Mark Zuckerberg kritiseres for ikke å svare på spørsmål.

Annonse


– Vil du bli husket som et geni som skapte et digitalt monster?

I går kveld norsk tid møtte Facebook-sjef Mark Zuckerberg opp i EU-parlamentet for å forklare seg etter Cambridge Analytica-avsløringene. Både under og etter høringen ble Zuckerberg kritisert for å unnvike spørsmål.

Ble kritisert for ikke å svare

– Jeg har stilt deg seks ja-nei-spørsmål, men jeg har ikke fått et eneste svar, uttalte Philippe Lamberts, en belgisk politiker.

Formatet kan trolig ta sin del av skylden for at ikke alle spørsmålene ble besvart. Hver av EU-representantene fikk tre minutter hver på å stille spørsmål, Zuckerberg tok notater underveis og svarte til slutt på noen utvalgte spørsmål.

Facebook-sjefen sa lovet å gi skriftlige svar på samtlige spørsmål som ble stilt under høringen, blant annet etter krav fra EU-representantene.

Annonse
Ifølge rapportene stilte representantene i EU-parlamentet tøffere og mer direkte spørsmål enn Kongressen i USA forrige måned.

Under kan du se høringen i sin helhet. (Saken fortsetter under videoen.)

– Hvordan ønsker du å bli husket?

Guy Verhofstadt var en av dem som stilte de tøffeste spørsmålene til Zuckerberg. Tyske Manfred Weber spurte Facebook-sjefen om det var på tide å diskutere å bryte opp nettsamfunnets monopol.

– Kan du overbevise meg for at vi ikke trenger det? spurte han hvorpå Zuckerberg svarte at de har konkurrenter i blant annet Twitter og Google.

Verhofstadt tok senere opp denne tråden og svarte:

– Du kan ikke overbevise ham, fordi det faktisk bare er tull. Du har gitt Twitter som et eksempel, du har gitt Google, tror jeg, som et eksempel på dine konkurrenter. Men det blir som om noen har monopol på å bygge bilder og sier “Se, jeg har monopol på å bygge biler, men det er ikke noe problem. Du kan reise med fly, med tog, du kan til og meg bruke sykkelen din.

Den belgiske politikeren spurte også om Facebook kunne tenke seg å samarbeide med europeiske konkurransemyndigheter for å fastslå om det sosiale mediet er et monopol eller ikke, og om Facebook ville akseptere å skille ut WhatsApp eller Messenger for å bøte på problemet. Zuckerberg svarte ikke direkte på disse spørsmålene, men sa at Facebook har konkurranse på flere områder.

– Vi eksisterer i et ganske kompetitivt marked med mange ulike verktøy for kommunikasjon, sa Facebook-sjefen.

Verhofstadt var også en av dem som krevde at Zuckerberg skulle svare skriftlig på samtlige som ble stilt. Han langet ut og spurte Facebook-sjefen om han ønsker å bli husket.

–  Som en av de tre store internettkjempene sammen med Steve Jobs og Bill Gates, som har beriket vår verden? Eller som et geni som skapte et digitalt monster som ødelegger våre demokratier og samfunn? spurte den belgiske politikeren.

Under kan du se The Verges sammendrag av høringen.

 

Kilde:
The Verge

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse