TEST: Nokia 8 Sirocco er den perfekte mobilen til en som elsker Nokia.
Nokia 8 Sirocco er en lekker og eksklusiv mobiltelefon.

Annonse


TEST: Dette er luksusmobilen for Nokia-fansen

Vi kan med sikkerhet si at Nokia er for fullt tilbake i mobilmarkedet. Tilbakekomsten ble sparket i gang i fjor med lanseringene av blant annet Nokia 7 og 8, og under mobilmessen i Barcelona tidligere i år, var det finnene som stjal showet med blant annet Nokia 7 Plus 0g 8 Sirocco.

Førstnevnte er en rimeligere modell med en stor skjerm og litt svakere prosessor, mens Nokia 8 Sirocco er en relativt kostbar modell. Rundt 8000 kroner skal Nokia ha for mobilen som er bygget for tilhengerne.

Nokia 8 Sirocco

For det er fansen Nokia 8 Sirocco handler om. Gode spesifikasjoner til tross, dette er ikke det ultimate flaggskipet til finnene, men viser litt av hva vi kan ha i vente fra den tidligere mobilkjempen. Nokia 8 Sirocco har for eksempel Snapdragon 835-brikkesett – vi forventer jo at 2018-toppmodellene har Snapdragon 845. Uansett er 835 fortsatt en kraftig prosessor, og til vanlig bruk spørs det om du uansett vil merke forskjell, dog vil ytelsen med 845 være hakket bedre i spill og andre apper som krever godt med prosessorkraft.

Og det er kanskje noe du ønsker nå som “PUBG” og “Fortnite” er i full fart med å ta over mobilene.

Annonse


Spesifikasjoner:

  • 5,5″pOLED-skjerm – 2560x 1440 piksler
  • Snapdragon 835.
  • Android 8.1
  • 128 GB lagring, 4 GB RAM
  • 3090 mAh-batteri
  • Dobbetlkamera: To sensorer på fem megapiksler frontkamera. 4K-video ved 30 fps.
  • Pris: 8000 kroner.

Designet er det største beviset for at Nokia 8 Sirocco er en spesiell smarttelefon, eller en spesialutgave om du vil. Så å si hele chassiset består av glass kun forsterket med en tynn stålramme rundt. Glasset er kurvet på begge sider og den tynne metallrammen føles ganske godt når man holder telefonen i hånden. Nokia skal ha pluss for å legge ved en enkelt plastdeksel i esken, for selv om det lekre designet ikke fortjener å skjules, fortjener det å beskyttes.

Ikke la deg lure av stålrammen, Nokia 8 Sirocco sitter svært godt i hånden og utformingen gjør at enheten verken føles for stor eller for liten. Dette vil selvsagt avhenge av størrelsen på hånden og personlige krav, men for undertegnede er størrelsen midt i blinken.

La oss en nærmere titt på utformingen. På baksiden sitter det et vertikaltplassert dobbeltkamera med blitsen ved siden av. Under kameraene sitter fingersensoren. Volumtastene og strømknappene sitter på høyre side av enheten, mens SIM-kortluken finner man på den venstre.

Under er USB-C-kontakten – ja, lydutgangen er borte – og en mikrofon.

På fremsiden sitter det en kurvet 5,5-tommers skjerm med LG-utviklet pOLED-panel (p-en står for “plastic”), omkranset av svært smale rammer på sidene. Rammen over og under skjermen er for øvrig noe tykkere.

Bedre på mye

Vi testet Nokia 8 i fjor og var totalt sett helt greit fornøyd med finnenes første flaggskipmobil etter tilbakekomsten, men foruten prisen liker vi alt ved Sirocco bedre. For eksempel er skjermen økt til 5,5 tommer med et pOLED-panel uten at det går ut over størrelsen på mobilen. Oppløsningen er fremdeles den samme med 2560 x 1440 piksler, men pOLED-panelet er betydelig bedre enn LCD-en som sitter i Nokia 8.

