Test: Dette er et smartprodukt vi liker.
Vi kan trygt anbefale Fitbit Aria 2, men smartvekten er ikke for alle.

Annonse


Korttest: Dette er et smartprodukt vi liker

Amerikanske Fitbit kjemper på flere fronter. På den ene siden står smartklokkene med Apple Watch i spissen, mens på den andre finner vi selskaper som Garmin og Polar som lager rene trenings- og aktivitetsklokker. Mange av produktene i den sistnevnte gruppen, har smarte funksjoner, men det er trening som står i fokus.

De utvikler også andre, helserelaterte produkter for å komplettere porteføljen. Ett av disse produktene er smarte personvekter, eller bare smartvekter, som er mer avanserte enn de analoge baderomsvektene med en nål som viser utelukkende vekt.

Fitbit Versa er bedre enn Ionic på flere måter, men har en stor mangel.

Fitbit Aria 2

I fjor lanserte Fitbit sin første smartklokke i form av Ionic. Samtidig kom også den andre generasjon med smartvekt fra selskapet. Nemlig Aria 2. Hvis du er ute etter en personvekt som kun oppgir vekt, er Aria 2 neppe noe for deg. Da er det kanskje mer fornuftig å kjøpe en til 199 kroner på Clas Ohlson. Aria 2 koster godt over tusenlappen.

Annonse


Men er det verdt det?

Fitbits smartvekt gjør mer enn bare å vise vekten din. Først og fremst lagrer den samtlige innveiinger i appen. Her kan du med enkelthet spore vekten din gjennom en viss periode. Man kan også sette et vektmål og følge progresjonen på vei dit. Appen viser også fettprosent og BMI.

Fitbit-appen er enkel i bruk og oversiktlig. Man er for øvrig ikke avhengig å bruke andre produkter fra selskapet for å dra nytte av Aria 2.   Det man trenger er en Fitbit-konto for å synkronisere med vekten, og så kan man koble Fitbit-kontoen med andre, for eksempel MyFitnessPal (hvis man ønsker det), og følge progresjonen sin der.

Oppsettet av Aria 2 går som en lek. Etter man har opprettet konto, velger men «Set up a new device» og så følger man prosessen på skjermen. Man er ferdig på to—tre minutter. Man kan legge til andre brukere via appen.

Man velger et personlig ikon som vises etter hver veiing.
Man velger et personlig ikon som vises etter hver veiing. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Da gjenstår det å ta første innveiing. Merk at det ikke er bare å stå på vekten i to sekunder og så gå av igjen. Aria 2 trenger noen sekunder på å analysere vekt og fettprosent. Når det er gjort, velger man et ikon. Dette er assosiert med din bruker og vises etter hver gang man har veid seg, og på den måten vet at man veiingen er lagret på riktig person. Man kan nemlig registrere opptil åtte brukere på Aria 2 og vekten registrerer automatisk til riktig person. Er Aria 2 usikker på hvem som har veid seg, ber den personen bekrefte ved å velge riktig ikon.

Informasjonen er forresten privat slik at andre ikke kan se din. Det man kan se i appen, er når andre har veid seg, men ikke hvor mye de veier, med ett unntak: gjester. Da er informasjonen synlig. Det er for øvrig mulig å slette innveiinger hvis man av en eller annen grunn ønsker det.

Via appen kan man også se batteristatusen til Aria 2. Vekten brukte AA-batterier og etter en drøy måneds bruk er statusen fortsatt «full».

Nøyaktig veiing og noen estimater

Hva nøyaktighet gjelder, gir Aria 2 meg samme resultater som den mer høyteknologiske varianten på det lokale treningssenteret. Avvik kan selvsagt forekomme – sørg for veie deg barbent og å ha vekten på et flatt underlag – men min erfaring er at den treffer godt på vekten.

Det samme med BMI, altså Body Mass Index, som er en enkel utregning.

Når det gjelder fettprosent, er Aria 2 ifølge Fitbit mer nøyaktig enn forrige utgave, men tallet som blir oppgitt må ses på et estimat fremfor fakta. Aria 2 bruker noe som kalles bioelektrisk impendansmåling som sender et svakt strømsignal gjennom kroppen. Dette signalet er på ingen måte farlig. Gjennom kroppen, fra den ene foten til den andre, møter strømsignalet motstand, for eksempel i fettcellene. Basert på hvor mye strøm som “er igjen” regner vekten seg frem til fettprosenten.

Fitbit oppgir at det er snakk om estimater, så det er lurt å ta høyde for det.

Konklusjon

Alt i alt er jeg ganske så fornøyd med Aria 2. Dette mye takket være den gode Fitbit-appen som holder og gir meg oversikt over den informasjonen jeg er ute etter, og et ekstra pluss er det at alt går automatisk fra veiing til synkronisering med kontoen.

Etter å ha hatt en dårlig opplevelse med en smart kaffetrakter, er det kjekt å teste et smartprodukt som bare fungerer slik det skal.

Om Fitbit Aria 2 er noe for deg, er vanskelig å si. Om du bare veier deg fra tid til annen og ikke er så opptatt av den ekstra funksjonaliteten – som utvikling og sånn noenlunde fettprosent – er Aria 2 neppe noe du ønsker å bruker 1200 kroner på.

Hvis man derimot ønsker å spore vekt over tid, kanskje fordi man har et nyttårsforsett om å gå ned, eller opp, noen kilogram, bør Aria 2 være en av smartvektene du vurderer.

+ Nøyaktig vektmåling.
+ God og oversiktlig app.
+ Støtte for flere brukere.

+ God batteritid.
+ Enkelt oppsett.

– Glad i flekker.
– Høy pris.

 

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse