Ny Facebook-skandale: quiz-app avslørte personinfoen til millioner av mennesker - deretter spredte de den enda mer
Cambridge University sin Facebook-app ble utviklet helt tilbake i 2007. Senere ble den brukt til å hente inn personinfo som forskere fra en rekke selskap fikk leke med.

Annonse


Dette avslører forskeren i den nye Facebook-skandalen til ITavisen: – En annen forsker lekket dataene

Mark Zuckerberg varslet under høringene at selskapet kunne komme til å finne flere apper som har lekket persondata. Nå har nettopp dette skjedd.

Oppdatert, 17:48:

David Stillwell ønsker ikke å gå i detaljer om saken etter at ITavisen tok kontakt, og sier at lekkasjen det refereres til av mediene “ble utført av en akademiker på et annet universitet som ikke var i samsvar med vilkårene som forskeren først ble enig om.”

Vi følger utviklingen i saken.

Annonse


Facebook har fjernet dem, men det er for sent

Etter Cambridge Analytica (quiz-en thisisyourdigitallife) skandalens oppvaskmøter har det vært stille fra Facebook og personvernsaker, men nå kan dette blusse opp igjen.

New Scientist melder nemlig at dataene til over 3 millioner Facebook-brukere var tilgjengelig på nett i over fire år etter at University of Cambridge distribuerte data fra quiz-appen myPersonality til hundrevis av forskere, men trolig hadde mange andre også innsyn.

Det var nettopp en quiz-app som var kilden i Cambridge Analytica-skandalen.

myPersonality utviklet i 2007 er en av appene som nå er slettet av Facebook:

Facebook gransker apper etter CA-skandalen – så langt er 200 fjernet

Luket bort navnene

Heldigvis ble navnene fjernet til nesten halvparten av totalt over 6 millioner menneskene som brukte appen og som også tillot å dele informasjon fra Facebook-profilene sine med prosjektet.

Dataene ble hentet opp, og altså navnene strippet, før alt ble lastet opp på en tredjeparts-tjeneste.

Mange hadde tilgang

Mer enn 280 mennesker fra nesten 150 organisasjoner, inkludert forskere fra Facebook, Google, Microsoft og Yahoo lekte seg med persondataene. Det føles litt skittent det hele, selv om navnene er fjernet.

Dessuten er det et faktum at det nok var flere enn disse som fikk tilgang til dataene, da det nevnes at innholdet også ble lastet opp til GitHub og at brukernavnet og passordet til denne kontoen ble delt med andre. Uprofesjonelt.

Facebook undersøker

Facebook undersøker nå appen, og varsler at om de ikke får tilgang til informasjonen de krever, så kommer selskapet til å bannlyses fra plattformen. Ikke at det spiller noen rolle nå ettersom lekkasjen har vært et faktum i mange år.

Pikant er det at Cambridge Analytica prøvde å fiske ut samme informasjon, men at David Stillwell og Michal Kosinski fra University of Cambridge nektet dem tilgang grunnet Cambridge Analytica politiske fokus. Alexander Kogan, midtpunktet i Cambridge Analytica-skandalen, var faktisk en av personene som jobbet på myPersonality til 2014.

 

Kilde:
New Scientist

Annonse