Historisk dom i Danmark: Teleselskaper kan ikke tvinges til å utlevere kundedata.
En dansk domstol slår fast at bredbåndleverandører ikke kan tvinges til å utlevere kundedata.

Annonse


Historisk dom i Danmark: Teleselskaper kan ikke tvinges til å utlevere kundedata

Østre Landsret i Danmark har avgjort at danske teleselskaper ikke kan tvinges til å utlevere kundeopplysninger om personer som er mistenkt for å ha piratkopiert materiale eller strømmet musikk og film ulovlig. Det skriver DR.

Ta ferien i Danmark med Danskebåten fra Oslo til København!

Kan ikke tvinges

Bakgrunnen er en rettssak mellom selskapene Telia og Telenor og det danske advokatbyrået Njord Law og rettighetsorganisasjoner.

– Dette er en viktig seier for vår rett til å beskytte dataene til kundene våre, uttaler juridisk direktør i Telenor Danmark, Mette Eistrøm Krüger, i en pressemelding.

Annonse


I fjor slo en domstol i Frederiksberg fast at teleselskapene skal utlevere informasjon til advokater som representerer rettighetshavere av det aktuelle innholdet. Telia og Telenor fikk anmodning fra Njord om å utlevere data fra 4000 IP-adresser, skriver DR. Østre Landsret går dermed mot den opprinnelige dommen.

Også flere tusen nordmenn har fått kravbrev fra Njord:

Flere nordmenn mottar «trusselbrev» fra dansk advokatbyrå

Er skuffet

Jeppe Brogaard Clausen, advokat i Njord, er skuffet over dommen og mener det åpner for at “filmpirater får lov til å gjemme seg”.

– Det er en trist beskjed til den danske film- og TV-bransjen at mulighetene til å undersøke ulovlig fildeling blir hindret, og at arbeidet i større grad må overlates til politiets ressurser, siteres han av Ritzau.

IKT-Norge: – Stortinget må stoppe trusler og utpressing i fildelingssaker

Kilde:
DR

Annonse