-preview.

Apple om Apple TV

Apple presenterte i dag tvOS 12, det kraftige operativsystemet utviklet for underholdning på TV-en. tvOS 12 tar kinoopplevelsen du får med Apple TV 4K, til et nytt nivå med støtte for Dolby Atmos-lyd, praktiske nye funksjoner som gir deg enkel tilgang til seriene og filmene du elsker, og storslåtte opptak tatt fra verdensrommet.

Apple TV 4K har vært en suksess etter lanseringen i fjor høst med den største samlingen av filmer i 4K med HDR, inkludert kostnadsfri oppgradering til 4K og HDR av tidligere kjøpte filmer i kundenes iTunes-bibliotek. Til høsten vil iTunes være den tjenesten som tilbyr flest Dolby Atmos-kompatible filmer, og disse filmene får Dolby Atmos-lyd uten ytterligere kostnader. Med tvOS 12 vil Apple TV 4K være den eneste strømmeavspilleren som er sertifisert for Dolby Vision og Dolby Atmos. Du får en makeløs kinoopplevelse med film i fantastisk 4K med HDR og oppslukende lyd som omslutter deg i et tredimensjonalt lydbilde.

Leverandører over hele verden velger Apple TV 4K som leverandør av abonnementstjenester. Apple kunne i dag annonsere at Charter Communications, den nest største kabelaktøren i USA, vil begynne å tilby Apple TV 4K til kundene sine. Bortimot 50 millioner abonnementshusstander vil senere i år få tilgang til direktesendte kanaler og titusenvis av andre programmer via en helt ny Spectrum TV-app på Apple TV 4K, iPhone og iPad, med sømløs integrering med Siri og Apple TV App. Charter vil også, som en del av dette samarbeidet og sin økte tilstedeværelse på mobile plattformer, tilby iPhone og iPad til kunder. AT&Ts DirecTV Now i USA, CANAL+ i Frankrike og Salt i Sveits tilbyr allerede Apple TV 4K til kundene sammen med tjenestene sine.

I Apple TV App på iPhone, iPad og Apple TV kan du kan finne og se på TV-serier, filmer og mer fra over 100 deltakende videoapper i 10 land. Enkeltpålogging for Apple TV og iOS gjør det mulig å logge på én enkelt gang for å få tilgang alle videoappene som er tilgjengelig via kabelabonnementet. Apple gjør autentiseringsprosessen enda enklere i tvOS 12 med «zero sign-on». Apple TV finner brukerens bredbåndsnettverk og logger automatisk brukeren på i alle kompatible apper de har gjennom abonnementet sitt – ingen skriving nødvendig. «Zero sign-on» tas i bruk av Charter senere i år og blir tilgjengelig hos andre leverandører etter hvert.

Luftfotoskjermsparerne er populære blant Apple TV-brukere og når nye høyder med tvOS 12. Apple lanserte, i samarbeid med International Space Station National Lab og Center for the Advancement of Science in Space, helt nye opptak fra verdensrommet tatt av NASA-astronauter. Apple TV-kunder kan dermed glede seg til enda flere storslåtte scener filmet i 4K med HDR. Luftfotoskjermsparerne vil også bli mer interaktive. Det vil bli mulig å se stedsinformasjon og sveipe mellom flere titalls skjermsparere.

Ytterligere tvOS 12-funksjoner for Apple TV 4K og Apple TV (fjerde generasjon) gir kunder enklere tilgang til seriene og filmene de liker:
Med iOS 12 blir det enklere å logge på Apple TV-apper ved at passord fylles ut automatisk fra iPhone og iPad.
• Apple TV-fjernkontroll vil bli lagt til automatisk i Kontrollsenter på iPhone og iPad for Apple TV-brukere, slik at brukere har rask tilgang til Apple TV-kontrollene.
• Styringssystemer for hjemmet, som Control4, Crestron og Savant, kan styre Apple TV, inkludert Siri for stemmesøk og kontroll.

Tilgjengelighet

Forhåndslanseringsversjonen av tvOS for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av Apple Developer Program på developer.apple.com fra i dag. Nye tvOS blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering for Apple TV 4K og Apple TV fjerde generasjon. Du finner mer informasjon på apple.com/no/apple-tv-4K. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller for alle språk.

Watch

Apple presenterte i dag watchOS 5, en stor oppdatering for verdens mest populære klokke, som hjelper brukerne å holde seg aktive og holde kontakten med andre. Apple Watch blir med dette en enda bedre følgesvenn for trening, kommunikasjon og rask tilgang til informasjon, med en rekke nye funksjoner som Aktivitetsdeling-konkurranser, automatisk registrering av treningsøkter, avanserte funksjoner for løping, Walkietalkie, Podkaster og tredjepartsapper på Siri-urskiven.

«Vi er svært begeistret over den positive innvirkningen Apple Watch har på folks liv», sier Jeff Williams, driftssjef i Apple. «Apple Watch hjelper kundene våre å holde kontakten, få mer ut av treningen og til og med oppdage livstruende helsetilstander. Med lanseringen av watchOS 5 er det en glede å kunne introdusere nye funksjoner for trening og kommunikasjon. Disse løfter Apple Watch opp på et nytt nivå.»

Aktivitetskonkurranser
Den spennende Aktivitetsdeling-funksjonen har fått et løft med watchOS 5. Nå kan brukerne konkurrere mot andre Apple Watch-brukere i en syvdagers aktivitetskonkurranse, der de får poeng for å fullføre aktivitetsringene sine, og oppmuntrende varslinger som motiverer dem til å vinne ukens utfordring.