Faktisk er Sirocco mindre ettersom rammene er tynnere. Da er det også kjekt å vite at batterikapasiteten har økt fra 3090 til 3260 mAh og med støtte for QuickCharge 4.0.

En annen ting er fingersensoren er kraftig forbedret. Vi var ikke helt fornøyd med Nokia 8s fingersensor som er plassert nedenfor skjermen, i Sirocco er den flyttet til baksiden og er både mer nøyaktig og raskere.

Nykommeren har for øvrig også ansiktsgjenkjenning, men den er på langt nær like avansert og sikker som fingersensoren eller Face ID i iPhone X. Det opplyser også Nokia om. Vår erfaring er at ansiktspåloggingen er relativt rask så lenge lysforholdene tillater det, men for best sikkerhet foretrekker vi sensoren på baksiden.

Her går det i glass og stål, men mest glass.
Her går det i glass og stål, men mest glass. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Vi må også nevne forbedringer som trådløs lading og IP67-sertifisering som betyr at mobilen kan være nedsunket i 1,5 meter vann i 30 minutter.

Noe av det vi liker best ved Nokias smarttelefoner er fokuset på en ren og oppdatert Android-opplevelse uten eget skall og kjipe gjøkeprogrammer. Forhåndsinstallert på Nokiaen ligger kun Googles egne apper og ingen tjenester fra Facebook eller andre tredjeparter. Dette liker vi godt selv om vi ikke nødvendigvis bruker Google-tjenester, men det er tross alt deres operativsystem.

Samtlige av 2018-mobilene til Nokia er merket med “Android One”. Det betyr blant annet en ren Androidopplevelse og at oppdateringene kommer raskt. Nokia ligger helt i toppen når det kommer til å tilby raske oppdateringer, her ligger faktisk mobiltoppene Samsung og Huawei i bunnen.

Vi falt pladask for designet til Nokia 8 Sirocco.
Vi falt pladask for designet til Nokia 8 Sirocco. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Hva med kameraet?

Nokia 8 Sirocco har, som Nokia 8, et tokameraoppsett, men det er noen forskjeller å spore. For mens 2017-modellen hadde to sensorer på 13 megapiksler med en blenderåpning på f/2.0, har Sirocco 12 MP-sensorer der den ene har f/1.8 og den andre f/2.6. I tillegg har det støtte for 2x zoom.

Felles er ting som HDR, 4K-video og totone-blits.

Merk at Nokia 8 har et på papiret bedre frontkamera på 13 megapiksler og med 4K-video. Sirocco har “bare” fem megapiksler og 1080p-video.

Totalt sett leverer Nokia 8 Sirocco en godkjent kameraopplevelse. Under gode lysforhold er det på høyde med de andre smarttelefonene i samme prisklasse, men når det er litt dunklere klarer det ikke helt å levere like bra som for eksempel iPhone 8 Plus, Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9. Det blir fort mye støy og uklare bilder.

Samtidig kan 8 Sirocco skilte med Nokias avanserte pro-modus der man kan stille ting som lukkertid, ISO og hvitbalanse manuelt. Hvis man har en viss oversikt på hvordan disse funksjonene fungerer sammen, kan man ta mye bedre bilder i manuell enn automatisk modus. Folk som brukte Nokias Lumia-telefoner vil dra kjensel på pro-modus. Den kan enten aktiveres ved å trykke på hamburgermenyen øverst til venstre i kameraet, eller rett og slett å sveipe på lukkerknappen.

Sirocco har også en portrettmodus som gjør at man kan ta bilder der objektet er skarp mens bakgrunnen er uskarp. Etter noen problemer i starten, modusen fungerte ikke som det skulle og bilder ble ikke lagret, fungerte det mye bedre etter en programvareoppdatering fra Nokia. Under kan du se et eksempel på hvor godt bokeh-modusen fungerer.

