Test: Nanoleaf Aurora
Smarte lyspaneler kan lage magi i de fleste rom.

Annonse


TEST: Se hvordan du kan forvandle rommet ditt med Nanoleaf Aurora

Er du ute etter ny smartbelysning til hjemmet ditt? Vi har testet Nanoleaf Aurora!

Et vellykket Kickstarter-prosjekt

Markedet for lamper og bærer som lar seg kontrollere med telefonen blir bare bredere og bredere. De fleste kjenner til Philips Hue, og sikkert merker som Ikea Trådfri og Xiaomi Yeelight.

Nanoleaf er et forholdsvis ukjent merke. Selskapet ble grunnlagt i 2012 av tre venner ved University of Toronto i Canada. De oppnådde finansiering for det første produktet sitt, Nanoleaf One, gjennom Kickstarter. Etter kort tid hadde de fått inn litt over 2 millioner kroner til prosjektet sitt – målet var bare på 158 000 kroner, så det gikk jo veien, får en si.

Deres neste produkt, Nanoleaf Bloom, som ble lagt ut på Kickstarter i 2014, ble like godt mottatt. Som mål hadde gruppen satt 158 000 igjen kroner, men de fikk inn hele 1,5 millioner kroner. I 2015 åpnet de til slutt sitt eget kontor i Toronto.

Annonse
Det er nok historie for denne gang. Vi har tatt deres mest spesielle produkt, Nanoleaf Aurora, i nærmere øyensyn.

Modulært

Nanoleaf Aurora er et modulært smartlyssystem som består av lystriangler.

Grunnpakken inneholder ni paneler, ti koblingsbrikker og en sentral som monteres fast i et av lyspanelene. Ønsker du rytme-modulen i tillegg, kan du kjøpe en grunnpakke som inkluderer denne. Du finner mer informasjon om denne modulen senere i anmeldelsen.

En sentral støtter opptil 30 paneler. Ønsker du mer enn dette må du kjøpe en til grunnpakke.

Dette er grunnpakken inkludert rytme-modulen.
Dette er grunnpakken med rytme-modulen.
I esken finner du ni paneler, ni liksompaneler i papir, sentral, brukerveiledning og koblingsbrikker.
I esken finner du ni paneler, ni liksompaneler i papir, sentral, rytmemodul, brukerveiledning og koblingsbrikker. Sentralen er avbildet oppe til høyre. (Ill.: Andreas Haldorsen)

Om panelene

Panelenes sider er 250mm, 209mm og 250mm lange, og veier 210 g.

De har ett RGB-lys i hvert hjørne som sammen er kraftige nok til å lyse opp hele flaten med 16,7 millioner forskjellige farger.

I følge produktspesifikasjonen, skal hvert panel kunne vise lys med en styrke på 100 lumen og en Nanoleaf Aurora med ni paneler har ikke noen problemer med å lyse opp et rom på 12 kvadratmeter – som er størrelsen på rommet hvor testen gjennomføres. Det må likevel presiseres at vi i dette tilfellet har hengt opp 19 paneler.

Om monteringen

Montering kan gjøres ved hjelp av tosidet tape som følger med i pakken, eller ved å skru panelene fast. Tilbehør som kreves for å skru panelene fast følger ikke med, men det er strengt anbefalt om du ønsker å montere paneler i taket. Vi har i dette tilfelle bare forsøkt montering ved hjelp av tape.

Med i pakken får du ni «liksom-paneler» i papir. Nanoleaf har inkludert dette i pakken, slik at du har mulighet til å henge opp det ønskede oppsettet ditt, før du faktisk limer noe fast i veggen.

Når du har bestemt deg for hvilket oppsett du ønsker, klistrer du tre tapebiter på baksiden av det første panelet. Hvis du ønsker rette linjer anbefaler jeg å bruke et vater når du klistrer fast det første panelet. Deretter trykker du panelet mot veggen i ca. 15 sekunder, og voila, du er ferdig med det første av ni paneler.

Deretter plukker du opp panel nummer to. På denne fester du en koblingsbrikke som vil fungere som en bro mellom panelene. Videre limer du på tre tapebiter, før du kobler dette panelet sammen med det første. Da dette er rettvinklede figurer, trenger du ikke vater i det videre.