Automatisk registrering av treningsøkter
For de mest populære treningsformene på Apple Watch gir funksjonen for automatisk registrering av treningsøkter brukeren et varsel om å starte øvelsen, med tilbakevirkende registrering. Funksjonen minner også brukeren på å avslutte økten på klokken etter en viss periode med inaktivitet.

Nye treningsøkter
Yoga og Fjelltur kommer i tillegg til de tolv eksisterende treningsformene som gir presis registrering av antall forbrente kalorier og antall treningsminutter.

Nye løpefunksjoner
watchOS 5 leveres med svært effektive funksjoner for løpeentusiaster, inkludert en ny taktmåling (skritt per minutt) for løpe- og gåturer innendørs og utendørs samt en ny tempovarsling for utendørs løpeturer. Denne varsler brukerne når de har et høyere eller lavere tempo enn måltempoet de har angitt på forhånd. En splitter ny måling – Rolling Mile Pace – er en funksjon som til enhver tid viser løperne tempoet de har holdt i den siste kilometeren, i tillegg til gjennomsnittstempoet og nåværende tempo.

Walkietalkie
watchOS 5 introduserer Walkietalkie, en helt ny funksjon for å kommunisere enten i form av en samtale eller et prikk på håndleddet. Denne nye klokke-til-klokke-forbindelsen er en morsom og enkel måte å kontakte venner og familie på. Funksjonen er rask og personlig, og den kan aktiveres mellom kompatible Apple Watch-brukere over hele verden, via Wi-Fi eller mobilnett.1

Podkaster-appen
Med Podkaster på Apple Watch kan brukerne nå lytte til favorittpodkastene sine mens de er på farten. De kan også få Siri til å strømme podkaster i katalogen. Episodene synkroniseres automatisk til Apple Watch, og hvis brukeren hører på dem på andre enheter, oppdateres appen automatisk til den nyeste episoden. En ny funksjon for utviklere gjør det mulig å synkronisere apper som Pandora, Audible og 10% Happier til Apple Watch for avspilling uten nettforbindelse når brukerens iPhone ikke er i nærheten.

Siri-oppdateringer
Den oppdaterte Siri-urskiven på Apple Watch bruker maskinlæring for å bli en enda bedre personlig assistent. Den viser nå mer intelligente og prediktive snarveier gjennom dagen, basert på rutiner, posisjoner og informasjon som puls etter trening, reisetid til og fra jobb (basert på informasjon fra Kart for de aktuelle tidspunktene), eller sportsresultater for favorittlagene. Siri-urskiven viser også interaktivt innhold fra tredjepartsapper som Glow Baby, Mobike og Nike+ Run Club.

Forbedrede varslinger
Varslinger fra tredjepartsapper kan nå inkludere interaktive kontroller som kan brukes uten at du må åpne appen. Når du for eksempel får en varsling om en reservasjon i Yelp, kan du endre tidspunktet eller antall gjester direkte i varslingen.

Studentkort
Med watchOS 5 kan du nå legge inn studentkort på Apple Watch. Ved å løfte håndleddet kan studenter få tilgang til steder som biblioteket, studenthyblene og arrangementer, og betale for snacks, tøyvask og middager rundt omkring på universitetsområdet. Alt de må gjøre, er å legge inn studentkortene i Wallet på Apple Watch. Dette programmet lanseres på Duke, University of Alabama og University of Oklahoma denne høsten. Johns Hopkins University, Santa Clara University og Temple University vil ta det i bruk i slutten av året.

Pride- og sommerremmer
Apple lanserte også en ny urskive for å markere Pride. Apple Watch-brukere kan laste ned urskiven fra urskivegalleriet i Apple Watch-appen. Pride Edition-remmen i vevet nylon har fått et nytt stripemønster i regnbuefarger, og for hver solgte rem gis det en donasjon til følgende LHBT-organisasjoner: Gender Spectrum, GLSEN, ILGA, PFLAG, The National Centre for Transgender Equality og The Trevor Project. Apple lanserte også remmer i nye sommerfarger: sjøgrønn, fersken og himmelblå.

Priser og tilgjengelighet
• watchOS 5 blir tilgjengelig denne høsten som en gratis oppdatering for Apple Watch Series 1 og nyere, og krever iPhone 5s eller nyere med iOS 12. watchOS 5 blir ikke tilgjengelig for originale Apple Watch. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er ikke tilgjengelig i alle regioner.
• WatchKit for watchOS 5 er tilgjengelig på developer.apple.com fra i dag for medlemmer i Apples utviklerprogram. Du finner mer informasjon på apple.com/watchos-preview.
• Pride-urskiven er tilgjengelig fra urskivegalleriet i Apple Watch-appen på iPhone, og krever iOS 11.4 og watchOS 4.3.1 eller nyere.
• Den nye Pride Edition-remmen i vevet nylon er tilgjengelig fra i dag på apple.com, og vil bli tilgjengelig senere denne uken i Apple Store-butikker i USA og mer enn 35 andre land og regioner, inkludert Australia, Brasil, Canada, De forente arabiske emirater, Frankrike, Hongkong, Italia, Japan, Kina, Nederland, Russland, Singapore, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Sør-Korea og Tyskland. Pride Edition-remmen i vevet nylon koster 499 kroner.
• De nye Sport Band-remmene for Apple Watch kan bestilles fra apple.com senere denne måneden i Norge, Australia, Belgia, Brasil, Canada, Danmark, De forente arabiske emirater, Filippinene, Finland, Frankrike, Hongkong, Irland, Italia, Japan, Kina, Luxembourg, Malaysia, Mexico, Nederland, New Zealand, Polen, Portugal, Puerto Rico, Russland, Singapore, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn, USA og Østerrike. Sport Band koster 499 kroner.

Annonse