Bra dypdeskarphet på dette bildet.
Bra dypdeskarphet på dette bildet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ytelse og batteri

Sist, men ikke minst, tar vi for oss ytelsen og batteritiden. Mange vil nok reagere på at en 2018-mobil til 8000 kroner lanseres med et brikkesett fra i fjor, men jeg kan garantere deg at hvis du ikke er en ivrig spiller, vil du ikke merke store forskjeller. Mye av dette er takket være Android One-opplevelsen uten unødvendige apper og produsentenes egne tilpasninger som ofte forringer ytelsen.

Man må jo også huske at Snapdragon 835 fremdeles er en kraftig prosessor selv om 845 er lansert med forbedringer både til ytelse og batteriforbruk.

Geekbench-tester viser at Nokia 8 Sirocco får 700 flere poeng på flerkjernetesten enn Nokia 8, så det kan hende finnene og Qualcomm har gjort noen justeringer på den fronten. Her også sammenliknet med Huawei P20 Pro som kjører nyeste Kirin 970.

Batteriet er også solid med sine 3260 mAh, som er på høyde med hva Samsung har fått plass til i Galaxy S9+ og faktisk mer enn hva Apple leverer i iPhone 8 Plus som er en betydelig større mobiltelefon. Ved moderat bruk får man rundt halvannen dag ut av batteriet før det skriker etter lading, men ved mer hyppig bruk ligger batteriprosenten på mellom 20 og 30 prosent hver kveld.

Vi kjører en direktesendt batteritest på fredag der Nokia 8 Sirocco, Huawei Mate 20 Pro, Apple iPhone 8 Plus og Samsung Galaxy S9+ møtes til dyst. Følg med.

Oppdatert: Batteristrømmingen utsettes til kommende uke.

Konklusjon

Nokia 8 Sirocco er ikke flaggskipet som skal ta opp kampen med iPhone, Galaxy og Huaweis smarttelefoner, men kan på mange måter ses på som en heftig spesialutgave av Nokia 8 til en høy pris. For 4000 kroner ekstra får man for eksempel en nydelig og kurvet pOLED-skjerm og en eksklusiv utforming i helglass forsterket med en stålramme som ligger perfekt i hånden.

Kameramessig leverer ikke Nokia like godt som tidligere og vi føler at finnene har til gode å få ut det virkelige potensialet i samarbeidet med Carl ZEISS. Spesielt i mørkere forhold leverer ikke Nokia 8 Sirocco like godt som de dyrere mobiltelefonene på markedet. Et annet minus er at hovedkameraet ikke har støtte for optisk bildestabilisering ved filming.

Mange vil nok også savne den nyeste og kraftigste Snapdragon-brikkesettet, minnekortstøtte – selv om 128 GB bør rekke for de fleste – og lydutgang for hodetelefoner. Samtidig leverer Sirocco bra med en fortsatt kraftig Snapdragon 835-prosessor, IP67-sertifisering og trådløs lading, for dem som er avhengig av det.

Vi må også legge til at høyttaleren er overraskende dårlig. Selv på middels volum spraker høyttaleren når man enten ser på video eller hører på musikk.

Det er litt vanskelig å anbefale Nokia 8 Sirocco fremfor andre telefoner i samme prisklasse. Med Huawei P20 Pro får man markedets beste kameramobil, dog er kineseren hakket større og kan for mange føles for store. Galaxy S9 er også et glimrende alternativ og her får man det nyeste innen teknologi til samme pris. Uansett, er du storfan av Nokia, er Sirocco den ypperste telefonen du får kjøpt akkurat nå.

 

+ God byggekvalitet. Føles eksklusiv i hånden.
+ Flott pOLED-skjerm fra LG Display.
+ God batteritid.
+ Rask og responsiv fingersensor.
+ Ren og alltid oppdatert Android.

– Forrige generasjons prosessor i 2018.
– Vi forventer bedre kamera fra Nokia.
– Man får bedre mobil til samme pris.
– Dårlig kvalitet på høyttaleren.

Annonse:

Annonse