Det er også mulig å montere panelene i vinkel – for eksempel rundt et hjørne eller fra vegg til tak. Dette har Nanoleaf løst ved å tilby fleksible koblingsbrikker. Disse følger dessverre ikke med i grunnpakken, og må bestilles som ekstrautstyr.

Denne prosessen gjentas inntil du har hengt opp alle panelene. Til slutt kobler du sentralen til en av panelene.

Jeg anbefaler for øvrig å feste sentralen til det panelet som er nærmest et strømuttak.

Panelene kobles sammen ved hjelp av koblingsbrikker på sidene.
Panelene kobles sammen ved hjelp av koblingsbrikker på sidene. (Ill.: Andreas Haldorsen)

Demontering

Denne prosessen var i mitt tilfelle ikke like enkel. Tapebitene man bruker ved montering er sterke som fy. Å rive panelene av veggen er derfor ikke et alternativ. Da panelene kobles til hverandre sidelengs, vil du også risikere å ødelegge koblingsbrikkene om du trekker panelene rett ut mot deg. Det skal dog nevnes, at nye koblingsbrikker kan bestilles mot ikke så altfor mye penger.

Uansett, det var ganske klart at jeg ikke kunne trekke panelene rett av veggen. Da hadde jeg risikert både ødelagte koblingsbrikker og stygge merker i pussveggen. Løsningen ble å bruke tanntråd og «sage» seg gjennom tapebitene. Dette var en ekstremt kjedelig og lang prosess. Tapebitene var seige og tanntrådene gikk i stykker.

Etter en time og mange nordnorske gloser senere var panelene av, men tapebitene hang enda fast i veggen. Disse måtte jeg pirke av veggen, noe som tok minst en halvtime til.

Hvis du har mulighet, anbefaler jeg å bruke annen dobbeltsidig tape enn de som følger med i pakken. Tesa Powerstrips er enklere å få av veggen enn M3-tapen som følger med, så om du vil spare deg for tid og arbeid ville jeg kjøpt de fra Tesa isteden. Nanoleaf skal visstnok ha byttet til en litt mindre vrien tapetype, men dette var ikke tilfellet med dette eksemplaret.

Oppsett, styring og funksjoner

Aurora-sentralen har to knapper. En av-/på-knapp og en knapp for å bytte mellom lysshow. Sentralen kobles til hjemmenettverket ditt ved hjelp av Nanoleaf-appen som du må laste ned til mobiltelefonen din. Det er valgfritt om man vil koble smartlyset til nettverket, men om man ikke gjør dette, ender man opp med veldig begrensede tilpasningsmuligheter.

Nanoleaf-en er kompatibel med Apple Homekit, Android og Amazon Echo, men du vil ikke gjennom disse ha alle funksjoner tilgjengelig, slik du vil ha i Nanoleaf-appen.

Da jeg forsøkte å koble Aurora-en til hjemmenettverket mitt gjennom appen deres, kunne jeg ikke se nettverket mitt fordi SSID-en var for lang. Følgelig måtte jeg endre navnet på nettverket mitt. Ikke altfor mye styr, men likevel unødvendig. Nanoleaf-appen gjenkjente deretter oppsettet mitt automatisk, og jeg kunne med en gang begynne å designe lysoppsettet mitt.

Med skiftende lys blir det hele hakket kulere.
Med skiftende lys blir det hele hakket kulere. (Ill.: Andreas Haldorsen)

Sjekk kontrollen

Man kan kontrollere hvert individuelt panel, og bestemme hvilken farge de skal ha, men man kan også sette på mer overordnede lysshow. Blant annet kan du sette på «peis», og panelene vil variere lysstyrken og fargene uavhengig av hverandre for å simulere lyset fra en god gammeldags peis.

Du kan til og med aktivere nordlysmodus, der fargene til nordlyset bølger seg gjennom panelene. Mulighetene er mange.

Du kan også designe egne lysshow. Dette er lekende lett: enten setter du hvert enkelt panel til en konkret farge, eller så lister opp ønskede farger for så å sette på et av appens flere forskjellige moduser.

Man får valget mellom å la fargene fade inn og ut av hverandre, la fargene bølge seg gjennom panelene, la panelene individuelt bytte mellom fargene i tilfeldig rekkefølge, la fargene begynne i midten av oppsettet for så å skyte seg ut mot kantene – også videre.

