Det tok ham åtte dager å få vite hva Apple har lagret om ham.
Datafilen var kun på ni megabyte.

Annonse


Han måtte vente åtte dager på å få vite hva Apple har lagret om ham

I kjølvannet av Facebook-avsløringene er personvern og privatliv to høyst aktuelle temaer. Facebook har gjort det enkelt å laste ned informasjonen nettsamfunnet har lagret om deg – som er massivt – og Google det samme. Hva med Apple?

Måtte vente åtte dager

Det ønsket Graham Jefferson i USA Today å finne ut. Først fikk han hentet ut informasjon fra Facebook og Google som bestod av zip-filer som var på henholdsvis 881 og 243 megabyter. Det var dermed snakk om store mengder data. Å motta denne informasjonen tok kun noen minutter (noen timer for Google).

Derimot måtte Jefferson vente åtte dager før han mottok informasjon om hvilke data Apple har lagret om ham. For å motta datafilen fra Apple, måtte han oppgi følgende:

“Etter å ha sendt inn en forespørsel, ba iPhone-produsenten meg om adressen, telefonnummeret, serienummeret til iPhonen min og andre personlig informasjon, før de gav meg informasjonen.”

Annonse


Slik kan du se alt Facebook har lagret om deg

Dette inneholdt filen

Filen han mottok var på lille ni megabyte. Årsaken er at Apple i hovedsak ikke henter ut så mye informasjon fra enheten og lagrer på sine servere, det meste blir liggende på den.

Datafilen inneholdt informasjon om Jeffersons nedlastinger, kjøp og reparasjoner. Ting som ikke var på listen var søkehistorikk fra Siri og gjennom Safari.

“Ifølge filen var det satt tidsstempler når jeg sikkerhetskopierte iPhonen min, når jeg laster opp bilder til iCloud og kjedelige ting som det. De hadde lagret e-posten min og min fysiske adresse, men ikke telefonnummeret, noe som er rart ettersom informasjonen kom fra iPhone”, skriver han og legger til følgende ting som ble lagret:

  • En kopi av hver sang og app som han hadde lastet ned.
  • Hver sang som var lagt til i iTunes’ musikkbibliotek.
  • Hver reparasjonsforespørsel.

Zuckerberg langer ut mot Apple-sjef Tim Cook

Lagrer ikke søke- og surfehistorikk

Det filen altså ikke inneholdt var søkehistorikk og spørsmål han har stilt Siri. Apple forklarer i Siri-tilfellet at dataen ikke vil fortelle brukeren noe som helst ettersom den ikke er assosiert med ham eller henne, skriver Jefferson.

Dette gjelder også Safari-historikken. USA Today-journalisten skriver at historikken går tilbake til juli 2017 på Mac-ene hans, men at Apple ikke sporer slik informasjon.

“Resultatet er at den personlige nedlastningen er ganske forskjellig fra konkurrentene Facebook og Google. som begge sporer bevegelsene dine, likerklikk og andre ting i et ledd om å selge målrettede annonser til sponsorer”, konkluderer han.

Hvis du ønsker å se hva Apple har lagret om deg, kan du gjøre en forespørsel via denne lenken og velge “Privacy Issues”.

 

Kilde:
USA Today

Annonse