Å konfigurere lyspanelene er lekende lett.
Å konfigurere lyspanelene er lekende lett. Merk at lysstyrken er satt ned til 50% slik at fargene vises bedre på kamera.

Du skal også kunne laste ned andres oppsett

De som ikke er fullt så kreative kan laste ned lysshow som andre har skapt. Jeg opplevde problemer med å laste ned enkelte lysshow, og appen kunne ikke forklare hvorfor annet enn en intetsigende feilkode.

Av en eller annen grunn virket det som om det var vanskeligere å laste ned de populære lysshowene, i motsetning til de som var mindre populære.

Gjennom Nanoleaf-appen får du også muligheten til å tidsstyre smartlyset. Vil du at lyset skal slå seg på automatisk klokken 06 på morgenen, er det intet problem. I så måte kan Aurora også erstatte enkelte “nå må du våkne-lys”.

Vi hengte opp ni paneler i stua og stilte satte på det skarpeste hvitlyset.
Vi hengte opp ni paneler i stua og satte på det skarpeste hvitlyset for å teste lysstyrken. (Ill.: Andreas Haldorsen)

Musikk-kontrollerte effekter

Rhythm-modulen brukes til å fange opp musikk – som i det videre gjør slik at Aurora kan gi deg et spektakulært lysshow avhengig av musikken som spilles i rommet. Jeg synes at denne modulen fungerer veldig bra.

Den er såpass sensitiv at den reagerer på skritt og prat i rommet – ja, til og med hvisking. Responstiden er god og panelene har ikke noen problemer med å reagere i takt med musikken. Dessverre kommer ikke denne modulen med i den grunnleggende pakken. Så hvis du vil ha denne funksjonen, må du belage deg på å betale 600 kroner ekstra. Om du ikke spiller høy musikk på rommet der Nanoleaf-en monteres, vil det være lite hensiktsmessig å kjøpe Rhythm-modulen.

Spesialfunksjoner for gamere

RGB-belysning er noe spesielt gamere har tatt til seg den siste tiden. Nanoleaf er fullt klar over denne kundegruppen, noe som er grunnen til at Nanoleaf også kan integreres med systemene til Razer Chroma og Cooler Master. Dette fikk vi dessverre ikke testet da vi ikke har et system som kjører noen av oppsettene. Selv om dette enda befinner seg på betastadiet, må man gi Nanoleaf pluss i margen for denne funksjonen.

Pris

Prisen til grunnpakken er det eneste klart negative punktet. Med en utsalgspris på i underkant av 2 000 kroner, er ikke dette et billig produkt. Om det er en trøst, er ikke Philips Hue veldig mye billigere.

For et sett på tre smartlys og en sentral må du ut med ca. 1600 kroner – og etter mitt syn ser ikke Philips Hue like kul ut som Nanoleaf Aurora. Og det er nettopp det som gjør at jeg synes at dette er et godt kjøp. Aurora er faktisk et kjempekult smartlys, og venner og bekjente som har vært på besøk har ikke kunnet la være å kommentere det.

Hvis man ser på produktet som både smartlys og dekorasjon, synes jeg faktisk at prisen kan rettferdiggjøres.

Det må likevel bemerkes at om du kjøper inn et maksimalt oppsett på 30 paneler, så må du ut med vel 7300 kroner, men hvem sier at man må kjøpe inn alle panelene på en gang?

Ikke bare lys, men også dekorasjon.
Ikke bare lys, men også dekorasjon. (Ill.: Andreas Haldorsen)

Konklusjon

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med Nanoleaf Aurora. Panelene fungerer som et fint dekorativt element i studenthybelen min, og jeg synes at prisen til en viss grad kan rettferdiggjøres med tanke på at den produserer nok lys og er ganske stilig å se på.

Bortsett fra at Aurora er kresen på SSID-er, kommer inkludert med monteringstape fra helvete og koster en del, har jeg ingenting negativt å si om produktet, så dette er en klar kjøpsanbefaling til de som er på jakt etter et nytt smartlys.

+ Unikt design
+ Enkel montering
+ God mulighet for tilpassing
+ Støtter Apple Homekit, Amazon Echo og Android
+ Reservedeler er enkelt å få tak i

+/- Grei kontroll-app, med noen mangler

– Ikke den enkleste demonteringen
– Relativt dyrt

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse